Další obvinění za akci Asanace. Stíhaní příslušníci StB šikanovali chartisty z Klatovska

Bývalí operativní pracovníci Státní bezpečnosti (StB) Josef K. a Jiří V. měli podle obžaloby v roce 1982 donutit k vystěhování několik signatářů Charty 77. Podle deníku Právo jsou obviněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu zneužití pravomoci úřední osoby a hrozí jim až osm let vězení. Trestní stíhání zahájil Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV).

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Celkem STb donutila k emigraci skoro 300 lidí, zhruba 15 procent veškerých signatářů Charty 77

Svazky StB (ilustrační foto) | Foto: Hynek Glos | Zdroj: Profimedia

Obvinění se podle obvinění měli aktivně zapojit do realizace akce Asanace, jejímž cílem bylo rozložit a izolovat hlavní organizátory prohlášení Charty 77. Rozkaz k akci vydal tehdejší ministr vnitra Jaromír Obzina.

‚Krycí jméno Koza.‘ Poradce britského expremiéra špehoval pro Československo, píše bulvární nedělník

Číst článek

Stíhaní pracovníci StB se měli soustředit na čtyři chartisty z Klatovska, kteří měli nálepku nebezpečných protisocialisticky zaměřených osob udržujících styky s reakčními silami doma v i zahraničí a zapojujících se do aktivní činnosti proti státu. Josef K. měl signatáře šikanovat a tím je přimět k nedobrovolné emigraci. Jeho kroky měl schvalovat jeho nadřízený – druhý obviněný Jiří V.

Vyšetřovatelé při sestavování případu vycházeli z údajů archivu bezpečnostních složek. Obvinění je zase postaveno na tehdejším zákoně o Sboru národní bezpečnosti (SNB) z roku 1974, v němž stálo, že se SNB bude řídit Ústavou ČSSR.

„Z materiálu je patrná angažovanost obviněných na akci Asanace. Oba při své úloze nerespektovali a porušovali tehdy platnou Ústavu Československé socialistické republiky, která v té době garantovala svobodu pobytu jako jeden ze základních lidských práv každého občana,“ stojí v obvinění.

„Slušnější estébák“

Oba muži vinu odmítají. Josef K. sice podle Práva připustil, že s akcí Asanace do styku přišel, popřel však, že by na někoho vyvíjel nátlak. Chartisté podle něj republiku opustili dobrovolně. „Existoval rozkaz, který mi a mým kolegům nařizoval neklást žadatelům o vystěhování překážky,“ uvedl.

Jeho nadřízený Jiří V. zase zpochybnil podpis na dokumentu vyhodnocující plnění akce Asanace s tím, že není jeho.

Deníku Právo se přitom podařilo najít jednoho z chartistů, Vladimíra Straku, který se podle svých slov nedobrovolně odstěhoval do Rakouska právě v roce 1982. „Když rok nemůžete sehnat práci a jste bez příjmu, tak vám nic jiného nezbude než jim nakonec kývnout,“ řekl.

„Třeba za dopravní přestupek, za který by jiný řidič dostal padesátikorunovou pokutu, mi sebrali řidičák a musel jsem zaplatit pětistovku,“ popsal Straka praktiky pracovníků státní bezpečnosti. Vzhledem k tomu, že se živil jako řidič v ČSAD, přišel zároveň i o práci. „Zaslouží si minimálně to, aby skončili před soudem.“ Obviněného Josefa K. ale označil za „slušnějšího estébáka“.

mpr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme