Růženka, Rozárka a Jůlinka! Ovečky, které budou za doktory... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Růženka, Rozárka a Jůlinka! Ovečky, které budou za doktory...

Rozárka, Jůlinka a Růženka (zleva) se stále zatím drží při sobě.
Rozárka, Jůlinka a Růženka (zleva) se stále zatím drží při sobě.  (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Nevšední společnost mají  pacienti Hornické nemocnice s poliklinikou v Bílině. Přímo v areálu se totiž usídlily tři ovce kamerunské – Růženka, Rozárka a Jůlinka. Proč? Mají za úkol přispět k rychlejšímu uzdravení pacientů. 

„Venkovní animoterapie, kontakt pacientů se zvířaty, je veskrze pozitivní. Sekundárním přínosem je rozšíření klidových zón v našem městě,“ sdělila Aha! asistentka jednatele Barbora Čabradová.

Animoterapie je léčba za pomoci zvířat, využívá jejich pozitivní působení na emocionální i fyzické zdraví. Podle vědců to způsobuje interferon, který se uvolňuje při kontaktu se zvířaty, a posiluje tak imunitní systém. Zároveň dochází k uvolňování endorfinu, který zase zvyšuje práh bolesti.

Za půl milionu

Bílinská radnice proto pořídila tři samice ovcí kamerunských a vybudovala výběh i s přístřeškem. „Bílina, vlastník nemocnice, získala nadační příspěvek ve výši 200 000 Kč na úhradu nákladů spojených s tímto projektem. Celkové náklady se vším všudy byly asi půl milionu,“ sdělila starostka Bíliny Zuzana Schwarz Bařtipánová.

Celý článek v tištěné verzi Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.