Festival pro židovskou čtvrť Boskovice představí hudební fúze, divadla i filmové profily

Festival pro židovskou čtvrť Boskovice představí hudební fúze, divadla i filmové profily

27. ročník láká na žánrovou pestrost a unikátní prostor v srdci města.

Již ve čtvrtek 4. července začíná sedmadvacátý ročník multižánrového Festivalu pro židovskou čtvrť Boskovice. Potrvá do neděle 7. července a během čtyř dnů nabídne množství hudebních a divadelních vystoupení, cinefilních zážitků, diskuzí, čtení a uměleckých výstav. Zajít můžete také na komentovanou prohlídku židovské čtvrti, zúčastnit se uměleckých dílen pro děti i dospělé nebo se vydat na cyklovýlet.

Zrní, Katarzia, Ventolin, Khoiba a americký rapper Ceschi na hlavní scéně

Hudební část programu zahájí ve čtvrtek francouzské dámské kvarteto Les Bubbey Mayse, pracující lehce a s vtipem s klezmerovým dědictvím. Inspiraci v jidiš a hebrejské hudbě čerpají také domácí vystupující Augenblick, Šoulet nebo Bizzare band.

Na hlavní scéně v Letním kině se v pátek představí skupina WWW Neurobeat se svou novou deskou „Neutopíš se 2x v téže řece“, která je podle mnohých kritiků českou deskou roku 2018. Album vzniklo díky opětovné spolupráci autorské dvojice Ondřej Sifon Anděra a Lubomír Typlt. Sifon obstarává hudbu, rap a zpěv, Lubomír texty a též spolupracuje dramaturgicky na strukturách hudby. Hlasem se na albu podílí tradičně Milesa Anděra Zrnić.

Khoiba, jedno ze zásadních seskupení elektronického popu české klubové scény, přiveze do Boskovic své třetí album, které vyšlo po dlouhých dvanácti letech. Dvojice Ema Brabcová a Filip Míšek na něm nabízí zádumčivou, minimalistickou hudbu, plnou melancholických nálad. Postapokalyptické písničky dvojice Kittchen & Aid Kid, poddolované hutnou elektronikou v křehkých ozvěnách sonických hvozdů v Boskovicích v hutném triu podpoří bubeník Tomáš Neuwerth.

Americký rapper, kytarista a aktivista Ceschi, vlastním jménem Julian Ramos​, se u nás už objevil sólově a udivoval přitom rychlostí, s jakou byl schopen přeskakovat z hip hopu do folkově křehkých písniček. Tentokrát tento objevitel mnohem známějšího Astronautalise přijede s doprovodnou kapelou Anonymous Inc a zahraje energicky nadupaný set, klenutý mezi hip hopem, rockem i popem. Bude přitom vycházet především ze svého čerstvého dubnového alba ​Sad, Fat Luck, o kterém magazín Louder Than War napsal, že Ceshiho „​ zastihuje na uměleckém vrcholu“.

A páteční večer uzavře Ventolin. Elektronický projekt kulturního antropologa Davida Doubka, zakládajícího člena skupiny Kazety a člena divadla Nejhodnější Medvídci. Ventolin je milovníkem primitivního zvuku detroitského techna a italského a indického disca osmdesátých let. K živému hraní používá staré samplery, analogové syntezátory a archaické drummachiny. V Boskovicích představí svou aktuální desku Vitajte.

V sobotu na stejné scéně uvidíme novozélandské souputníky domácích Už jsme doma, energickou skupinu mr sterile Assembly, která nabídne alternativu, říznutou punkem. Exotika, energie, kostýmy, taková bude jejich show. Kapela z chorvatského Záhřebu Žen před dvěma lety nadchla návštěvníky Colours of Ostrava a svou dreampopovou hudbu ve stylu Stereolab či Spacemen 3 povyšuje o výraznou vizuální prezentaci jejich koncertů.

Slovenská písničkářka, žijící v Praze, Katarzia zahraje s kapelou v Boskovicích krátce po tom, co se jako vůbec první slovenský interpret představila na renomovaném barcelonském festivalu Sónar. Ve výjimečném šestičlenném složení, kdy místo pedálových efektů uvidíte na pódiu klasické akustické nástroje, vystoupí ​táborská skupina Kalle. Bude to se čtveřicí hostů ze spřátelených kapel, kteří do post-rockové atmosféry živých koncertů Kalle vnesou nový rozměr. Po šesti letech se do Boskovic vrátí také Zrní. A to s vyzrálejším a elektroničtějším zvukem a neobvyklými aranžemi.

Objevy a česko-německá jazzová scéna

Pestrý program bude probíhat ale i na dalších scénách. Ten hudební na scéně magazínu UNI v Panském dvoře nebo na Palouku Potrvá před hradem. Scéna pod patronací magazínu UNI, tak jako každoročně, nabídne převážně čerstvá neokoukaná jména, jako jsou například rockové Panenské plameny z Kopřivnice, nadžánrové trio Stinka v čele se spisovatelkou Hanou Lundiakovou, nebo objev loňské vyhledávací přehlídky mladých písničkářů O ptáka Noha, akordeonistku a klavíristku Elišku Sýkorovou.

