Hlavní obsah

Policejní zásah u Jermanové: detektivy zajímá hejtmanka a její nejbližší spolupracovníci

Po zásahu v sídle krajského úřadu policie minulý týden nikoho neobvinila. Nejdřív musí vyhodnotit zabavené dokumenty.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ze zjištění Seznamu vyplývá, že se jedná o úředníky, kteří schvalovali práci externistům. Ti dostávali statisíce kupříkladu za „monitoring hudebních festivalů“ či „analýzu připravenosti na blackout“.

Článek

Minulé úterý se v devět ráno ohlásili na recepci středočeského krajského úřadu policisté. A za pár minut se už pohybovali v kancelářích a vypočítávali, jaké dokumenty chtějí vidět.

Podle svědků šli najisto: přesně věděli, kam jejich zásah míří.

Jak již Seznam informoval, Národní centrála proti organizovanému zločinu spustila zásah kvůli smlouvám za pět milionů korun, kdy si úřad najímal externí pracovníky na zkoumání hudebních festivalů, sledování činnosti ostatních krajů nebo na nejasné mediální analýzy a práce pro radu kraje. Za desetitisíce měsíčně.

Podle aktuálního zjištění Seznamu, potvrzeného zdroji zevnitř úřadu, se policie nejvíc zajímá o tři jména. Zaprvé o hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO), v jejíž kanceláři tyto smlouvy vznikly. A pak o její nejbližší spolupracovníky: o šéfa tiskového odboru Marka Rejmana a zástupce ředitele úřadu Romana Šuberta.

Hejtmanka Jermanová sice žádné dokumenty v souvislosti s najímáním externistů nepodepisovala ani jejich práci nepřebírala. Úředníci Rejman a Šubert však částečně ano.

Šubert v pondělí nezvedl telefon a neodpověděl ani na SMS s žádostí o vyjádření. Rejman zareagoval textovou zprávou. „Vedení úřadu plně spolupracuje s policií. Nebudu komentovat detaily vyšetřování do jeho uzavření,“ napsal ze zahraničí.

Zastihnout se nepodařilo ani hejtmanku. Pokorná Jermanová v den policejního zásahu prohlásila: „Nemáme co skrývat a je dobře, že budou všechna podezření policií prošetřena.“ Dodala, že k ničemu nelegálnímu v souvislosti se smlouvami na kraji nedošlo.

Jsou připraveni na blackout?

Dokumenty, které Seznam získal, ukazují, že Šubert, zástupce šéfa úřadu pro finance, schvaloval výkaz práce externistovi s evidenčním číslem 5678 (jména pracovníků úřad už několik měsíců tají). Tento člověk měl po celý rok 2017 smlouvu na „vyhodnocování akcí KÚ/CR, podpora při organizaci společenských akcí a eventů, příprava a realizace komunikačních strategií, analýza dopadů PR akcí, monitoring činnosti ostatních krajů“. Za to bral 45 tisíc korun měsíčně.

V jeho výkazu práce pak stojí, čemu se v jednotlivých měsících věnoval. V květnu strávil například 10 hodin již pověstnou analýzou hudebních festivalů nebo projektem 100 let Československa, k němuž kraj vydal speciální publikaci.

V červnu pak pracovník 5678 osm hodin prověřoval, jak jsou ostatní kraje připraveny na blackout, v dalším čase monitoroval činnost krajů a také věnoval 16 hodin činnosti popsané jako „administrativní podpora – technické sporty ve STRK“. Zástupce ředitele Šubert takhle externistovi 5678 schválil výkazy práce za 450 tisíc.

Dalšímu pracovníkovi s číslem 5677, který byl přijatý na směs činností kolem nakládání s odpady a ekologickou výchovou, pak přiklepl půl milionu. Deník Mladá fronta Dnes už dříve napsal, že jde o Martina Itterheima, někdejšího manažera hnutí ANO, který má podobné smlouvy i v dalších krajích.

Dalších 240 tisíc dostal – rovněž za Šubertovy asistence – externista 5642, který měl na starosti „zajišťování monitoringu periodik vydávaných místními akčními skupinami“. Jde o spolky, jež vytvářejí obce či podnikatelé, které se podílejí na rozdělování evropských dotací. Není jasné, co tento pracovník dělal, protože tyto skupiny buď žádné časopisy nemají, nebo se jedná jen o čtyř až šestistránkové zpravodaje vydávané amatérsky jednou či dvakrát ročně.

Kraj nechce monitoringy a analýzy zveřejnit se zdůvodněním, že by tím porušil autorský zákon.

82 500 za marketing a PR

Marek Rejman, druhý blízký hejtmančin spolupracovník, působil nejprve na kraji jako poradce. Později se stal šéfem tiskového odboru. Schvaloval práci mimo jiné zaměstnanci 9676 – poradci pro otázky PR a marketingu. Kraj si ho najal v prosinci a hned za tento měsíc mu vyplatil 82 500 korun.

Podezření, kvůli nimž detektivové minulé úterý stahovali v úřadu data ze serverů a odnášeli si originály pracovních smluv, je zřejmé: policisté budou prověřovat, jestli kraj vůbec nějakou práci dostal – zda nešlo jen o vyvádění peněz.

Reklama

Doporučované