Erasmus Rotterdamský, Ahmed Aboutaleb a hejtman Walter Lübcke

Výroky obou mužů, jakoby zapadaly do jedné skládačky. A vskutku oba do ní v roce 2015 zapadly.

Tento článek je více než rok starý.

Komentář Rotterdam Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Kasselu byl zavražděn poslanec hessenského parlamentu a šéf regionální vlády v severním Hessensku Walter Lübcke

V Kasselu byl zavražděn poslanec hessenského parlamentu a šéf regionální vlády v severním Hessensku Walter Lübcke | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Rotterdamský starosta Ahmed Aboutaleb, věřící muslim, vzkázal v souvislosti teroristickými útoky v Paříži nenávistným muslimům, pokud se jim „naše svoboda“ – mínil tím svobodu evropskou, zajídá, ať si sbalí svých pět švestek a táhnou po svých. 

Druhým výrokem se poslanec hessenského parlamentu a šéf regionální vlády v severním Hessensku Walter Lübcke, věřící křesťan, zastal vítací politiky kancléřky Merkelové. Vzkázal radikalizujícím se nenávistníkům, útočícím proti uprchlíkům a zaklínajícím se rádoby křesťanstvím, že pokud nesdílí naše hodnoty, mínil tím hodnoty evropské, mezi něž patří i solidarita se slabými a utiskovaným, ať si hledají štěstí jinde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivan Štern: Erasmus Rottedamský, Ahmed Aboutaleb a hejtman Walter Lübcke

Nikdo zatím pořádně neví, proč musely uplynout bezmála čtyři roky, aby se jistý Stephan E., dlouholetý neonacista, vydal 2. června do kasselské vily Waltera Lübckeho a z bezprostřední blízkosti ho střelou do hlavy zavraždil.

A přece se jedno vysvětlení nabízí. Poslanec za křesťanské demokraty Peter Tauber má za to, že tragickou kasselskou příhodu zrodil únorový krajně kritický tweet Eriky Steinbachové, donedávna dlouholeté předsedkyně německého Svazu vyhnanců.

Právě v případě paní Eriky by nezaujatý pozorovatel mohl předpokládat, že pro svízele, jimiž jsou stíháni uprchlíci, ať už pocházejí odkudkoli, bude mít pochopení. Chyba lávky!

Obrozená nenávist

Paní Steinbachová byla jednou z prvních členek křesťanské demokracie, která se velmi kriticky vymezila vůči vítací politice Angely Merkelové. Nespokojenost s její politikou nakonec vyjádřila opuštěním strany a příklonem k nahnědlé Alternativě pro Německo (AfD).

Členkou hnutí se sice nestala. Za to ji hnutí pověřilo funkcí ředitelky stranické vzdělávací nadace, hlásící se k údivu mnohých k odkazu novověkého humanisty Erasma Rotterdamského.

Tweetem paní Steinbachová připomněla výrok Waltera Lübckeho, jímž se zastal kancléřky. Vyvolala tak vůči kasselskému hejtmanovi natolik nenávistnou reakci, že sama byla nucena tweet vymazat. Obrozená nenávist však už byla na světě. Podle poslance Taubera nejspíš legitimizovala rozhodnutí neonacisty Stephana E. zavraždit Waltera Lübckeho.

Paní Steinbachová svůj díl viny odmítá. Vraždu přece odsoudila. Otázkou zůstává, co na to Erasmus Rotterdamský, jehož jménem se poněkud přidrzle zaštiťuje nahnědlá nadace nahnědlého hnutí, již paní Erika šéfuje.

Jednu dobrou zprávu přesto nakonec: Ahmed Aboutaleb je svými rotterdamskými rodáky dodnes milován a dodnes jim ve zdraví starostuje. Erasmus Rotterdamský v něm opravdu nalezl ctihodného následovníka.

Autor je publicista.

Ivan Štern Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme