Close search

Nejpřísnější pravidla na světě? Členům britské královské rodiny jsou zakázány i dotyky

Instagram Zdroj: Instagram

Stát se členem britské královské rodiny přináší mnoho výhod, ale i povinností. Není tajemstvím, že královská rodina etiketu striktně dodržuje i v moderním 21. století, a také velmi pečlivě dbá na různá přísná pravidla. Týkají se cestování, jmen i vzájemných dotyků.

Princ William a Harry se coby následníci trůnu odmalička pohybovali v obklopení pomocníků a museli dodržovat striktní etiketu. Jejich manželky Kate a Meghan se však s přísnými pravidly, které členové královské rodiny musejí dodržovat, setkaly až jako dospělé ženy. Co byste na podobná přísná omezení řekli vy?

Vždy odděleně

Jedno ze základních pravidel hlásá, že následníci trůny nikdy nesmí cestovat společně. Proč? Toto bezpečnostní pravidlo má dávnou tradici a jeho úkolem je zamezit smrti obou dědiců trůnu najednou - to pokud by například cestovali jedním dopravním prostředkem. Princ William a Kate Middleton s dětmi zatím toto pravidlo nedodržují a všichni cestují společně. Je ale pravděpodobné, že až bude malému princi Georgeovi dvanáct let, bude muset cestovat odděleně od otce.

Důležitá kabelka

Královna Alžběta II. jako představitelka monarchie musí vždy co nejlépe reprezentovat svoji zemi. Nezdvořilé chování k jejímu personálu se ale nepřipouští, veškerou nepříjemnou práci proto musí zvládat její kabelka. Ta totiž královně neslouží pouze jako ozdoba - je to velmi efektivní pomůcka, kterou královna dává služebnictvu signály, zda je už čas odejít nebo ukončit večeři.

Žádná náklonnost

Manželské páry, které jsou součástí britské královské rodiny, nikdy nesmí na veřejnosti ukazovat vzájemnou náklonnost. Manželé by se neměli ani držet za ruce, natož se veřejně líbat. Toto přísné pravidlo platí hlavně pro zahraniční cesty, kdy není vhodné, aby při setkání několika různých kultur a tradic došlo k nepříjemnému faux pas.

Schválení od královny

Pokud chce člen britské královské rodiny uzavřít s jinou osobou sňatek, musí požádat o schválení samotnou královnu Alžbětu II. Královna zatím schválila veškeré sňatky. Do roku 2011 bylo však pravidlo ještě o něco přísnější - člen královské rodiny si nesměl vzít nikoho, kdo by vyznával římskokatolickou víru. Nyní ale záleží pouze na královně, zda zamilovanému páru dá svůj souhlas.

Celá jména

I když se to může zdát jako maličkost, ale přísný zákaz také platí pro používání přezdívek pro členy královské rodiny. Pokud je někdo oslovuje, musí vždy použít jejich celé jméno, například Catherine, vévodkyně z Cambridge. Avšak i tady se najdou takoví, kteří dané pravidlo porušili. I když mladšího prince zná celý svět jako Harryho, ve skutečnosti se jmenuje celým jménem Henry Charles Albert David z Windsoru.

NA ŽIVOT PLNÝ PRAVIDEL SE PODÍVEJTE V GALERII

Nejčtenější články