Mistrovství ČR na krátké trati pro Kosovou a Krále

Mistrovství ČR na krátké trati pro Kosovou a Krále

O víkendu 22. – 23. června byl na programu vrchol první půlky orienťácké sezóny – běželo se Mistrovství ČR na krátké trati, které pořádal orientační klub Lokomotiva Trutnov u Velkých Svatoňovic.

O kvalitu tratí rozhodně nebyla nouze

Centrum závodů bylo umístěno dále od silnice do sedla mezi Hůrou a Kozími kameny tak, aby to závodníci měli do závodního prostoru co nejblíže, protože v exkluzivním terénu nakloněné plošiny a skalní hrany s extrémně náročným kamenitým svahem by byla škoda jakoukoli část pro závodní tratě vynechat. A o kvalitu tratí rozhodně nouze nebyla, ty totiž stavěl člen reprezentačního družstva Jan Petržela.

V sobotu se závodníci vydali do kvalifikačních bojů o místa do nedělního finále (mužů bylo 122 a žen 91) a o překvapení bylo poměrně dost. Zatímco v kategorii žen nepostoupila například Karolína Šiková nebo Kamila Gregorová, v mužích vyhořeli především mladí závodníci. Vypadli reprezentanti Daniel Vandas, Jakub Glonek, Otakar Hirš a také Vojtěch Sýkora, který byl Smolařem dne, protože odstartoval s 10 minutovým zpožděním a toto manko smazat samozřejmě nedokázal.

Těsný souboj nakonec dopadl lépe pro Kosovou

Na ženy čekalo na trati dlouhé 4,2 km převýšení „pouze“ 175 metrů, ale
o rychlý závod se rozhodně nejednalo – těžká podložka a neustálé přeskakování kamenů běžecké tempo velmi zpomalily. Úvodní kontroly zvládly nejlepší závodnice poměrně vyrovnaně. Od 3. kontroly se do většího vedení dostala Vendula Horčičková, její největší soupeřka Denisa Kosová navíc chybovala na kontrolu, kde sice trefila průsek, ale přeběhla ho moc vysoko a to znamenalo ztrátu 49 vteřin a narůst náskoku Horčičkové. Ta však ztratila přes minutu na nejdelším postupu závodu na dvanáctku, na které již obě běžely ve shodném čase.

Vítězka ženského závodu Denisa Kosová na trati

Denisa Kosová ale zvládla výborně závěr závodu a získala první zlatou medaili z middlu v kategorii D21. Vendula Horčičková brala stříbro se ztrátou 1:11. Svou první medaili z MČR v kategorii žen si mapově výborným výkonem zajistila závodnice OK Kamenice Monika Doležalová.

Odkaz na GPS

  1. Kosová Denisa OK 99 Hradec Králové 32:54
  2. Horčičková Vendula OOB TJ Slovan Luhačovice 34:05 + 1:11
  3. Doležalová Monika OK Kamenice 35:05 + 2:11
  4. Mechlová Lenka OK Slavia Hradec Králové 36:15 + 3:21
  5. Aschermannová Petra OK Kamenice 36:58 + 4:04
  6. Jedličková Zuzana OK Slavia Hradec Králové 37:06 + 4:12

Minářovi „mlaďácká daň“ odstřelila vítězství

Muži měli trať ještě o kilometr delší než ženy, základní koncepce však byla
velmi podobná a lišila se vesměs jen jižním „pytlíkem“ navíc. Skvěle rozběhl závod jeden z favoritů Pavel Kubát, který byl ještě na páté kontrole o 20 vteřin ve vedení, chyby na 6., 7. a 9. kontrolu ho i přes následný výkon na úrovni nejlepších odsoudily až k 9. místu. Na 7. kontrolu chybovali i Miloš Nykodým a Vojtěch Král, kteří šli hazardní přímý postup a oba ztratili půl minuty. To Marek Minář zvolil nejlepší postup mírně zprava a ujal se vedení, které se mu v průběhu závodu povedlo navýšit až na 1:23. Další chyba Krále přišla na kontrolu číslo 12, kde ztratil dalších 24 vteřin, Jonáš Hubáček dokonce 33 a propadl se z průběžně bronzové pozice.

První místo pro Mináře, druhé pro Krále a třetí pro Nykodýma. Přesně takové bylo pořadí 3 kontroly před cílem. Tam však došlo ke zlomu – do té doby suverénně vedoucí Marek Minář uhýbá ze směru, dělá chybu na 26 vteřin a propadá se na 3. místo. Vítězství tak spadlo do klína Vojtěchu Královi, stříbro se ztrátou pouhých pěti vteřin získal Miloš Nykodým. Dneska se na mě usmálo štěstí. Po 4 letech zase na nejvyšším stupínku na Mistrovství na krátké trati. To štěstí myslím doslova, protože jsem nepředvedl nejlepší výkon ze všech, ten si dnes zarezervoval Marek Minář, ale na konci závodu si vybral mlaďáckou daň,“ uvedl po závodě zlatý Vojta Král.

Odkaz na GPS

  1. Král Vojtěch SK Severka Šumperk 37:40
  2. Nykodým Miloš SK Žabovřesky Brno 37:45 + 0:05
  3. Minář Marek SK Žabovřesky Brno 37:54 + 0:14
  4. Kubelka Tomáš OK Lokomotiva Pardubice 38:27 + 0:47
  5. Hubáček Jonáš OOB TJ Slovan Luhačovice 40:24 + 2:44
  6. Rollier Baptiste OK 99 Hradec Králové 40:27 + 2:47

Foto: Jan Čermák

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: