Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Aktivní dovolená pod slavným vrcholem. Tyrolská Zugspitz aréna nabízí singletraily i průzračná jezera

Cestování

  5:00 – ADVERTORIAL
Tyrolská Zugspitz aréna je důkazem, že za zážitky není třeba jezdit daleko. Jen pár hodin cesty autem od českých hranic se nachází nedotčená příroda, stovky kilometrů cyklotras, moderní singletraily i dobrodružné stezky pro celou rodinu.

Cyklotrasy v Zugspitz aréně nabízejí nádherné výhledy nejen na horská jezera. foto: Tiroler Zugspitz Arena (de)

Ať už toužíte po adrenalinové horské túře s ferratami, nebo pohodové procházce s malými dětmi, tyrolská Zugspitze aréna na hranici Rakouska a Německa se svými více než 150 trasami hravě splní požadavky i těch nejnáročnějších výletníků. 

Značené cesty lemuje nedotčená příroda a scenérie, mezi kterými nechybí výhledy na vodopády nebo kvetoucí louky. V horkém letním počasí se můžete osvěžit v některém z průzračně čistých jezer, vyhlášené je například jezero Drachensee, od kterého je to navíc jen kousek k chatě nabízející chutnou tyrolskou gastronomii. Dobrou volbou je i druhé největší jezero Tyrolska  Heiterwanger See, kde si kromě koupání můžete užít i plavbu na pronajaté loďce, nebo si vyzkoušet aktuální vodní trend - paddle boards. 

„Koupání v horských jezerech je úplně jiné, než v českém rybníku. Člověk díky čisté vodě vidí hluboko pod sebe a okolní příroda a hory z toho dělá úplnou letní idylku. Měla jsem z toho úplně husí kůži, a myslím, že to nebylo jen tou ledovou vodou,“ usmívá se Kateřina Janková, která místo navštěvuje pravidelně jako turistka. 

Vyrazit do hor samozřejmě můžete po vlastní ose, region Zugspitz aréna ale nabízí i sadu pravidelných výletů s průvodcem, které jsou pro ubytované díky guest kartě zdarma. Za zmínku stojí například túry po stopách bylinek nebo orchidejí i procházky s lamami. Stačí si jen vybrat. Pro výlety bez průvodců zase dobře poslouží interaktivní mapa na stránkách Zugspitz arény, na které se dozvíte vše potřebné, včetně převýšení a možnosti občerstvení po cestě. 

Pro rodiny s dětmi je v oblasti Zugspitze arény nachystáno hned několik tras plných dobrodružství s herními i vzdělávacími prvky. „Je bezvadné, že tu myslí i na děti. Díky tomu jsme si horské túry užili nejen my, ale i děti, a všichni byli spokojení,“ vzpomíná na rodinnou dovolenou Češka Michaela Druidová.

Minout byste pak rozhodně neměli vrchol Zugspitze, nejvyšší horu Německa, která dala jméno celé oblasti. Díky nadmořské výšce 2962 metrů nabízí nejen impozantní výhledy na okolní hory čtyř států, nadchnout dokáže i muzeem, samoobslužnou restaurací nebo pohledem přes skleněnou podlahu hluboko do skal pod sebou.

Na nejvyšší vrchol Německa - Zugspitz se dá dostat lanovkou, pěšky či po ferratách.

„Líbí se mi, že oblast okolo hory Zugspitz je opravdu pro každého. Na vrchol je možné se dostat několika způsoby, lanovkou, zubačkou těsně pod něj, cestou bez horolezeckého vybavení i několika náročnými ferratovými cestami. Určitě bych se tam chtěla podívat ještě jednou, je to krásné místo,“ říká Lenka Šujanová, která do Tyrolska vyrazila s kolegy z práce.

Pro fajnšmekry, kteří si Zugspitz chtějí užít s pořádnou dávkou romantiky a nevadí jim připlatit si, je možnost vyrazit na Zugspitz gondolou ještě před rozedněním slunce a pozorovat jeho východ se snídaní, nebo si naopak užít večeři za doprovodu hudby. 

Ráj pro cyklisty i horolezce

Říká se, že Tyrolsko je doslova Mekkou pro nadšence horské cyklistiky. Pravdou je, že celá Zugspitz aréna je protkána hustou sítí cyklistických tras všech obtížností a single trail poblíž jezera Blidsee byl po zásluze vybrán mezi pět nejlepších Single Trailů v Tyrolsku. I díky tomu získala aréna prestižní ocenění „Approved bike area“ jako oblast skvělá pro letní dovolenou na horských kolech. Že na cyklisty v Tyrolské Zugspitz aréně opravdu myslí, dokazují i specializovaná ubytování, půjčovny a průvodci, kteří vás provedou vybranými trasami nebo pomůžou s vylepšováním techniky.

Rakouské Alpy (ilustrační foto).
Osvěžit a vykoupat se můžete v některém z průzračných jezer, například v...

„Jsou tu dlouhé, nepřerušované úseky a přívětivé trasy, kde si každý vybere tu svou. Navíc tu není problém kolo kamkoliv přepravit, ať už lanovkou nebo autobusem. Jen to chce vychytat správné počasí,“ myslí si zapálený cyklista Jaroslav Perný, který do Zugspitz arény letos míří již podruhé. 

Kdo by po sjezdu single trailů ještě neměl dost adrenalinu v krvi, může vyzkoušet také tandemový seskok, canyoing nebo si užít zábavu na tobogánech či bobové dráze. Na své si samozřejmě přijdou i horolezci. Kromě stěn přírodních se tu nachází i umělá pro případ špatného počasí nebo na trénink.

V tyrolské Zugspitz aréně o zábavu ani adrenalin není nouze.

Tyrolská Zugspitz aréna je tak ideálním místem pro všechny, kdo chtějí dovolenou trávit aktivně v srdci krásné přírody. A je jedno, jestli zde strávíte tři dny nebo dva týdny, protože v Zugspitz aréně je pořád co objevovat.

Tento článek je součástí speciálního projektu připraveného ve spolupráci s Rakouskou národní turistickou centrálou Österreich Werbung.