Můj čas na kafíčko

5 triků jak zrychlit metabolismus a zhubnout!

Snažíte se zhubnout? Zdravě se stravujete, pravidelně cvičíte, ale centimetry už nějakou dobu ne a ne ubývat? Hubnutí přebytečných kil i tvarování postavy může zpomalovat zpomalený metabolismus i chyby ve stravování. Pomůžeme vám.  

Podívejte se, jakými činnostmi a změnami ve vašem denním jídelníčku se dá hubnutí znovu nastartovat.

1. Neničte si tělo nesmyslnými dietami

Doslechnete se o nové dietě a hned ji chcete vyzkoušet? Pravděpodobně děláte chybu. U dietních režimů, bývá problémem to, že nedodávají tělu všechny nezbytné živiny, a především jsou pro většinu lidí dlouhodobě neudržitelné. Chroničtí „dietáři“ tak často dietu nějakou dobu drží, třeba i trochu zhubnou, ale po jejím skončení naberou všechna kila zpět a obvykle i s bonusem.

 2. Zvyšujte intenzitu

Pokud už nějakou dobu žijete zdravě, váš metabolismus se může zabrzdit a přestane reagovat na dávku pohybu, kterou jste mu dávali. „Když vám aktivita začne připadat po nějaké době příliš jednoduchá, můžete zkusit lehce zvýšit intenzitu tréninku. Tělo si už pravděpodobně na stejnou intenzitu a rytmus zvyklo a metabolismus je potřeba nakopnout znovu o trochu více.

3. Dělejte v pohybu změny

Důležité je trénink také pravidelně pozměňovat. Ta samá činnost totiž podvacáté nemá stejný účinek, jako když ji děláte poprvé.
Nezapomeňte ani na střídání aktivit v různých tepových frekvencích. Nejen že psychice prospěje, když je každý den na pořadu jiné sportovní vyžití, ale zaručí to i stálý posun.

4. Zapojte další aktivity

Skutečně účinně nastartovat metabolismus vám pomohou i sportovní aktivity, prováděné nad horní hranicí, kdy organismus ještě spaluje tuk jako energii. Jsou to třeba  sprinty, vybíhání schodů a podobné, kdy se cvičí do maxima tepové frekvence. Tyto sporty samozřejmě vyžadují pauzy a nejsou vhodné pro každého – záleží na skutečné kondici. Při náročných cvičeníách se skutečně zrychluje metabolismus, a to na jeden až tři dny po fyzické zátěži, kdy se  regeneruje organismu. Kdo chce metabolismus nakopnout opravdu dlouhodobě, měl by zařadit náročný trénink dvakrát až třikrát týdně.

5. Cvičte spíše v chladu

Ve vytopených tělocvičnách jsou v teplém vzduchu na tělo kladeny nároky na snižování teploty, což ho ale nestojí moc energie. Naopak při pobytu v chladu spotřebujete tělo energie mnohem víc. Proto si pro pravidelné cvičení, při kterém chcete zhubnout, raději vybírejte chladnější prostředí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden