Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Perfektní Veselý vyřadil světovou pětku Zvereva, Karolína Plíšková udolala Ču Lin

Na žebříčku je dělí 99 pozic, přesto se "outsider" radoval mnohem víc. Jiří Veselý porazil světovou pětku a na Wimbledonu nasazenou šestku Němce Alexandera Zvereva po setech 4:6, 6:3, 6:2 a 7:5. Vstup do turnaje v Londýně zvládly na jedničku i tři Češky. Karolína Plíšková potvrdila roli favoritky proti Číňance Ču Lin, i když ve druhém setu se s ní nadřela. Nakonec třetí nasazená hráčka turnaje zvítězila 6:2 a 7:6. Teprve dvacetiletá Marie Bouzková pak na třetí pokus vyhrála svůj první duel v kariéře na grandslamu, když přehrála Němku Monu Barthelovou dvakrát 6:3. Karolína Muchová si poradila s Aleksandrou Kruničovou ze Srbska 7:5, 6:2. Naopak už v 1. kole skončila Markéta Vondroušová. Finalistka Roland Garros vypadla s Američankou Madison Brengleovou dvakrát 4:6.

Jiří Veselý
zdroj: Reuters

V úvodní sadě si Veselý i Zverev drželi servis až do desátého gemu. V něm vedl český hráč 40:0, ale ani to mu nestačilo. Ztráta prvního setu ale českou dvojku nezlomila. Veselý výborně podával, úspěšně se tlačil na síť a vývoj zápasu otočil. Po dvou a půl hodinách proměnil při Zverevově podání první mečbol.

"Odehrál jsem neuvěřitelný zápas, neudělal jsem moc chyb a dokázal držet Sašu pod tlakem. Dobře jsem podával, snažil se chodit k síti a dobře to fungovalo," řekl Veselý.

Pětadvacetiletý Veselý potvrdil, že se mu na londýnské trávě poměrně daří. V prvním kole ve Wimbledonu ještě nikdy neprohrál, jeho maximem je osmifinále z let 2016 a 2018. Loni aktuálně 124. hráč žebříčku prohrál se Španělem Rafaelem Nadalem.

Je nám líto, video expirovalo.
Veselý se postaral o velké překvapení, Plíšková nezklamala

Ve 2. kole čeká Veselého, který do hlavní soutěže postoupil z kvalifikace, Uruguayec Pablo Cuevas.

Pro Plíškovou žádná snadná práce

Plíšková vyhrála na trávě šestý zápas za sebou, ale po bezproblémové jízdě v Eastbourne měla tentokrát blízko ke ztrátě setu. "První kola jsou zrádná," řekla Plíšková. První set ale ještě zvládla relativně v klidu. Ču Lin v něm sice dokázala české hvězdě vrátit brejk a snížit z 0:3 na 2:3, ale to bylo jen chvilkové vzepětí.

"Po prvním setu jsem si říkala, že to nějak doklepu, ale úplně se to nedařilo," podotkla Plíšková. Ve druhé sadě za stavu 5:6 odvrátila tři setboly a v maratonském gemu po šestém brejkbolu vyrovnala. Tie-break pak zakončila sérií čtyř bodů. "Při setbolech jsem zahrála na její servis líp, ale jinak jsem ve druhém setu hrála špatně na returnu. Je fajn, že jsem to zvládla ve dvou setech," oddechla si Plíšková.

Plíšková patří mezi hráčky, které mohou po londýnském grandslamu sesadit z postu světové jedničky Australanku Ashleigh Bartyovou, a je druhou největší favoritkou turnaje podle kurzů sázkových kanceláří. "Slýchám to, ale necítím se na druhou favoritku na tenhle turnaj. Jsem ve druhém kole, což je super. Byla jsem i favoritka na Paříž a jak to dopadlo," připomněla konec na Roland Garros ve třetím kole.

V Londýně se ve druhém kole utká s Portoričankou Mónicou Puigovou, senzační vítězkou olympijských her v Riu de Janeiro.

Bouzkové stačilo na postup do druhého kola 68 minut

Stejně jako v Paříži se Bouzková dostala do hlavní soutěže navzdory porážce v závěrečném kole kvalifikace. Zatímco na Roland Garros podlehla v tříhodinové bitvě Kanaďance Biance Andreescuové, v Londýně už se dočkala prvního úspěchu na grandslamu. Její další soupeřkou bude Řekyně Maria Sakkariová.

"Jsem ráda, že jsem toho využila, a navíc ve Wimbledonu, který je nejspeciálnějším grandslamem. Moc si toho vážím," řekla Bouzková, která po 68 minutách proměnila první mečbol a zápas zakončila čistou hrou.

Souboj Muchové s Vondroušovou se konat nebude

Dvaadvacetiletá Muchová vyřadila Aleksandru Kruničovou za necelou hodinu a půl. Ve vyrovnané první sadě nejdříve za stavu 5:4 nevyužila při podání soupeřky tři setboly, ale o dvě hry později už byla úspěšná a ve druhém setu dominovala.

"Jsem ráda, že jsem to zvládla ve dvou setech a že jsem ve druhém kole," řekla Muchová, která mezi ženami odehrála teprve desátý zápas na travnatém povrchu. "Takže si ještě zvykám, ale baví mě to, ráda hraju servis volej."

Muchová mohla hrát druhé kolo s Vondroušovou, ale finalistka French Open prohrála s Američankou Madison Brengleovou, která je na žebříčku o 71 míst níž než Češka. Ani při třetím startu na londýnské trávě se dvacetiletá Vondroušová nedočkala premiérové výhry. Na tomto povrchu má na okruhu WTA v hlavní soutěži na kontě jediné vítězství.

Na kurt už nastoupil Jiří Veselý. Loňský osmifinalista se pokusí zaskočit turnajovou šestku Alexandera Zvereva z Německa.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články