Národní šampionát v Trnavě patří Františku Sisrovi, slovenským mistrem Juraj Sagan

nabor

Mistrem České republiky se stal František Sisr (Elkov Author). Ve spurtu porazil Tomáše Kalojírosem ze Sparty Praha a Petra Vakoče z Deceunincku-Quick Step. Mezi Slováky neměl konkurenci Juraj Sagan (Bora-hansgrohe).

Tradiční spolupráce obou svazů zavedla šampionát na Slovensko. V pelotonu kromě Romana Kreuzigera byla celá Česko-Slovenská špička. Větrný a slunečný den, rovinatá trasa, to byly kulisy elitního závodu mužů.

Z pelotonu se krátce po startu oddělil Michal Schlegel (Elkov Author). Posléze k němu doskočili Tomáš Kalojíros a Vojtěch Sedláček (CC Etupes). Za nimi v pelotonu útočili esa jako Josef Černý (CCC), Peter Sagan (Bora-hansgrohe) nebo Zdeněk Štybar (Deceuninck-Quick Step).

Ale byl to až Petr Vakoč, který dokázal z hlavního pole odjet. S ním se svezli další tři jezdci – Michael Boroš, František Sisr a Juraj Sagan. Asi po 65 kilometrech závodu se tato čtveřice dostala k čelní trojici.

V pelotonu začala pracovat Dukla Bánská Bystrica, která ovšem nedokázala stáhnout čelo závodu a náskok narostl nad tři minuty. Po chvilkovém klidu zbraní se znovu začalo nastupovat. Zdeněk Štybar to zkusil sám, ale byl dojet, na čele pak Petr Vakoč roztrhal skupinu a zůstali s ním jen Sagan a Sisr. Skupiny se po chvíli opět spojily a stejný výsledek mělo i Vakočovo další snažení.

Z pelotonu zaútočil Josef Černý, dokázal odjet a stahoval čelo závodu. Bohužel pro obhájce titulu to bylo příliš pozdě a do souboje o titul už se nezapojil. V tom byli dva favorité. Nejsilnější Petr Vakoč a nejrychlejší František Sisr, který měl navíc k ruce týmového kolegu Schlegela.

František Sisr pochytal všechny Vakočovy pokusy a cílem v Trnavě projel první před Tomášem Kalojírosem a Petrem Vakočem. Třetí titul mistra Slovenska vybojoval Juraj Sagan. Druhý skončil jeho týmový kolega z Bory Erik Baška a třetí Patrik Tybor (Dukla Bánská Bystrica).

Zdroj: Facebook (©2019): Elkov Author Professional Cycling Team, https://www.facebook.com/elkovauthor/photos/a.390482861089647/1393729834098273/?type=3&theater (30. 6. 2019)