www.infoglobe.cz » ČR, Malý Chlum – největší „posed“ Boskovicka

ČR, Malý Chlum – největší „posed“ Boskovicka

Publikováno: 6.6.2019
Nevíte, kam se vydat v krásný slunečný den? Co byste řekli třeba na rozhlednu spojenou s krásnou vycházkou či s cyklistickým výletem? Přesně jednu takovou rozhlednu znám.

Rozhledna Malý Chlum se nachází na stejnojmenném kopci v obci Krhov, kterou najdete v okrese Blansko severně od Brna.

Sama historie kopce Malý Chlum sahá do dob první republiky. Ovšem až od letních měsíců roku 2005 se tu tyčí krásná dřevěná stavba tesaře Jana Opatřila, ze které je nádherný výhled do celého širého okolí – na Boskovický hrad, Lysice, Letovice, Blansko či Černou Horu. Za příznivých podmínek můžete mít možnost viděti i Jeseníky a Praděd či Králický Sněžník.

rozhledna

Jak již bylo zmíněno, rozhledna je celá dřevěná. Pyšní se dvěma vyhlídkovými plošinami, přičemž vyšší je ve výšce 7 metrů. Nevýhodou (spíše pro starší ročníky) této rozhledny je stoupání na obě plošiny. Nachází se tu pouze dřevěné žebříky.

rozhledna s návštěvním řádem   žebřík na vyhlídkovou plošinu

Rozhledna, kterou můžete bezplatně navštívit, je otevřená po celý rok. Jsou tu ovšem nějaká omezení (počet lidí na plošinách, vstup na vlastní nebezpečí, zákaz vstupu s otevřeným ohněm, pod vlivem alkoholu a tak dále). V těsné blízkosti rozhledny se nachází posezení i ohniště, které čeká na vaše opékání buřtů.

výhled do okolí

Cesta k Malému Chlumu je z obce Obora dlouhá pár kilometrů. Odtud již není možné pokračovat autem. Celá stezka je ale pojata naučně pro malé i větší návštěvníky – nachází se tu několik zastávek s naučnými panely a lavičkami nachystanými na příjemný odpočinek nebo malou svačinku. Cestičky lesem jsou někdy záludné, ovšem na každém rozcestí najdete ukazatel. A i kdybyste náhodou zvolili druhou cestu, vždy dojdete do cíle. Naleznete zde mnoho zkratek aneb „je to sice dál, ale zato horší cesta“.

naučné panely po cestě

Cesta na rozhlednu je tedy vhodná pro pěší návštěvníky, ale i pro cyklisty, kteří se celou dobu (od posledních domů obce Obora a zároveň od prvního naučného panelu) mohou držet žlutých směrovek cyklotrasy s číslem 5201. Kdo by chtěl využít větší kus cyklotras, což se určitě vyplatí, není špatné vyjet na kole už z blízkých Lysic či Boskovic. Zaručí vám to krásný celodenní výlet, při kterém můžete navštívit také známý Velký Chlum, což je zalesněný kopec bez rozhledu. Je tu ovšem na skále vytesané sousoší Jana Husa, Jana Žižky z Trocnova a Prokopa Holého.

GPS: 49°27'05.8"N 16°35'10.1"E

 

Text: Hana Doubková

Foto: Hana Doubková, Wikimedia Commons: BíláVránaBíláVrána (2)



Diskuze u článku (0)

Vložit nový příspěvek


Souvisejicí články

ČR: Povinná evidence turistů – systém eTurista a GDS
Publikováno: 26.3.2022
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Česká centrála cestovního ruchu CzechTourism připravují spuštění dvou centrálních elektronických systémů, které mají přinášet komplexnější data, menší administrativu, lepší výběr poplatků a jednoduché plánování zážitků nebo rezervací.

ČR, Blansko – srdce Moravského krasu I
Publikováno: 23.12.2015
Bezesporu jedním z nejkrásnějších přírodních míst v České republice je oblast Moravského krasu. A právě zde se nachází město Blansko, které nabízí spojení unikátních historických, kulturních, přírodních i technických památek. Spolu s kulturním životem a sportovními aktivitami je ideálním cílem k vícedennímu výletu.

