Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pražské arcibiskupství jmenovalo novou ředitelku Veselé školy, většina pedagogů odchází

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 2. července 2019 10:00
Pražské arcibiskupství jmenovalo novou ředitelku Veselé školy, většina pedagogů odchází

Vstup do budovy Veselé školy
Autor: www.veselaskola.cz

Praha - Pražské arcibiskupství jmenovalo novou ředitelkou církevní základní školy Veselá škola v Praze 1 Ivanu Poláčkovou, která má zajistit její stabilizaci. Informovalo o tom na svém webu. Kvůli vypsání konkurzu na ředitele a zásahům arcibiskupství do chodu školy dala výpověď většina učitelů. Nová ředitelka má zahájit komunikaci s těmi stávajícími.

Rodiče s odvoláním bývalého vedení nesouhlasí a žádali přeměnu na soukromou školu. Bývalý zástupce ředitelky David Válka dnes ČTK řekl, že původně chtěli zachovat celý učitelský sbor pohromadě. Nakonec ale někteří už mají jiné zaměstnání. "My žádnou školu nezakládáme," dodal.

"Nové vedení Veselé školy je pro nás zárukou, že bezprostředně dojde ke stabilizaci školy, která byla nezodpovědným jednáním předchozího vedení uměle směřována k zániku s tím, že její aktivity měly být nezákonným způsobem vyvedeny na jiný subjekt založený tímto bývalým vedením," uvedlo arcibiskupství.

Poláčková povede Veselou školu od dnešního dne. Podle prohlášení arcibiskupství na webu pracuje ve školství 14 let a vystudovala management vzdělávání. Působila jako učitelka matematiky, fyziky a angličtiny, čtyři roky jako zástupkyně ředitele základní školy a šest let jako školní inspektorka.

"Nové vedení školy po předání kontaktů zahájí komunikaci se stávajícími učiteli tak, aby byl obnoven pedagogický sbor, který zajistí výuku," napsal dále zřizovatel. Dosavadní vedení podle arcibiskupství chybovalo při vedení administrativy školy.

Kvůli zásahům arcibiskupství do chodu školy a konkurzu na ředitele rezignovala ředitelka Jana Válková a výpověď podalo 37 ze 40 učitelů školy. Skončit by měli na konci prázdnin. Rodiče vypsali petici za změnu zřizovatele, čímž by chtěli školu zachránit před zánikem. Podepsalo ji přes 600 lidí.

Válková ČTK sdělila, že škola byla po rozdání vysvědčení 28. června zcela v pořádku jak pro učitele, děti, rodiče, tak Českou školní inspekci. Vedení školy, zvolení zástupci rodičů, rodiče v petici, zvolení zástupci učitelů se podle ní rok snažili vyjednávat s Arcibiskupstvím pražským o budoucnosti školy. "Žádné jednání nevedlo k dohodě. Nyní je budoucnost školy zcela vedena Arcibiskupstvím pražským. Co bude od 1. 7. již nemůžeme ovlivnit a není na zodpovědnosti bývalého vedení školy," uvedla bývalá ředitelka.

Podle Války původní vedení školu ode dneška předává novému. "Podle našeho názoru je škola v rozvalinách. Některé třídy odcházejí celé, část dětí jde do domácího vzdělávání," dodal. Rodiče se podle něj organizují a rádi by založili školu novou.

Veselá škola funguje jako základní a základní umělecká škola. Vznikla v roce 1990, od roku 1993 je zapsaná v rejstříku ministerstva a od roku 1995 ji zřizuje Arcibiskupství pražské. Válková byla první ředitelkou školy. Do ZŠ chodí 230 dětí a do ZUŠ 250.

Arcibiskupství odvolalo Válkovou z funkce ředitelky loni v červnu. Po protestech rodičů arcibiskup Dominik Duka rozhodnutí zrušil a dal vedení školy rok na nápravu údajných nedostatků při administrativní správě školy. Během aktuálního školního roku se pak ve škole vystřídala vizitační kontrola arcibiskupství a kontrola České školní inspekce. První z nich podle zástupců školy zopakovala stará administrativní pochybení, druhá doporučila některé nedostatky napravit, ale neshledala důvod doporučit odvolání ředitelky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)