Hlavní obsah

Jaké kádry si chystá opozice? Na stínové kabinety se moc nehraje

Novinky, jas

Pokud by v příštích volbách pronikli do vlády komunisté, mohl by tam za ně usednout třeba Zdeněk Ondráček, jejich stínový ministr vnitra. Stínový kabinet - který opozici v minulosti sloužil k propagaci jednotlivých osobností a voličům k orientaci v tom, kdo by se mohl objevit v příští vládě - mají z nynějších parlamentních stran právě jen komunisté, další partaje sázejí především na týmy expertů či odborné garanty.

Foto: Koláž, Novinky

Některé z tváří opozice

Článek

V dobách menšinového kabinetu ANO a ČSSD mají vlastní stínovou vládu z parlamentních stran jen komunisté, byť nejsou tak docela opozicí, protože stávající kabinet podporují výměnou za některé ústupky.

Lidé díky tomu mohou získat představu o tom, že v kabinetu v čele s premiérem a předsedou KSČM Vojtěchem Filipem by post ministryně zahraničí nejspíš zastávala europoslankyně Kateřina Konečná a ministrem vnitra by byl poslanec a někdejší příslušník pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti Zdeněk Ondráček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Ondráček (KSČM) na jednání Poslanecké sněmovny.

I další sněmovní strany mají své odborníky pro jednotlivé agendy, ale nedělají z nich stínový kabinet. Občanští demokraté disponují 18členným expertním týmem, přičemž gesce jeho členů do značné míry korespondují s rozložením ministerských postů.

Například expertem pro zahraničí je europoslanec Jan Zahradil, zatímco na oblast obrany dohlíží poslankyně Jana Černochová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně branného výboru Sněmovny Jana Černochová (ODS).

Piráti mají resortní týmy pro jednotlivé oblasti. „Kolem resortních týmů, které fungují od našeho nástupu do Sněmovny jako taková malá ministerstva máme celou řadu pirátských i externích odborníků,” popsal šéf strany Ivan Bartoš, podle něhož takovéto expertní týmy postupně vznikají i na úrovni regionů.

V čele týmů jsou nejčastěji poslanci. Bartoš tak má v gesci oblast místního rozvoje a veřejné správy, zatímco oblast spravedlnosti zastřešuje šéf pirátských poslanců Jakub Michálek.

Stínovou vládu do budoucna nevylučují lidovci. Nyní mají jednotliví členové sedmičlenného předsednictva rozdělené oblasti, přičemž poslanec a předseda lidovců Marek Výborný má na starosti školství, vědu a výzkum, zahraniční politiku a parlamentní legislativu, zatímco senátorka Šárka Jelínková sociální a rodinnou politiku a zdravotnictví.

Foto: Petr Horník, Právo

Kandidát do Senátu ve volebním obvodu Jiřín Tomáš Czernin

Programovou radu tvořenou členy předsednictva strany a předsedy expertních komisí má TOP 09. „Vysloveně stínová vláda by měla smysl ve chvíli, kdybychom ji tvořili s dalším partnerem, například s hnutím STAN,” uvedla mluvčí strany Lenka Brandtová.

Komisi pro evropské záležitosti tak vede europoslanec Luděk Niedermayer, zatímco na oblast zemědělství a venkova dohlíží senátor Tomáš Czernin.

Právě Czernin, který se chce ucházet o post předsedy strany, se v rozhovoru pro Právo zmínil, že by stál o to vytvořit „něco jako stínovou vládu”. „Myslím, že když vytáhneme odborníky na jednotlivá témata, tak to bude fungovat lépe,” řekl.

Takový sbor by měl pomoci silněji upozorňovat na chyby vlády, formulovat program, který povede k modernizaci společnosti, a také by měl přispět k tomu, aby TOP 09 byla silný partner pro případné spojence.

Již zmiňovaní Starostové a nezávislí podle mluvčího Tomáše Pergla mají „ve všech oblastech v rámci hnutí řadu odborníků, kteří by byli vhodní na pozice ministrů”.

Předseda Vít Rakušan je tak jedním garantů programové komise pro obranu a bezpečnost, zatímco veřejnou správu a e-government mají v gesci poslanci Jan Farský a Věra Kovářová.

Foto: archiv Věry Kovářové

Poslankyně Věra Kovářová (STAN)

Stínovou vládou nedisponuje ani SPD. „Na každou oblast má hnutí SPD odborníky, se kterými spolupracuje a nemá potřebu vytvářet nějakou imaginární stínovou vládu,” shrnula postoj hnutí mluvčí Barbora Zeťová.

Odkazy na stínový kabinet a expertní týmy opozičních stran

KDU-ČSL (nebo zde)

STAN (odkaz na seznam programových komisí)

SPD (předsednictvo)

Stávající vláda ANO a ČSSD moc na úspěšných stranících nestaví. Z těch, co prošli sítem voleb, jsou v ní za ANO kromě premiéra Andreje Babiše ještě Richard Brabec, Adam Vojtěch a Klára Dostálová, za ČSSD pak Jan Hamáček a Antonín Staněk, kterého chce však strana odvolat.

Jména do vlády

V dobách vlád ČSSD a ODS byly stínové vlády běžnou součástí politického koloritu. Kabinety, v jejichž čele na počátku tisíciletí stáli sociálnědemokratičtí premiéři Vladimír Špidla, Stanislav Gross či Jiří Paroubek, měly ve své době oponentní sbor v podobě stínové vlády ODS. Když později sestavil vládu premiér Mirek Topolánek (ODS), postavili sociální demokraté rovněž stínový kabinet.

Řada takto propagovaných osobností pak později zasedla i ve skutečných vládách. Třeba ze stínové vlády ČSSD z roku 2013 po volbách v kabinetu působili Bohuslav Sobotka, Lubomír Zaorálek, Svatopluk Němeček, Marcel Chládek, Milan Chovanec, Jan Mládek či Michaela Marksová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám