Hlavní obsah

Corbynův postoj k brexitu labouristy zneklidňuje

Právo, rm

Zatímco britská Konzervativní strana zůstává v postoji k odchodu země z EU hluboce rozdělená, velké potíže začíná mít i Jeremy Corbyn, šéf opozičních labouristů. Ten v týdnu opět o 14 dní oddálil rozhodnutí, zda jeho strana podpoří, či odmítne druhé referendum o brexitu. Zdůvodnil to obtížným jednáním s představiteli odborů, které prý teprve za dva týdny budou mít jasno, zda vyzvou Labouristickou stranu k boji za tzv. „lidovou volbu“.

Foto: Phil Noble, Reuters

Jeremy Corbyn

Článek

Diane Abbottová, stínová ministryně vnitra a bývalá Corbynova partnerka, prohlásila, že jí labouristická strategie začíná „nahánět hrůzu“. „Zatím jsem byla pro každou součást našeho plánu – zastavit tvrdý brexit, sondovat možnost druhého referenda a srazit konzervativce na kolena. To vše bylo správně. Ale přesto začínám mít strach,“ řekla Abbottová.

S kritikou přišel i stínový ministr financí John McDon­nell, jinak blízký Corbynův spolupracovník. Podle něj postoj strany k brexitu připomíná zpomalené záběry nevyhnutelné autohavárie.

Urazil Johnson vulgárně Francouze?

Ve stranických kuloárech se už spekuluje i o tom, že by ­mohl Corbyn mohl čelit pokusům o sesazení. „Šéfa mění toryové, vyměnili ho liberální demokraté, tak proč ne my,“ nechal se slyšet nejmenovaný člen ústředí labouristů.

V Konzervativní straně mezitím pokračovala klání uchazečů o předsednický a tím i premiérský post. Exministr zahraničí Boris Johnson v pátek během stranického slyšení v Exeteru zatím nejotevřeněji naznačil, že by byl připraven kvůli brexitu dokonce rozpustit parlament.

Současně odmítl jako nepravou nahrávku BBC, na níž ještě coby ministr zahraničí kvůli brexitu počastoval Francouze zvlášť vulgárním výrazem pro fekálie. Pořad nakonec nebyl odvysílán, protože Johnson mezitím funkci na protest proti politice Theresy Mayové opustil. Johnson v pátek tvrdil, že si na výrok nevzpomíná.

Reklama

Výběr článků

Načítám