Uvidíme na těchto dvou scénách rovněž kapelu Choroš, která se zrodila na troskách souboru Neočekávaný dýchánek a žánrově se její hudba pohybuje na pomezí šansonu, kabaretu a beatu. Slovenská stoupající hvězda Sisa Fehér přijede s projektem Bardo. Hm… jsou známí svou poetikou, která spočívá ve svérázných i vážných textech, často i klasických autorů (Wolker, Gellner, Orten), provedených v různých hudebních stylech a okořeněných hudebními vtípky.

Nerd-dance metal, guitar-techno, standard ambient noise, to je kapela Lebanon. Z Velké Británie dorazí alternativní rockeři, mísící experimentální hudbu i post-rock, Timbertwig, v čele s charismatickým frontmanem Nickem Averym. Ze Španělska pak divoké dívčí duo Meconio. Podmanivá melancholie je vlastní synth popové písničkářce Never Sol, široce rozkročené pojetí jazzu, fascinace rytmickými sekvencemi a experimentováním patří k česko-běloruské dvojici Zabelov Group, vody české scény vydatně čeří také pražská pětice Market s deskou Art Star.

Festivaloví dramaturgové se každoročně zaměřují i na tuzemskou a německou jazzovou scénu, jež dostává svůj prostor v Zámeckém skleníku. Zastoupena bude například formacemi Folio a LutQuintet či německým duem Brassharfe, kombinujícím, jak název sám napovídá, trubku a harfu. Desetileté trvání tady oslaví jazzová formace NTS, tedy s volnou improvizací, soudobou hudbou, jazzem i rockem experimentující trio Michala Nejtka, Petra Tichého a Štěpána Smetáčka.

Své trio přiveze na festival cenami ověnčená zpívající violoncellistka Dorota Barová, známá z dua Tara Fuki, z jazzového Vertiga nebo kapely Anety Langerové, a taky ze spolupráce s Josefem Ostřanským, Lenkou Dusilovou, Beatou Hlavenkovou a dalšími. Za album Iluzja dostala v roce 2018 cenu Anděl v kategorii jazz. V Boskovicích se představí během soboty hned nadvakrát. Nejprve s vlastním triem v evangelickém kostelu a potom ve skleníku v rámci jiného tria Tellemarkk, v němž působí od roku 2009. Jejich hudba je crossoverem na pomezí world music, jazzu a elektroniky a působí velmi sugestivně.

Přednášky Josefa Jařaba, Igora Lukeše nebo Petra Blažka

Nejrůznější boskovická zákoutí ovládnou vystoupeními pro malé i velké diváky divadelní soubory a herci Divadla Continuo, Divadla Naboso, 100 opic, Terezy Causidu, Buranteatru, tYhle, Divadla Líšeň nebo vi.TVOR. Milovníci umění mohou navštívit také výstavu významného českého sochaře, kreslíře a grafika Karla Nepraše, výtvarníka Víta Ondráčka nebo fotografií z přelomových let 69/89 a další. Filmové bloky jsou věnovány profilu Hynka Bočana, dětskému filmu 70. let, zločinům českého komunismu, slovenské filmové tvorbě, českému dokumentu a studentským filmům FAMU, FAMO a VŠMU Bratislava.

Festival pořádá Unijazz ve spolupráci s městem Boskovice a rodinou Mensdorff-Pouilly, za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky a dalších partnerů. S židovskou čtvrtí je od počátku propojen. Vznikl totiž z iniciativy místních obyvatel, kteří ve snaze zachránit židovskou čtvrt, kterou chtělo město zbourat, oslovili právě spolek na podporu kulturní činnosti Unijazz.

Organizátoři tak v programové nabídce každoročně upozorňují na pohnutou historii města Boskovice a s ním spjatého židovského osídlení. S geniem loci místa bude pracovat i brněnská tanečně-divadelní kompanie Masobeton. K vidění tu budou výstavy Židovství je o životě, mapující soukromý život židovské komunity v Československu 70. a 80. let a Masaryk ve Svaté zemi, připomínající diplomatické styky Tomáše Garrigua a Jana Masarykových a vztahy Československa se státem Izrael. Výstavu zahájí velvyslanec Státu Izrael Daniel Meron.,

Významné výročí 30 let svobody připomene přednáška Petra Blažka Živé pochodně, Josef Jařab promluví o Jazzu v podmínkách nesvobody, téma Sovětský svaz a československá krize v roce 1938 přiblíží Igor Lukeš. Události minulého století připomene také filmové pásmo Dlouhá cesta k sametu nebo dokumentární cyklus Zločiny českých komunistů.

V unikátním prostoru mezi letním kinem, Panským dvorem, zámeckým skleníkem, hradní zříceninou i paloukem před ní, farskou zahradou a synagogou vytvářejí pořadatelé spolu s návštěvníky ostrůvek pozitivní deviace v moři letních festivalů. Celý program, čítající desítky hudebních a divadelních vystoupení, filmových promítání, workshopů, literárních čtení, přednášek a výstav naleznete na www.boskovice-festival.cz

Určitě si přečtěte

Články odjinud