ČR, zámek Lysice – velký poklad v malém městysu
Publikováno: 8.8.2019
Česká republika je plná nádherných hradů a zámků, které jsou veřejnosti zpřístupněny. Ať už v Čechách, či na Moravě, z filmových záběrů bude vždy známý Karlštejn, Pernštejn, Bouzov nebo třeba Křivoklát. Často ale zapomínáme na malá městečka, městysy a vesničky, kde jsou hrady a zámky také. Právě jedním z nich je zámek Lysice.

ČR, Jižní Morava – aktivní a adrenalinová I. díl
Publikováno: 8.6.2017
Kdo na Jižní Moravě hledá aktivnější způsob trávení dovolené a láká ho i vůně adrenalinu, zaručeně tu najde příležitosti, jak rozproudit krev v žilách. Nabízí se zde celá řada aktivit na suchu, ve vodě i v povětří – stačí si jen vybrat. Představit vám zde všechny najednou však nelze – zde je tedy první díl…

ČR, Jižní Morava – Baroko na každém kroku
Publikováno: 25.5.2017
Jižní Morava je nejčastěji označována za kraj vína a slunce. V České republice ale patří také mezi oblasti s největším počtem kulturních památek ze všech historických období. Žádný z uměleckých slohů se však nezapsal do tváře jižní Moravy tak výrazně jako BAROKO.

ČR, Blansko – srdce Moravského krasu II
Publikováno: 30.12.2015
Dnes budeme pokračovat v návštěvě krásného města v srdci úchvatné přírody. Ano, mluvíme o Blansku, které je vstupní branou do Moravského krasu, ale i místem pozoruhodných památek, které společně navštívíme v následujících řádcích.

ČR, Blansko – srdce Moravského krasu III
Publikováno: 6.1.2016
Poté, co jsme navštívili zámek Blansko a kostel sv. Martina, jsme se vydali k dřevěné stavbě, kterou jsme zahlédli při pozorování města. Byl jí kostelík, který se nijak nehodil do zdejší zástavby.

ČR, Blansko – srdce Moravského krasu IV
Publikováno: 13.1.2016
Po návštěvě architektonických skvostů Blanska v podobě dřevěného kostelíku, tzv. Zámečku nebo Ježkova mostu se dnes vydáme po stopách nejen dalších pamětihodností, ale řekneme si také něco o společenském životě tohoto města.

ČR, Blansko: Dům přírody Moravského krasu
Publikováno: 30.9.2015
Jen před pár dny otevřeli v srdci Moravského krasu (v místě spojení Suchého a Pustého žlebu) u lokality zvané Skalní mlýn jedinečnou stálou interaktivní expozici – Dům přírody Moravského krasu, která vás provede historií a vývojem této oblasti vskutku netradičním způsobem.

ČR: Brno – Nejzábavnější město ČR, když víte kam jít... I – VIDEO
Publikováno: 7.6.2016
Když jsem se nedávno dozvěděl, že podle Lonely Planet je Brno nejméně zajímavé město ČR, chvíli jsem jen nechápavě kroutil hlavou. Pak mi ale došlo, že je to tak vlastně dobře. Pokud by do něj každý den proudil stejný dav turistů jako do Prahy, velice rychle by ztratilo své kouzlo. Brno je totiž hlavně město studentů, zábavy, kultury a mnoha nenápadných, zato však překvapivě krásných a zajímavých míst. Otáčivé hodiny ve tvaru pánského přirození, ze kterých každý den vypadne skleněná kulička, a kouřící dopravní značky navíc najdete opravdu jen zde... V New York Times byli moudřejší a Brno zařadili do seznamu 52 top míst, kam v roce 2016 vyrazit!

ČR: Brno – Nejzábavnější město ČR, když víte kam jít… II – VIDEO
Publikováno: 14.6.2016
Nyní už z prvního dílu víte, proč do Brna vyrazit, kde začít prohlídku historického centra i kde se naobědvat. Co nás čeká dál? Pár chvil na náměstí Svobody se záhadným orlojem, nezbytná návštěva Špilberku, UNESCO vila Tugendhat a funkcionalistická čtvrť kolem ní a samozřejmě ochutnávka veselého nočního života, výborného piva nebo vína a exkurze do zdejšího studentského života. Tak pojďme na to!

ČR, Rájec-Jestřebí  – jihomoravské zámecké městečko
Publikováno: 2.12.2015
Necelých pět kilometrů od okresního města Blansko se u řeky Svitava nachází přibližně 3,5tisícové městečko Rájec-Jestřebí, které je nejen severní branou do Moravského krasu, ale i místem, kde najdete krásný honosný zámek.

