TZ: Mikulovská “dílna“ startuje 13. července. Výtvarné sympozium nabízí zajímavý doprovodný program

Mikulovská “dílna“ startuje 13. července. Výtvarné sympozium nabízí zajímavý doprovodný program / Mikulov / 1. 7. 2019

Slavnostní zahájení 26. ročníku Mikulovského výtvarného sympozia “dílna“ se koná 13. července na mikulovském zámku. Kurátor a sochař Jiří Kačer na něj letos pozval malíře Vojtěcha Horálka, Jaroslava Beneše, Svatopluka Klimeše, Mirka Zahálku. Z Polska přijede Eugeniusz Józefowski. Hostem sympozia je malířka Denisa Krasová. Technickou asistentkou bude studentka Klára Štefanovičová z Bratislavy. Celý umělecký tým doplní teoretik Ivan Neumann.

Umělci se veřejnosti představí 13. července na Horním nádvoří zámku od 18.00 hodin. Zahájení sympozia zpříjemní hudba Dua Hanuš Axmann & Jiří Lukeš a DJ IVO Pospíšil.

Mikulovské výtvarné sympozium “dílna“ bude v Mikulově probíhat čtyři týdny a stranou nezůstane ani veřejnost, pro kterou pořadatelé připravili zajímavé doprovodné akce:

20. 7. 2019 – Rosen Trio, Bezmocné sny, Koleno. Akce se koná na mikulovském Náměstí od 20.00 a nabízí hudební program mikulovských kapel, jejichž vystoupení je součástí Festivalu národů Podyjí (19. až 21. 7. 2019).

27. 7. 2019 – Den otevřených ateliérů a odpolední malování s dětmi. Návštěvníci mají jedinečnou příležitost pozorovat umělce při tvorbě. Pro děti je připravena možnost vlastní umělecké aktivity. Akce se koná v zámeckých ateliérech od 13.00.

3. 8. 2019 – Autorský piknik “dílny“. Piknik se koná v zámecké zahradě od 17.00 a bude spojený s vystoupením umělecké skupiny IN SAČEK VERITAS a přednáškou Prof. MUDr. Cyrila Höschla, DrSc., FRCPsych na téma Umění a neurověda – evoluční význam umění.

Nově vytvořená díla všech účastníků letošního sympozia si nakonec zájemci prohlédnou na slavnostním ukončení “dílny“ při vernisáži dne 10. srpna, kde vystoupí Jazzpetit a Circus Problem. Výstava vzniklých děl bude na mikulovském zámku k vidění až do konce října.