Rybáři proto museli nádrž vylovit o něco dříve a nechali utratit okolo 90 tun ryb. Stejný postup bude i letos.

„Proces bude stejný jako vloni v říjnu. Znamená to, že se celá rybí obsádka musí vylovit a nechat utratit. Poté se bude dezinfikovat prostředí, kde bylo s rybami zacházeno,“ upřesnil Radek Axmann z krajské veterinární správy. Rybník se již vypouští, do konce srpna by měl být naprosto prázdný.

Tentokrát se zlikviduje až 40 tun ryb. Přestože virus ohrožuje jen kapry, usmrceny budou i ostatní druhy ryb, které by mohly být potenciálními přenašeči.

Poškozené žábry

„Virus má určité příznaky, které jsme rozpoznali na žábrách ryb. Odebraly se vzorky, které byly odeslány do laboratoře v Brně, kde potvrdili, že se jedná o herpes virus,“ popsal předseda rybářského svazu v Přelouči Josef Kratochvíl.

Jak se nakažlivý virus do prostředí znovu dostal, přitom není jasné.

„Je možné, že virus někde přežil, ale je to velmi málo pravděpodobné, protože opatření byla přísnější, než je nařízeno evropskou legislativou,“ řekl Axmann.

Dezinfikovali vápnem

Po tři listopadové dny byl rybník letecky práškován hašeným vápnem z vrtulníku. Na dezinfekční vápnění bylo spotřebováno celkem 169 tun vápna, poté rybáři nechali rybník pořádně promrznout.

Pro splnění praktické zkoušky museli vězni uvařit tříchodové menu.
Z vězňů se stali vyučení kuchaři

„Stále platí, že nejlepší dezinfekce rybničního dna je pomocí probíhajících holomrazů. Tudíž jsem nechal rybník zimovat až do konce měsíce února,“ vysvětlil před časem Karel Němec z rybářského svazu v Přelouči.

Veterinární opatření opatření budou nyní přísnější. „Je navíc nařízený monitoring dalších hospodářství chovatele, abychom sledovali stav i tam,“ dodal Axmann.

Z neznámého zdroje

Je totiž možné, že byl virus do Buňkova znovu přenesen z jiných revírů. „Možná to tam bylo dotaženo rybami, ať už legálním, nebo nelegálním přesunem. Mohlo to být dotaženo také nepřímo nějakými rybožravými ptáky nebo savci z neznámého zdroje, který bude nejspíš poblíž,“ upřesnil Axmann.

Rybník se bude vypouštět několik týdnů a vylovení ryb se uskuteční na přelomu července a srpna, podle nařízení veterinární správy musí vše být hotové do poloviny srpna.

„Ryby se vyloví a zařízením jsou vysypány do kontejneru s malým množstvím vody. Kontejner se poté zakryje a pustí se do něho kapalný dusík, což ryby usmrtí,“ popsal Kratochvíl.

Hosté kempu ručí rezervace

Vypuštěný rybník bude mít negativní dopad také na Autokemp Buňkov, v němž chtěla spousta Čechů trávit letní dovolenou. „Je to pro nás obrovská komplikace, někteří lidé už ruší rezervace, protože rodiny s dětmi sem jezdí především za koupáním,“ potvrdila jednatelka kempu Lucie Jelínková.

Kemp ale zůstane otevřený, za osvěžením lidé mohou vyrazit do nedalekých Mělic. „Sázím na to, že kemp je čistý a udržovaný, takže hosté přesto přijedou. Navíc jednáme s dopravci a snažíme se zajistit kyvadlovou dopravu, která by vozila lidi do Mělic,“ uvedla Jelínková.

Martin Kolovratník.
Dálniční známka za dva tisíce? Návrh nejspíš neprojde