ČR, Jižní Morava – aktivní a adrenalinová II. díl
Publikováno: 15.6.2017
Kdo na Jižní Moravě hledá aktivnější způsob trávení dovolené a láká ho i vůně adrenalinu, zaručeně tu najde příležitosti, jak rozproudit krev v žilách. Nabízí se zde celá řada aktivit na suchu, ve vodě i v povětří – stačí si jen vybrat. Minulý týden jsme představili první část z nich a nyní následuje ta druhá…

ČR: Jižní Morava – kraj slunce, vína a pohostinnosti
Publikováno: 9.6.2016
Když stvořitel rozdával, byl k Jihomoravanům opravdu štědrý. Aby mohli své zemi říkat „kraj vína“, nadělil jim největší dávku slunečního záření v celém Česku. A také teplé klima, svědčící nejen révě, ale i rekreaci – třeba u Vranovské či Brněnské přehrady nebo u jezer pod Pálavou. A co tu návštěvníky čeká? Památky Velkomoravské říše, hrady, zámky, církevní a technické památky nebo vojenská pohraniční opevnění a v neposlední řadě nevšední krásy krajiny. Ne náhodou je jižní Morava hned po Praze turisticky nejvyhledávanějším regionem naší vlasti.


Souvisejicí fotogalerie

ČR, Jižní Morava – fotografický ráj
V okolí jihomoravské obce Šardice (nedaleko Kyjova) se nachází ráj pro všechny fotografy. Snadno ...

ČR, Brno – metropole Moravy
Hlavním kulturním, společenským a vzdělanostním centrem Moravy je druhé největší město v ČR – Brn...

ČR: Znojmo - poklad jižní Moravy
Historické město Znojmo na vysokém břehu nad údolím řeky Dyje patří k nejpozoruhodnějším památkám...


Souvisejicí videa

ČR: Brno – Nejzábavnější město ČR, když víte kam jít... II
A jde se na „Špilas“! Kdo je v Brně a nenavštíví hrad Špilberk, jako by tu ani nebyl. Sídlí tu Mu...

ČR: Brno – Nejzábavnější město ČR, když víte kam jít... I
Lonely Planet považuje Brno za nejméně zajímavé město ČR, ale my s tím musíme nesouhlasit. Neprou...


Lokace:

Česká republika
Kalendář akcí:

Partneři:

I díky vám jsme získali certifikát:

Dôveryhodná firma 2017

 

Průvodce:

Fotosoutěž:

V tuto chvíli není žádná soutěž aktivní. Předchozí soutěže najdete v našem archivu soutěží.

Aktuální stavy řek:

Aktuální informace o stavu vody na českých řekách můžete sledovat ZDE

Aktuality:

27.3.2024
Ať vám Velikonoce přinesou hodně radosti, zdraví, klidu i splněných cestovatelských tužeb. Běžte se ve dnech volna projít do přírody a načerpejte novou energii.
1.3.2024
Klub slovenských turistů, Fakulta informatiky РEVŠ a OZ Karpaty Vás zvou na 38. ročník mezinárodního setkání expedičních turistů a netradičních cestovatelů EXPEDICE 2024.
15.1.2024
Novoroční číslo časopisu Krásy Slovenska přináší zajímavý rozhovor s geografem z Geografického ústavu Slovenské akademie věd  - RNDr. Jánem Hanušinem, CSc., pozve vás napříč Kubínskou holí na Oravské Maguře a představí tajemné Javorníky.
Archiv aktualit

Důležité informace:

Informace a upozornění před cestovaním do zahraničí najdete ZDE 

 

(včetně výskytu koronavirus COVID-19 i válečného konfliktu na Ukrajině).

.

Každý týden na facebooku nová soutěž o knižní ceny! Přidejte se a
soutěžte!

Nejčtenější články:

Mobilní aplikace:

aplikácia Infoglobe

stiahnuť zadarmo pre Androidstiahnuť zadarmo pre iPhone

 

 

Interaktivní katalogy:

dnes:čtvrtek 28. 3. 2024
svátek:Soňa
dnes:
čtvrtek 28.3.
6 °C
zítra:
pátek 29.3.
5 °C

TIP: Mobilní aplikace INFOGLOBE je pro vaše zařízení ke stažení ZDE.

X

TIP: Mobilní aplikace INFOGLOBE je pro vaše zařízení ke stažení ZDE.

X