14. ročník Open Teplice 2019 očima Jakuba Kůsy

Teplice jsou nejstarší lázně v Česku a patří i k nejstarším v Evropě, jsou uvelebené v údolí mezi Českým středohořím a hřebeny Krušných hor. V týdnu od 15. – 23. 6. 2019 se však toto lázeňské město proměnilo v šachové Teplice. Konal se zde již 14. ročník tradičního mezinárodního šachového turnaje TEPLICE OPEN. Týden plný zajímavých šachových partií se odehrál v kulturním domě. Jako vždy to byl ze strany organizátorů dobře připravený turnaj, kterého jsem se zúčastnil již potřetí spolu se svými tréninkovými kamarády a trenérem Lukášem Vlasákem.

Turnaj je již tradičně velmi dobře obsazen (průměrný rating 2103) se silnou mezinárodní konkurencí. Na místo klání se sjelo celkem 226 účastníků z celého světa. Hrálo se systémem na 9 kol, švýcarským způsobem.

Každý den jsem absolvoval přípravu s GM Markem Vokáčem, který mě vždy ukázal skvělé varianty a možnosti, které jsem později při partii využil. Tato spolupráce pro mě byla úplně nová, protože se obvykle připravuji se svým trenérem Lukášem Vlasákem, ale chtěli jsme tento ročník zkusit jinak. Myslím, že se to povedlo. Po obědě jsem si ještě vždy zopakoval přípravu a v 16. hodin už jsem s ostatními seděl v hrací místnosti připraven, stejně jako oni, do boje.

Na mě v prvním kole čekal první nasazený Ferenc Berkes. Krásná partie. Bohužel jsem nedokázal tohoto GM porazit, ale i tak jsem si čtyřhodinovou partii užil.

První kolo, první šachovnice (foto organizátoři).

Druhé kole jsem hrál s Natachou Mabille z Rumunska. Soupeřku jsem přehrál a pomocí dvojúderu na krále a věž jsem vyhrál.

Ve třetím kole na mě čekal Jaroslav Kučera. Soupeř mě přehrál, útočil na mého krále, ale šanci dát mi mat nevyužil a nakonec podlehl mé materiální převaze.

Čtvrté kolo jsem hrál s FM Jacobem Silvanem. Sice jsem získal kvalitu, ale bohužel pro mě měl soupeř silnou kompenzaci v podobě silného střelce ve středu šachovnice a partii jsme zaslouženě zremizovali.

V dalším, pátém kole na mě opět čekal další FM. Tentokrát to byl FM z Rakouska, Daniel Morgunov.

  1. kolo – FM Daniel Morgunov (foto Jiří Šťastný)

Partii jsem založil dobře, ale když jsem mohl získat výhodu, zahrál jsem slabší tah, soupeř toho využil a začal mě tlačit. Když jsme došli do koncovky, ztratil jsem sice pěšce, ale získal jsem za to aktivitu figur a útok na soupeřova monarchu. Soupeř sice vyměnil dámy, ale potom jsem našel silný tah, kterým jsem partii dokázal zremizovat – viz. diagram č.1.

Diagram č. 1

Morgunov Daniel – Kůsa Jakub – Teplice 2019 5. kolo

K remíze zde vede více cest, já si však vybral okamžitou a efektní. 1… Sxf4! 2. Kxf4 Kc5 3. Je5 Kd4! = a najednou je bílý v zugzwangu. Když táhne králem, přijde o jezdce, a když potáhne jezdcem, ztratí posledního pěšce. 0,5 – 0,5

Šesté kolo jsem hrál s velkou chutí, protože na mě čekal jihoafrický FM Jack Van Zyl – Rudd. Na tuto partii jsem se od rána moc těšil. Ale teď, když píši tyto řádky, bych na tuto partii nejraději zapomněl. Získal jsem přivyhranou pozici s figurou navíc, ale dále v průběhu hry jsem figuru bohužel ztratil. Partie pokračovala do čtyřvěžové koncovky, kde mi soupeř nabízel remízu, tu jsem odmítl, protože jsem si věřil na vítězství. Ale jakmile jsem zahrál následující tah, mohl jsem se vzdát, protože již ve chvíli, kdy jsem sáhl na věž, bylo jasné, že jsem udělal osudovou chybu. Následovala prohra, která pro mě měla hořkou příchuť a bolela mě ještě druhý den dopoledne. Věděl jsem ale, že musím bojovat dál, zapomenout a s chutí nastoupit do sedmého kola.

  1. kolo (foto Jiří Šťastný)

Tam na mě čekal soupeř z Karlovarského kraje Miroslav Ondreját, kterého jsem porazil v koncovce s pěšcem navíc. Protlačil jsem ho do dámy a tím jsem tuto partii vyhrál.

V osmém kole jsem narazil opět na FM. Tentokrát na Marka Karase ze Slovenska. Partie měla dramatický průběh, soupeř se snažil vytvořit protihru v koncovce, ale ubránil jsem se a partii jsme zremizovali. Pro mě další cenná zkušenost a nový kamarád.

V závěrečném kole na mě čekal opět FM, tentokrát z České republiky. Petr Kučera. Partie byla celou dobu vyrovnaná, soupeř se do ničeho nepustil, ale já bohužel také ne. A opět jsem partii remizoval.

Všechny partie tohoto turnaje jsou pro mě velkým ponaučením a motivací do dalších turnajů. Celkově zisk pěti bodů na tomto turnaji hodnotím jako úspěch, věřím, že ve shodě s trenérem i rodiči ?

Rád bych Vám ukázal partii vítěze turnaje, která mu pomohla k vítězství na tomto turnaji – viz. diagram č. 2.

Diagram č. 2

Evgeny Vorobiov – Alon Greenfeld: Teplice 2019 8. kolo

Pozice na diagramu je teoretická remíza, ovšem bránit ji je těžké a černý se nakonec spletl. 1… Va1?? (věž je zde pasivní, remizoval tah 1…Vb7+) 2. Jb8! Najednou je černý v pytli, nemůže ustoupit věží z a sloupce, jinak by dostal mat. Ka8 3. Kc8 Ka7 4. Kc7 Ka8 5. Vc2 Va7+ 6. Kc8 Vh7 7. Jd7 a za pár tahů dostane mat. Díky této výhře se Vorobiov dotáhl na vedoucí skupinku. V další partii dokázal také zvítězit a díky tomu se stal vítězem.

Večery jsme trávili společně s mými spoluhráči z tréninkové skupiny hraním her, vařením večeře a odpočinkem. Každý den panovala hektická nálada, tak večerní chvilka relaxu přišla všem vhod a dala mnohým zapomenout na hořkou pachuť porážky.

Na závěr bych rád za všechny účastníky poděkoval organizátorům a trenérům za možnost účastnit se tohoto turnaje a společného soustředění.

Výsledky: odkaz:

http://chess-results.com/tnr402614.aspx?lan=1&art=4&turdet=YES&flag=30

Jakub Kůsa