Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Šokující informace o smrti dívky (†21) roztrhané žraloky: Byli nalákáni na jídlo!

Šokující informace o smrti dívky (†21) roztrhané žraloky: Byli nalákáni na jídlo!
Zdroj: extra.cz
+ Další 3 fotografie
tragédie
Tragická událost se odehrála na Bahamách, kam se studentka Jordan Lindsey (†21) vydala na prázdniny se svou rodinou. Osudným se mladé dívce stalo šnorchlování na otevřeném moři, během kterého byla brutálně napadena a roztrhána třemi žraloky tygřími. Ti jí nejprve ukousli pravou paži a následně jí rozkousali obě nohy a zbytek těla. Podle českého filmaře Stevea Lichtaga je nepravděpodobnější příčinou útoku takzvaný žraločí turismus.

Žraloky, kteří se blížili k Jordan Lindsey během šnorchlování u ostrova Rose Island, viděla její rodina. Všichni na ni začali křičet, aby ji upozornili na blížící se nebezpečí, bohužel už bylo pozdě a skupina tří žraloků Jordan roztrhala přímo před zraky jejích nejbližších.

Slavný český filmař žraloků Zdeněk Loveček, který si říká Steve Lichtag, pro server TN.cz popsal, co se podle něj odehrálo. Na Bahamách podle něj žije hodně druhů žraloků, kteří se pohybují ve skupinách, žraloci tygří k nim však nepatří. Ti jsou běžně samotářští a ve skupinách se naučili pohybovat díky lidem a jejich takzvanému žraločímu turismu. "Ten je pro Bahamy dost typický. Je to turistika pro potápěče, kteří se chtějí dostat do blízkosti žraloka tygřího. Ten je totiž poměrně vzácný, nevyskytuje se úplně všude. Zrovna Bahamy jsou známé tím, že tam jsou lokality, kde žije žraloků tygřích víc," uvedl Lichtag.

Lidé žraloky lákají na jídlo a právě zřejmě to se stalo mladičké Jordan osudným. "Není to standardní, že by žili ve skupinách. Žijí v teritoriu v rozmezí x kilometrů, ale v momentě, kdy je tam my lidé naučíme plavat za žrádlem, abychom je přilákali a dali turistům šanci si udělat hezkou fotečku, tak tam ty skupiny žraloků jsou. Stahují se tam ale jenom za žrádlem," vysvětluje slavný filmař. "Já jsem na Bahamách točil pět filmů v lokalitách, kde se to stalo. Nikdy jsem žádnou takovou záležitost nezaznamenal, až na jedno neštěstí, kdy do mého kolegy 'omylem kousnul' žralok bělavý," dodává.

Podle Lichtaga jde o velmi nešťastnou náhodu. "Důvodů útoku může být několik. Může to být naučený reflex, kdy vidí na hladině něco. Plavající šnorchlující člověk vypadá víceméně jako zraněná želva nebo jiný tvor. Je to pro žraloka důvod, aby se plaval podívat, co to tam sebou mrská. Žraloci jsou totiž zvědaví a využijí každé příležitosti, kdy mají možnost si utrhnout kus z jednoduché kořisti. Žraloci jsou takoví lenoši. Oni neradi loví, jsou to spíš mrchožrouti. Požírají nemocné nemohoucí druhy, které nejsou schopny se dostatečně bránit a nejsou dostatečně rychlé. No a člověk je svým způsobem nemohoucí, proto je jednoduchá kořist," popsal Lichtag, jak žraloci viděli nebohou studentku.

Smrt Jordan Lindsey je náhodou, jejíž pravděpodobnost nemohl nikdo předvídat. "Šnorchlující člověk může vyprovokovat žraloka ke zvědavosti či k ochutnávce. Neživí se primárně lidmi a cílené útoky bychom mohli spočítat na prstech jedné ruky. Ani si nemyslím, že ta dívka měla třeba nějaké zranění. Prostě šnorchlovala ve špatnou dobu na špatném místě," zakončil Lichtag.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy