Hodní lidé – proč někomu lezou na nervy a holky je nechtějí?

2. červenec 2019

„Když dlouhodobě potlačujeme vlastní potřeby, tak se to projeví na osobní pohodě. Nebudeme se cítit dobře,“ řekl v Balancu kouč a konzultant Petr Pražák. Řešením příliš velké dobrotivosti je být více v kontaktu s potřebami a pocity. To umožní rozeznat a nastavit si míru, kdy dáváme dobrovolně a kdy už se rozdáváme na vlastní úkor. Pro někoho ale může být životní poslání, že se obětuje pro druhé. Kdo jsou příliš hodní lidé a co si na tomto světě mají počít?

„Třeba je inspirovaly některé knihy nebo chodili do skauta. Chtějí být hodní a laskaví. Zakládají si na dobrých vztazích a nechtějí konflikty.“ Přívětivost je rys osobnosti, část je dána geneticky, na část má vliv výchova a někdy je prostým životním rozhodnutím. Dobrotiví lidé mají velký smysl pro spravedlnost, pro dobré a špatné. Pokud chtějí, aby ostatní z jejich života jen nebrali, měli by se věnovat asertivitě a prozkoumávání svých temných stránek. „Experimentovat se svým chováním a okolím, nebrat to ale moc úkorně, je to hra. Zjistíme, jaké jsou naše potřeby a jaké to je si brát.“ Co se stane, když někoho nepustíte do dveří nebo si úmyslně vezmete poslední kousek dortu, na který všichni koukají?

„Hodní lidé mohou lézt někomu na nervy, protože nastavují zrcadlo, které ne všichni chtějí vidět. Také mohou působit submisivně a naivně.“ Není ale pravda, že hodní lidé jsou naivní a nechají s sebou manipulovat. Samozřejmě jsou tací, ale ti většinou kombinují vysokou míru přívětivosti s nízkým sebevědomím. Pokud má dobrý člověk sebevědomí zdravé, pak si hranice umí nastavit.

Být dospělý neznamená být zralý. Zralost je přijetí odpovědnosti za emoce a vztahy

mladí - mileniálové - dívka - mladá žena

„Zralý člověk dokáže odlišit fakta a domněnky. To bychom měli umět ze základní školy. Ale třeba i dnešní politici útočí na naši rozumovou zralost a fascinuje mne, jak jsou některé mýty vnímány jako fakta,“ řekl magazínu Balanc Tomáš Zuda, psycholog, psychoterapeut a kouč. Co je psychologická zralost, jak se liší od dospělosti a jak ji rozvíjet?

„Pro určitou část žen a dívek je temnota přitažlivá. Hodní je nepřitahují.“ V dlouhodobých vztazích ale přívětiví muži vyhrávají. Ženy, které chtějí rodinu, je preferují. Je dobré hledat rovnováhu mezi silou a citlivostí, zejména u mužů. Ženy prý chtějí, aby se muži citově otevřeli. Muži, kteří projevili před ženami své citlivé stránky, s tím ale ne vždy mají dobrou zkušenost. Dokonce to vztah může narušit.

„Dělal jsem si takový malý průzkum o významu zranitelnosti pro české ženy a muže. Odpovědi pokryly velké spektrum, od mužů, kteří otevřenost považují za hloupost, po ženy, pro které je otevřenost důležitá.“ Petr Pražák rozděluje citlivost a zranitelnost na klukovskou a mužskou. Muži mohou být zranitelní, ale ne sebelítostiví. „I když emočně zralé ženy dokážou pochovat i muže jako malého kluka, když je to třeba.“

Pusťte si celý díl magazínu Balanc o (příliš) hodných lidech, temnotě v nás a syndromu hodných hochů.

autor: Petr Bouška
Spustit audio