Mimořádný summit EU skončil bez dohody

© Evropská rada, 2019

Summit Evropské rady, který již od včerejšího večera řešil personální otázky, byl dnes po poledni po dlouhém jednání bez výsledku přerušen. Lídři zemí EU se znovu sejdou zítra.

Ani po více než 18hodinovém jednání se prezidenti a premiéři členských zemí nedokázali shodnout na novém obsazení klíčových funkcí evropských institucí. „Nic není ujednáno,“ sdělil ČTK dobře informovaný zdroj.

Debaty a série dvoustranných a vícestranných neformálních schůzek koordinovaných předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem trvaly v podstatě celou noc. Tuskův tiskový mluvčí Preben Aamann dnes na twitteru oznámil, že summit bude pokračovat hned zítra. Už ve středu se totiž koná ustavující schůze nově zvoleného Evropského parlamentu, kde by měl být zvolen nový předseda instituce, který by měl vzejít právě z návrhu Evropské rady.

Lídři ze včerejška na dnešek tak jednali o celém „balíčku křesel“.  Po květnových eurovolbách je nutné kromě postu předsedy Evropské komise obsadit také pozici předsedy Evropské rady, předsedy Evropského parlamentu a vysokého představitele EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku.

Co čeká nové europoslance? Rozpočet, boj proti klimatickým změnám i reformy k migraci

V červenci poprvé zasedne Evropský parlament v novém složení. Jakmile si zvolí vedení a rozdělí se do výborů, europoslanci začnou projednávat legislativní návrhy. Řešit budou nový rozpočet, případnou brexitovou dohodu nebo také reformu vyřizování žádostí o azyl.

Největším zádrhelem jednání se stala pozice předsedy Evropské komise. Podle dobře informovaných zdrojů ČTK existuje „silný tlak“ na to, aby byl jako kandidát Evropské rady do čela komise potvrzen místopředseda Komise Frans Timmermans. Jednomyslnou podporu však nemá, jak dnes ráno novinářům řekl italský premiér Giuseppe Conte.

Timmermanse za předsedu Komise nechce například český premiér Andrej Babiš. „Dál budu bojovat za kandidáta na předsedu Komise, který může Evropu sjednotit a bude rozumět tomu, co potřebují státy jako Česká republika,“ zopakoval ráno Babiš na twitteru svůj postoj. Kromě Babiše tento návrh odmítá také Polsko a Maďarsko.

Timmermans je ale nepřijatelný i pro některé premiéry a prezidenty hlásící se k Evropské lidové straně (EPP). Ti míní, že by EPP jako vítězná strana evropských voleb měla mít právo nominovat do čela Komise svého člověka a nepřenechávat jej konkurenci. Podle informací ČTK se jedná celkem asi o desítku zemí, které mají k Timmermansovi z různých důvodů výhrady.

Premiér Babiš si nepřeje, aby se předsedou Komise stal spitzenkandidát

Minulý týden na jednání Evropské rady nezískal žádný ze spitzenkandidátů do čela Evropské komise většinovou podporu. Podle českého premiéra je to správné, předseda EK by neměl vzejít z nominantů frakcí Evropského parlamentu.

Rozhovory jsou vleklé a složité, protože lídři vyvažují zájmy evropských stranických rodin, snaží se dosáhnout rovnoměrného rozložení funkcí mezi jednotlivé evropské regiony a také hledají spravedlivé zastoupení mužů a žen.

Ještě ráno byl plán takový, že spitzenkandidát EPP Manfred Weber by se měl už ve středu stát novým předsedou europarlamentu a po čase by jej ve funkci vystřídal liberál Guy Verhofstadt. Prezidenti a premiéři jednali také o tom, že Donalda Tuska by v čele Evropské rady nahradila někdejší bulharská eurokomisařka se zkušeností ze Světové banky Kristalina Georgievová a křeslo vysokého představitele by mohl obsadit Charles Michel nebo dánská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová z řad liberálů.

Donald Tusk se ale rozhodl přerušit summit poté, co se šéfové států a vlád při zkušebním hlasování na možných variantách rozdělení klíčových unijních pozic neshodli. Jednání bude pokračovat zítra od 11 hodin.

Nominace nového šéfa Evropské komise se blíží. Kdo se jím může stát?

Lídři členských zemí EU by měli co nevidět rozhodnout o tom, koho by si přáli vidět v křesle předsedy EK. Otázkou zůstává, jestli půjde o někoho ze spitzenkandidátů, nebo premiéři a prezidenti „vytáhnou z rukávu“ někoho jiného.

Kalendář