Jak přežít vedra v kanceláři? Klimatizace a zeleň jsou základ

Jak přežít vedra v kanceláři? Klimatizace a zeleň jsou základ Zdroj: Shutterstock.com

Tropická vedra jsou stále častější. Podle meteorologů je můžeme očekávat během srpna i července. Budete většinu léta trávit v práci? Přinášíme několik rad, jak si pobyt v kanceláři během letních veder co nejvíce zpříjemnit.

Dobře nastavená klimatizace je základ

Věděli jste, že dostatečné množství kvalitního vzduchu zvyšuje produktivitu práce? Podle České rady pro šetrné budovy se jedná o téměř 10 %. „Je nesporným faktem, že kvalita pracovního prostředí a pocitu v budově má přímý vliv na pracovní nasazení a výkonnost jednotlivých pracovníků,“ říká Michal Walter, psycholog a předseda České asociace psychologů práce a organizace.  

Otevřít okno ale není nejlepší řešení. Do místnosti se dostane prach, alergeny a hluk. Vzniká průvan a velmi rozdílná teplota než ve zbytku kanceláře. To může vadit kolegům, co sedí u okna. Klimatizace navíc poskytuje kvalitnější vzduch než ten, který dýcháme venku nebo doma

Podle Martina Turka, ředitele facility managementu společnosti M2C, by teplotní rozdíl před a po neměl přesáhnout 7 stupňů. Během chlazení je nutné neotevírat okna a omezit tak přístup teplého vzduchu. Teplotu je ideální nastavit v rozmezí 22 až 24 stupňů. „Dnes již klimatizace z větší části umí sama upravit potřebný výkon, není tedy nutné její časté vypínání. To navíc omezuje životnost klimatizace“ uvádí Turek.

Obklopte se zelení

Zdravější vzduch podporují i rostliny tím, že vstřebanou vodu vrací zpět prostřednictvím páry. Ideální jsou květiny s velkými listy nebo spoustou menších listů. Zkuste fíkus, dračinec, palmu Areca nebo tchýnin jazyk.

Během veder pomohou i systémy stínění a venkovní či vnitřní žaluzie. Je ale nutné zachovat dostatek denního světla. Ten totiž pozitivně ovlivňuje myšlení a má vliv i na soukromý život. Podle studie Světové rady pro šetrné budovy prodlužuje spánek až o 46 minut. „Denní světlo nám neslouží pouze pro to, abychom dobře viděli. Každodenní efekt slunečních paprsků ovlivňuje řadu procesů v těle a je nezbytný pro to, abychom v práci mohli podávat co nejvyšší výkon,“ dodává psycholog Michal Walter.

Zdroj: Shutterstock.com

Nezapomínejte na přestávky

Během veder nezapomínejte pravidelně vstávat od stolu a projít se. Přitom si můžete připravit mísu plnou ovoce nebo se osvěžit studenou vodou. Pročistíte si při tom hlavu a bude se vám lépe pracovat.

Dodržujete zdravou životosprávu

Přes technologické vychytávky se nesmí zapomínat na pravidelný pitný režim a zdravou stravu. Vyhněte se energetickým nápojům, mastným a smaženým jídlům, i potravinám, které se rychle kazí. Ideální nejsou ani zmrzliny nebo ledové nápoje. Krátkodobě sice ochladí, ale hrozí bolesti v krku a angíny. Ty jsou během léta větším problémem, než by se mohlo zdát.

Do práce brzy ráno

Pokud si přivstanete, vyhnete se po cestě vedrům a při brzkém odchodu zase zácpám. Delší den pak můžete využít k pobytu u vody nebo procházce do přírody. Po ránu si můžete i zasportovat.

Publikováno: 1. 7. 2019 09:50 Nahlásit obsah