Koho nejvíc ohrožuje karcinom prsu? Každá žena by si aspoň jednou měsíčně měla prsy prozkoumat

2. červenec 2019

Pokud si žena sama nahmatá bulku, má jít za svým praktickým lékařem, gynekologem, přímo do mamografického centra nebo jak má postupovat? Jak probíhá biopsie a za jak dlouho budu znát výsledek? MUDr. Šárka Lukešová, Ph.D. primářka Onkologie Oblastní nemocnice v Náchodě v naší radioporadně na téma: karcinom prsu.

Nádorová onemocnění, lidově rakovina, trápí každého třetího dospělého. Jak se vyvíjí léčba?

Intervenční radiologie. Ilustrační foto

prof. MUDr. Jiří Petera, Ph.D., přednosta kliniky Onkologie a radioterapie Fakultní nemocnice v Hradci Králové, v naší radioporadně na téma: léčba onkologických onemocnění.

Nejčastějšími příznaky nádorů prsu jsou okem či pohmatem patrné změny prsu a často oteklé lymfatické uzliny v podpaží. Velmi důležité je pravidelné samovyšetřování prsu, které umožní zachytit změny prsu a navštívit s nimi včas lékaře.

Ve více než 80 procentech případů je prvním symptomem bulka v prsu, kterou si postižená žena sama nahmatá. Každé ženě se doporučuje provádět minimálně jednou měsíčně samovyšetření obou prsů. Při něm by měla žena důkladně prozkoumat své prsy.

Pohmatem patrné změny zahrnují:
bulka, hrbolek či ztluštění v části prsu nebo poblíž prsu, případně v podpaždí,
citlivost bradavky.

Okem patrné změny prsu zahrnují:
změnu ve velikosti či tvaru prsu
vtažení bradavky,
otok, šupinatění, zarudnutí či „pomerančový“ vzhled kůže prsu (zánětlivý karcinom).

Při nejasnosti či přítomnosti příznaků by měla navštívit svého lékaře - nejlépe gynekologa.

Rizikové faktory

Při pátrání po příčinách rakoviny prsu byly odhaleny některé faktory, které zvyšují riziko, že dojde k onemocnění.

Alkohol - s množstvím vypitého alkoholu úměrně stoupá i riziko nádorů prsu. Odhaduje se, že zhruba 1/4 případů rakoviny prsu je způsobena konzumací alkoholu.

Nevhodná strava - vláknina snižuje riziko karcinomu.

MUDr. Šárka Lukešová, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Nádor se již vyskytl v rodině či u téhož pacienta - pokud se u ženy objevil nádor v jednom prsu, je u ní vyšší riziko, že se objeví i v prsu druhém. Riziko také stoupá s výskytem nádorů u matky či sestry, případně i vzdálenějších příbuzných. To platí zejména, pokud bylo nádorové onemocnění prsu diagnostikováno u některého příbuzného ještě dříve, než dosáhl 40. narozenin.

Určité změny ve tkáni prsu - u některých žen se při mikroskopickém vyšetření tkáně prsu objeví netypické buňky. V takovém případě stoupá riziko vzniku nádoru prsu.

Genetické mutace - změny v některých genech zvyšují riziko nádorů prsu. Platí to zejména pro geny BRCA1 a BRCA2, jejichž některé mutace způsobují mnohem vyšší riziko. Při podezření na tyto genové změny lze provést vyšetření, které je potvrdí, či vyloučí. Při jejich potvrzení lze podniknout určitá preventivní opatření, aby k rakovině nedošlo.

Pink Ribbon - unikátní terapeutický cvičební program pro ženy s diagnózou rakoviny prsu

Pink Ribbon - unikátní terapeutický cvičební program pro ženy s diagnózou rakoviny prsu

Hostem naší radioporadny v rozhlasové kavárně byla Mgr. Soňa Šplíchalová - oficiální zástupce Pink Ribbon Program pro Českou republiku. Dosud jediná držitelka licence „Rehabilitative Breast Cancer Exercise Specialist" u nás. Růžová stuha otevírá nové možnosti a pomáhá objevovat nové cesty k uzdravení. 

Menstruace a přechod - u žen, které začaly menstruovat před 12. rokem života, přestaly menstruovat až po 55. roce, měly první dítě v pozdějším věku nebo neměly děti vůbec, je riziko nádorů prsu zvýšeno. Totéž platí i pro ženy, které po přechodu berou hormonální terapii s obsahem estrogenu a progestinu.

Denzita prsní tkáně - pokud je při mamografii odhalena zvýšená denzita tkáně prsu, tedy vyšší absorpce rentgenového záření, znamená to vyšší riziko vzniku nádoru.

Nadváha či obezita po přechodu, nedostatek pohybu - nedostatek pohybu a nadváha u žen po přechodu zvyšují riziko nádorů prsu.

Vystavení chemickým látkám - vystavení určitým chemickým látkám (např. pesticid DDT, diethylstilbestrol aj.) zvyšuje riziko rakoviny prsu, pokud k němu došlo během puberty, což je připisováno jejich schopnosti narušovat hormonální systém.

Celou radioporadnu s MUDr. Šárkou Lukešovou, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

Spustit audio

Související