Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dubajská princezna utekla miliardáři: Nepomohlo elitní vzdělání ani sportovní talent

Autor: DH - 
30. června 2019
05:02

Svět obletěla zpráva o tom, že ze Spojených arabských emirátů utekla princezna Ha, manželka viceprezidenta SAE a vládce dubajského emirátu šejka Muhammad bin Rašíd Al Maktúma. Žena požádala o azyl v Německu. Šlechtična jordánského původu se ale proslavila především na poli sportovním, a to i na tom českém, když předávala pohár tenistce Petře Kvitové.

O útěku dubajské princezny a partnerky jednoho z nejbohatších mužů na světě informovala nejprve média na Blízkém východě. Ostatně, princezna Hajá bint al-Husajn, jak zní její celé jméno, tam není žádnou neznámou osobou. Ba naopak.

Hajá se narodila do jordánské královské rodiny. Její otec byl jordánský král Hussein a matka královna Alia, tehdy třetí manželka slavného panovníka, jenž usedl na trůn arabské země už jako sedmnáctiletý mladík. Princezna Hajá je současně také nevlastní sestrou nynějšího jordánského krále Abdalláha II.

Mladá jordánská princezna od mládí sportovala a než poznala svého muže šejka Mohammeda, zaznamenala několik významných úspěchů v jezdeckém sportu, když například jako první žena v historii vyhrála medaili v parkuru na panarabských hrách. Mimo to stihla vystudovat univerzitu v Oxfordu s čestným diplomem z ekonomie, filozofie a politiky. V roce 2000 nesla jordánskou vlajku na olympijských hrách v Sydney.

Současného manžela, od něhož nyní údajně utekla, si Hajá vzala v roce 2004 a zplodili společně dva potomky. Tři roky po svatbě se jim narodila dcera Džalila (11), později syn Zajíd (7). Oba si měla princezna údajně odvézt do ciziny s sebou.

V minulosti byla Hajá viděna po boku mnoha významných politických osobností, herců či sportovců. Svoji vzpomínku na ni má i česká tenistka Petra Kvitová. To když v roce 2013 ve finále turnaje v Dubaji porazila 2-1 na sety Italku Erraniovou a princezna Hája jí předala pohár pro šampionku. Šejkova manželka se také výrazně angažuje v charitativní oblasti a spolupracuje například s OSN.

Německo, kam měla princezna uprchnout z Dubaje, k situaci nevydalo žádné stanovisko. Žena však údajně požádala o azyl. Už dříve na veřejnost prosákly informace o tom, že od šejka Mohammeda utekla jeho dcera Latífa kvůli obtěžování, což se ale nikdy nepotvrdilo. Dívka má být podle některých informací vězněna v Dubaji. Princezna Hajá by tak mohla mít k útěku podobné důvody. Podle britských médií z Emirátů odcestovala i s jednatřiceti miliony liber, tedy v přepočtu asi s devíti sty miliony korun. Prý na začátek nového života.

tempmiwa ( 30. června 2019 11:52 )

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

HledacPravdy ( 30. června 2019 10:45 )

Tý ať klidně ČR dá azyl. A tím naplní kvóty.

Nezadat ( 30. června 2019 09:08 )

Já tu arabku viděl na E55 a zrovna se neskrývala,ale provokativně mávala na auta.

Zobrazit celou diskusi