Dvanáctá česká medaile z Evropských her. Dráhový cyklista Bábek získal zlato v jízdě na kilometr

Dráhový cyklista Tomáš Bábek získal na Evropských hrách v Minsku zlato v jízdě na kilometr s pevným startem. Další český reprezentant Robin Wagner byl ve finále sedmý. Česká výprava si v běloruské metropoli připsala dvanáctou medaili a po triumfu střelce Davida Kosteleckého v trapu druhé zlato.

Tento článek je více než rok starý.

Minsk (Aktualizováno: 19:11 29. 6. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Bábek.

Tomáš Bábek. | Foto: Sander Chamid | Zdroj: Reuters

Dvaatřicetiletého Bábka, předloňského vicemistra světa v této disciplíně, v kvalifikaci předčil pouze Ital Francesco Lamon. V osmičlenném finále se však jako jediný dostal pod hranici 61 sekund český dráhař a Lamona porazil o 546 tisícin. Bronz vybojoval Krzysztof Maksel z Polska. Wagnera dělilo od medaile 372 tisícin sekundy.

„Před startem jsem byl šíleně nervózní a říkal jsem si, že by bylo skvělé, kdyby to dopadlo na medaili. A teď tady stojím, je to český rekord a zlatá medaile,“ řekl Bábek Radiožurnálu.

‚Náš sport to potřebuje.‘ Střelci získali na Evropských hrách většinu z 11 českých medailí

Číst článek

Oficiální český rekord však nepřekonal, neboť Wagner v roce 2013 dokázal ve vysokohorském prostředí v Mexiku zajet kilometr pod minutu. Na nížinných velodromech ale žádný Čech rychleji nejel.

Závodník Dukly Brno ve finále startoval předposlední a z Lamona měl respekt. „Porazil mě na mistrovství světa a navíc v kvalifikaci zajel čas, kterého jsem já nikdy nedosáhl. Věděl jsem, že musím jet naplno a překonat své maximum poměrně o dost. Když jsem pak protnul pásku a viděl jsem ten čas, tak jsem tomu nemohl uvěřit,“ uvedl Bábek.

Cyklisté získali zásluhou bývalého mistra Evropy v keirinu Bábka v Minsku třetí medaili. Silničář Jan Bárta byl v časovce třetí stejně jako Jarmila Machačová na dráze v bodovacím závodu.

Bábek bude navíc na slavnostním zakončení Evropských her v Minsku vlajkonošem české výpravy.

mich, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme