Silný otřes v Katovickém dole nepřežili tři horníci, dalších šest je zraněných

Tři horníci zahynuli v pondělí po silném otřesu v černouhelném dole v Katovicích na jihu Polska. S odvoláním na majitele dolu, těžební společnost PGG, o tom v pondělí informovala agentura PAP. Šest dalších horníků utrpělo zranění a je v nemocnici.

Aktualizováno Katovice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Takovou černou krajinu lze zahlédnout z vlaku mezi Karvinou a Českým Těšínem

Zachránit se podařilo nejdříve tři horníky, další tři muže museli vynést na povrch záchranáři. (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Otřes o síle 2,66 stupňů na Richterově stupnici nastal v pondělí ve 14.15 hodin v dolu Murcki-Staszic, který patří do polské těžební skupiny a nachází se zhruba 50 kilometrů severovýchodně od hranic s Českem. V té době bylo v zasažené oblasti devět horníků, informuje server Tvn24.pl.

Báňští záchranáři vynesli z dolu ve Stonavě poslední těla horníků. Nacházela se v porubu

Číst článek

Vyprošťování zavalených horníků začalo kolem 15.30 hodin. Zachránit se podařilo nejdříve tři horníky, další tři muže museli vynést na povrch záchranáři. Poslední horníky se na povrh podařilo dostat okolo 17. hodiny.

Jak uvedl Tomášz Głogowski, mluvčí težební skupiny Polska Grupa Górnicza, horníci byli při evakuaci při vědomí. Víceprezident PGG Piotr Bojarski uvedl, že zranění jsou v dobrém stavu.

Polský premiér Mateusz Morawiecki se podle šéfa jeho úřadu rozhodl přiznat vdovám a sirotkům po třech hornících, kteří dnes v dole zahynuli, zvláštní rentu. Do Katovic zamířil ministr energetiky Krzysztof Tchórzewski.

Tragédie v katovickém dole Murcki-Staszic je co do počtu obětí letos největším důlním neštěstím v Polsku. Celkem od počátku tohoto roku zahynulo v polském těžařském průmyslu již 16 lidí, z toho 12 v černouhelných dolech.

nkr, čtk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme