Město Ostrava podporuje nadané studenty

17/6 2019

Již více než 20 let podporuje město ze svého rozpočtu formou stipendií nadané studenty vysokých škol, kteří mají trvalé bydliště v Ostravě. Vysokoškolští studenti a doktorandi se do výběrového řízení na poskytnutí stipendia pro akademický rok 2019/2020 mohou přihlásit do 31. července, kdy končí termín pro podání žádosti.

Město Ostrava podporuje nadané studenty

Promoce na Ostravské univerzitě. Foto: archov MMO

Rozděleno bude 1,775 milionu korun. Stipendistům je věnována také každoroční červnová výstava ve foyer Nové radnice. V té letošní je prezentováno sedm z nich.

Stipendium je určeno vynikajícím studentům vysokých škol s mimořádnými studijními a zároveň vědeckými úspěchy. O stipendium mohou žádat také mimořádně vědecky úspěšní studenti, kteří nedosahují vynikajícího studijního průměru. Žádost může podat student, který k 31. 7. 2019 dosáhne věku maximálně 27 let a má trvalé bydliště na území města Ostravy.

Stipendia budou poskytnuta studentům studujícím technické a přírodovědné studijní programy, společenskovědní studijní a humanitní studijní programy a umělecké studijní programy. V tomto pořadí jsou řazeny podle Strategického plánu rozvoje města.

Výše ročního stipendia je u studentů magisterského a doktorského studia 65 000 korun pro studenta, u doktorského studia 97 500 korun a u studentů v zahraničí 130 000 korun ročně.

„Stipendia jsou velkým motivačním nástrojem pro studenty, nejen ty, kteří studují u nás, ale také v zahraničí. Přímo od nich víme, že jim peníze z rozpočtu města usnadňují studium. Takto jsme již za těch více než dvacet let pomohli téměř třem stovkám studentů a budeme v tom pokračovat i v dalších letech. Je hezké číst mezi těmi, kteří získali stipendium města, jméno klavíristy Tomáše Klementa, lékaře Ondřeje Volného nebo hendikepované sportovkyně a pedagožky Markéty Sidkové. A přibydou k nim další,“ řekla resortní náměstkyně Andrea Hoffmannová.

Stipendistům je věnována také každoroční červnová výstava ve foyer Nové radnice. V té letošní je prezentováno sedm z celkového počtu 21 studentů podpořených z dotačního programu v akademickém roce 2018/2019. Součástí panelů jsou oblíbená ostravská místa jednotlivých stipendistů. Výstavu připravili studenti 3. ročníku Střední umělecké školy Ostrava a k vidění je ve vstupní hale radnice do 28. června.

Několik jmen výrazných stipendistů:

Tomáš Klement – klavírista, pedagog
MUDr. Ondřej Volný – lékař
Markéta Sidková – pedagog
Ing. Daniel Minařík, Ph.D. – en. manažer
Marie Fuxová – houslistka
PhDr. David Kozel, Ph.D.  – tajemník OU KHV
Mgr. et Mgr. Kateřina Glumbíková – VŠ pedagog

Stipendium je poskytováno vynikajícím studentům od akademického roku 1996/1997. Do roku 2008 město do něj každoročně investovalo 370 000 korun, posléze se částky postupně zvyšovaly až na rekordních 1,775 milionu korun, které jsou městem rozdělovány od loňského akademického roku.