Summit EU nového šéfa Evropské komise nenašel, jednání bude pokračovat v úterý

Jednání o novém předsedovi Evropské komise se protahují: kandidaturu Franse Timmermanse odmítají země V4

Jednání o novém předsedovi Evropské komise se protahují: kandidaturu Franse Timmermanse odmítají země V4 Zdroj: Reuters

Jednání o novém předsedovi Evropské komise se protahují: odcházející předseda EK Jean Claude Juncker
Jednání o novém předsedovi Evropské komise se protahují: předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani
3
Fotogalerie

Mimořádný summit Evropské unie k personálním otázkám v Bruselu byl krátce po poledni přerušen. Prezidenti a premiéři, kteří se tedy od nedělního večera nedokázali shodnout na novém obsazení klíčových funkcí v unii, se znovu sejdou v úterý, oznámila německá kancléřka Angela Merkelová. Francouzský prezident Emmanuel Macron věří, že kompromis se nakonec podaří nalézt.

Jednání dnes skončilo bez úspěchu po více než 18 hodinách. Podle Merkelové lze dohody stále dosáhnout, zatím se ale nepodařilo najít potřebnou většinu pro žádnou z variant obsazení vedoucích pozic v EU.

Zásadním problémem byl zřejmě plán navrhnout europarlamentu jako kandidáta do čela Evropské komise nizozemského socialistu Franse Timmermanse, což část zemí odmítá. Shoda se nenašla ani ohledně dalších kandidátů, kteří by měli obsadit křesla v čele Evropské rady či Evropského parlamentu. Podle Merkelové je ale třeba kompromis dál hledat, a to ještě předtím, než ve středu nově zvolení členové Evropského parlamentu budou volit svého předsedu.

Šéfka německé vlády zdůraznila, že je důležité zajistit dostatečně velkou většinu pro schválení vedoucích činitelů Evropské unie. Země visegrádské skupiny (V4; Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) a Itálie, které mají výhrady proti obsazení křesla šéfa Evropské komise jejím dosavadním prvním místopředsedou Fransem Timmermansem, by podle Merkelové neměly být jen tak přehlasovány. "Hlasovat proti celé (visegrádské) skupině a proti zemi jako je Itálie, to by bylo velmi obtížné," uvedla.

Macrona neúspěch nedělních a dnešních vyjednávání mrzí. Věří ale, že v úterý se šéfům států a vlád podaří - při dobré vůli - řešení najít, s věcí podle něj souvisí i samotná věrohodnost a image Evropské unie. Zároveň vyzval k hluboké reformě fungování institucí EU. Pokud k ní nedojde, nebude Macron souhlasit s dalším rozšiřováním. "Je jasné, že toto selhání je někdy způsobeno osobními ambicemi," dodal Macron bez upřesnění.

Za frustrující označil dosavadní výsledek jednání portugalský premiér António Costa. Za neúspěch jednání podle něj mohou mimo jiné země V4. Někteří lídři se snažili najít kompromis, jiní byli zajati těmi, "kteří chtějí rozdělit Evropu, z visegrádské skupiny nebo z pozic, jako je ta (italského ministra vnitra) Mattea Salviniho", prohlásil Costa.

Polský premiér Mateusz Morawiecki po jednání znovu vyzval k nalezení kandidáta, který dokáže vyjednávat kompromisy. Timmermans podle něj takovým člověkem není. On a český premiér Andrej Babiš podle Morawieckého představili několik "velmi dobrých kandidátů" a nyní dají ostatním evropských lídrům čas na to, aby tyto návrhy "strávili".

Tusk se rozhodl jednání summitu pro dnešek ukončit poté, co šéfové států a vlád zkušebně hlasovali o některých možných variantách rozdělení klíčových unijních pozic. Diplomaté dnes dopoledne zmiňovali, že kromě Timmermanse do čela komise se pracovalo s představou, že tuto středu europarlament svým předsedou zvolí klíčového zástupce Evropské lidové strany Manfreda Webera, kterého by po čase mohl vystřídat liberál Guy Verhofstadt. Novou předsedkyní Evropské rady by se po Tuskovi mohla stát někdejší bulharská eurokomisařka Kristalina Georgievová a pozice šéfa unijní diplomacie by připadla liberálům, padala jména končícího belgického premiéra Charlese Michela či nynější komisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové z Dánska.

Tusk a účastníci summitu se snaží dojednat celý "personální balíček" před ustavující schůzí nového europarlamentu, na níž by měli europoslanci ve středu zvolit nového předsedu instituce. Pokud tak učiní bez koordinace s Evropskou radou, tedy s premiéry a prezidenty, stane se už nyní komplikovaný rébus ještě složitějším.