Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

SERIÁL: Dva měsíce do UTMB. Forma je. Vydrží tělo?

SERIÁL: Dva měsíce do UTMB. Forma je. Vydrží tělo?
foto: archiv Jana Vaňkáta

Jan Vaňkát | 02.07.2019 | přečteno: 3800×

Dva měsíce do startu. Na webu UTMB jsem právě podepsal čestné prohlášení o fair play, vybral velikost trika a potvrdil čas a místo registrace. Poslední srpnový víkend zbývá dorazit do Chamonix, projít kontrolou povinné výbavy, dostanu startovní číslo a bude se moct postavit na start. Formality budou hotové a ukáže se, jak mám naběháno. Jak jsem na tom běžecky a co mě čeká příští dva měsíce?

Běžecky se cítím dobře. Jako zodpovědný občan už méně. Minulý víkend jsem přišel o demonstraci na Letné, u toho jsem chtěl být. Nic nenadělám, některé věci holt předem nenaplánuješ. Tou dobou jsem s kamarádem pobíhal po kopcích ve Velké Británii. Stomílovku Pennine Barrier 100 se mi podařilo vyhrát.

Na 160 dálkových kilometrů a 4 600 výškových metrů mi stačilo 23 hodin a 42 minut. To je slušný čas. Převýšení se s UTMB nedá srovnávat, okolo Mont Blanc musím nastoupat a seběhnout dvakrát tolik. Navíc v mnohem vyšší nadmořské výšce. V Yorkshire Dales, kde jsme běželi, nám vyšlo počasí, vůbec nepršelo a noc nebyla nijak chladná. Z počasí na UTMB mám respekt. Když bude extra horko nebo zima, ovlivní to i povinnou výbavu.

Na UTMB čekám profesionální značení trati, v Británii často na křižovatkách nebyly žádné šipky. Trasa vedla nádhernou krajinou, pastviny oddělené kamennými zídkami, kamenné i dřevěné chodníčky a podél cesty ovečky. I na Třech vrcholech jsem si našel chvilku na krátkou kochačku, závod byl takovovou intenzivní turistikou. Britové jako závodníci a pořadatelé jsou velmi slušní a ochotní.

Zdravotně se týden po závodě cítím docela fajn. Výborně zafungovaly kompresky při regeneraci. Koupil jsem si je teprve nedávno a absolvovat v nich rovnou tak dlouhý závod jsem nechtěl riskovat. Po závodě mi pomohly mimořádně, lýtka jsem druhý den skoro necítil.

Co jsem cítil, byla pata. Sto mil je pro tělo slušná darda. Po loňských patáliích s plantární fascitidou pravidelně posiluju střed těla a doufám, že to bude stačit, aby se problémy nevrátily. Abych si chodidla před UTMB hýčkal, raději jsem v civilu přestal nosit barefooty. Není to ale logický lapsus? Pokud teď nemám akutní zánět paty (plantární fascitidu), není spíš řešením nohu posilovat právě minimalistickou obuví? Nemám jen ztuhlá lýtka a neměl bych je víc masírovat?

Když si zlomíte ruku, sádra dává smysl. Jakmile kost sroste a sádru sundáte, ruka je ale ochablá. Je doopravdy teď nutné s chodidly zacházet jak v rukavičkách? Obouvat se do různě tlumených bot (což je něco jako sádra) a bránit přirozené funkci nohy? Poslechněte si argumenty pro minimalismus. Co si o tom myslíte?

Každopádně teď mě čeká červenec bez práce. Doufám, že i téměř bez internetu. O víkendu vyrážím z Mnichova přes Alpy do Benátek, Traumpfad už je za rohem. Co mi stačí k měsíci na nohou? Člověk toho v životě zas tak moc nutně nepotřebuje, ne? Uvidíme, co se mi vejde do batohu.

Bude to hlavně pouť se sebou samým, ale pokud byste se někdo chtěli přidat třeba na část trasy, dejte vědět.

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Keoni muž 02.07.2019 09:29:01

Dva měsíce do startu. Na webu UTMB jsem právě podepsal čestné prohlášení o fair play, vybral velikost trika a potvrdil čas a místo registrace. Poslední srpnový víkend zbývá dorazit do Chamonix, projít kontrolou povinné výbavy, dostanu startovní číslo a bude se moct postavit na start. Formality budou hotové a ukáže se, jak mám naběháno. Jak jsem na tom běžecky a co mě čeká příští dva měsíce?
Odkaz na článek

avatar

Náchod

10 km: 0:34:25 (2019)
půlmaraton: 1:25:07 (2017)
maraton: 2:57:37 (2018)

dojan muž 02.07.2019 21:57:07

budu držet palce, ať se ti daří. Je fajn, že budeš bez internetu, jen doufam, že něco zpětně napíšeš sem, rád načerpám inspiraci pro UTMB snad někdy za x let…

avatar

Desert muž 03.07.2019 02:24:40

ahoj je to pěkné, ale máš představu, jak budeš řešit tvoji " plenárku", přeci jenom ten tvůj výlet do Alp není zas tak klidový stav :-)

avatar

Keoni muž 03.07.2019 10:00:28

>> Desert, 03. 07. 2019 02:24:40

Tohle mi samozřejmě vrtá hlavou. Pro chodidla to bude zátěž, zvlášť s těžkým batohem na zádech. Určitě přibalím masážní pomůcky. Po cestě bude dost příležitostí posílit chodidla „přírodní cestou“, přebírat kamínky, protahovat lýtka atd. Nemyslím si, že teď mám fascitidu, jen je chodidlo náchylnější, když člověk běhá stomílovky a chce chodidla zatížit vícedenním trekem. Doufám, že pravidelnou masáží a cvičením předejdu komplikacím. No a kdyby ne, tak to vždy můžu po cestě někde zabalit a radši jet domů a odpočívat. Uvidíme, až se dostanu někam k Innsbrucku…

avatar

Desert muž 03.07.2019 10:35:34

>> Keoni, 03. 07. 2019 10:00:28

Emil tyto problémy řešil šlapáním zelí, ale i lehký roztok octa ve vodě jako lázeň může pomoci ( méňe jak 0,5%, raději daleko méně, je limit pro spálení pokožky)

k tomu se podívej na vlákno " iontové nápoje", jelikož jako lázeň by byla dobrá i koupel v moři, ale to je celkem daleko, tak zatím lázeň nohou v roztoku z „mořské soli +F+J“, nakonec J i F pořídíš v tabletách, J je fyziologicky potřebné, u F je jeho potřeba možná, :-P

potom je zajímavá i konstrukce bot a jejich stélek, zda obsahují grafit a v jaké části, ale technicky to proberu možná později, :-)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.