Podezření z nebezpečného vyhrožování. Policie prověřuje příspěvek pod článkem o poslanci ANO

Kriminalisté prověřují nenávistný příspěvek, který se objevil v diskusi pod článkem serveru Blesk.cz o výrocích poslance hnutí ANO Pavla Růžičky k protivládním demonstracím. Serveru iROZHLAS.cz to potvrdila státní zástupkyně Petra Gřivnová, podle které může jít o trestný čin nebezpečného vyhrožování. Policisté se věcí zabývají z podnětu Růžičkova poslaneckého kolegy Petra Venhody (ANO).

Tento článek je více než rok starý.

Původní zpráva Praha (Aktualizováno: 10:25 2. 7. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanec ANO Pavel Růžička

Poslanec ANO Pavel Růžička | Foto: Poslanecká sněmovna/Michaela Danelova | Zdroj: koláž iRozhlas.cz

„Předmětné trestní oznámení bylo státním zástupcem postoupeno k prověření policejnímu orgánu Policie ČR, Obvodního ředitelství Praha III, Služby kriminální policie vyšetřování pro podezření ze spáchání přečinu nebezpečného vyhrožování,“ uvedla pro iROZHLAS.cz Petra Gřivnová z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 3.

Potyčka Jakla s cestujícím v metru: Nešlo o trestný čin, ale o přestupek obou, konstatovala policie

Číst článek

Článek, který server Blesk.cz publikoval na začátku června, se týkal výroků poslance Růžičky k protivládním demonstracím organizovaným spolkem Milion chvilek pro demokracii. Jednomu z pisatelů, který se ho ptal na vyslovení nedůvěry vládě, v e-mailu odpověděl, že jelikož je z Prahy, nemá význam mu něco vysvětlovat.

Poslanec doslova napsal: „Jelikož jste z Prahyyy, tak Vám nemá vůbec význam něco vysvětlovat, naštěstí jsou ještě normální lidé mimo Prahu,“. Růžička se později za svá slova omluvil. 

„Má odpověď byla po sérii asi stovky arogantních e-mailů, které byly obsahově úplně stejné,“ dodal Růžička pro iROZHLAS.cz. Danému pisateli tak podle svých slov odpověděl s nadsázkou a ironicky. „To, že e-mail bez mého svolení rozeslal do sdělovacích prostředků, svědčí o jeho morální úrovni,“ doplnil.

V diskusi pod článkem se posléze objevil následující příspěvek: „Posr** Ing. Pavle Růžičko, radím ti: v zájmu vlastní bezpečnosti se každý den na veřejnosti ohlížej přes rameno. Nespoléhej na svoje ‚zkušenosti‘ z Kosova či Iráku, protože až to budeš čekat nejméně, tak…“

Příspěvek od uživatele barda, který se objevil v diskuzi pod článkem na Blesk.cz. | Zdroj: reprofoto Blesk.cz

Zda policie autora daného příspěvku, který publikoval pod přezdívkou „barda“, už kontaktovala, státní zástupkyně Gřivnová říct nechtěla. Komentář je nicméně v diskusi pod článkem stále viditelný. Pokud by se podezření potvrdilo, diskutujícímu hrozí až jeden rok za mřížemi nebo zákaz činnosti.

Závažné vyhrožování

S podnětem se na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 3 obrátil Růžičkův poslanecký kolega Petr Venhoda, který ve sněmovně nahradil Martina Stropnického (oba ANO). Podle něj šlo o závažné vyhrožování. „Bylo to více než za čárou. Kolega to nahlásit nechtěl, já s tím ale nesouhlasím,“ řekl redakci Venhoda.

Rozhodl se proto podat trestní oznámení sám. „Bylo to už vyhrožování, zvlášť když akcentoval, že kolega byl aktivním vojákem, a narážel na to, že má bojové schopnosti ze zahraničních misí,“ pokračoval poslanec Venhoda s tím, že hlavním impulzem byly dřívější útoky na politiky.

Dva tisíce za roztržené košile, ale žádný trest. Útočníkům na Feriho neprokázali slova o ‚negrech‘

Číst článek

„Byl to atak na pana Feriho za jeho politické názory, byť s ním nemusím souhlasit. Tohle bychom ale u nás neměli zavádět. A pak to byly útoky na pana Jakla. Vzhledem k atmosféře a stupňujícím útokům na osoby veřejně činné je potřeba to řešit a nenechávat to jen tak,“ doplnil Venhoda.

K útoku na poslance TOP 09 Dominika Feriho došlo v dubnu během velikonočního koštu vín v Boršicích na Uherskohradišťku. Útočníkům, jimiž byli otec se synem, hrozilo až tříleté vězení. Policie je podezřívala z ublížení na zdraví ve stadiu pokusu a výtržnictví. Státní zástupce nakonec věc podmíněně odložil s tím, že mužům stanovil zkušební dobu 15 měsíců.

Do potyčky se nedávno dostal také člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a někdejší tajemník bývalého prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl, a to s cestujícím v pražském metru. Podle pražských policistů nešlo o trestný čin, ale přestupek obou mužů. Věc proto předali k posouzení Úřadu městské části Praha 1. K dalšímu incidentu, ve kterém Jakl rovněž figuroval, došlo ve Zlíně.

Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme