Ani ne tunová Fabia se 700 koňmi je jednou z nejrychlejších škodovek vůbec

Škodovky si automaticky nespojíte s mimořádnými výkony a dynamikou, sportovní historie značky ale některé nutí stavět extrémní stroje právě z nich. Waldemar Kluza patří mez ně.
  1. Autoforum.cz
  2. Rubriky a sekce
  3. Představení

Ani ne tunová Fabia se 700 koňmi je jednou z nejrychlejších škodovek vůbec

3.7.2019 | Mirek Mazal

Ani ne tunová Fabia se 700 koňmi je jednou z nejrychlejších škodovek vůbec

/

Foto: Archiv Autoforum.cz

Škodovky si automaticky nespojíte s mimořádnými výkony a dynamikou, sportovní historie značky ale některé nutí stavět extrémní stroje právě z nich. Waldemar Kluza patří mez ně.

Malé městečko Wieliczka ležící v jižním Polsku je domovem závodní stáje Autoczescivaldi, kterou reprezentuje majitel a vrchařský jezdec v jedné osobě jménem Waldemar Kluza. Závodník nastupuje v domácím šampionátu, občas ale vyrazí i na obhlídku zahraničních tratí. Naposled se Waldemar ukázal na podniku Ecce Homo ve Šternberku, kde zdolával převýšení do cíle v monstrózní Fabii R5, která se zdaleka nedrží tovární specifikace.

Ještě teď diváky bolí uši z randálu produkovaného závodním speciálem Škoda Fabia Turbo o výkonu 507 kW (689 koní) na 910 kilogramů hmotnosti. Poměr výkonu a hmotnosti je identický jako v případě Bugatti Chiron a dynamika tomu odpovídá. Co nezmůže výkon, tomu pomáhá aerodynamický bodykit a pohon všech kol určený pro rallye - obojí drží auto na silnici jako přikované, což nejlépe dokazují bleskové výjezdy ze zatáček.

Skutečné dynamické schopnosti ostré Fabie jsou vidět na přiloženém videu právě z Ecce Homo. Široce rozkročený hatchback prolétne kopcovitou trať během pár minut. Mrštná škodovka plive oheň při každém přeřazení šestistupňové sekvenční převodovky a připomíná, že komplexně rychlejších aut s logem okřídleného šípu za celou historii mnoho nevzniklo, pokud vůbec nějaký.

Waldemar Kluza svojí návštěvou v Česku mile překvapil. Především potěšil fanoušky tuzemských aut, které pod správným vedením mohou drtit časomíru na světové úrovni. Fabia s dynamikou Chironu budila pozornost i v depu pod šternberským hradem, však se na ni podívejte sami.


Ani ne tunová Fabia se 700 koňmi je jednou z nejrychlejších škodovek vůbec - 1 - Waldemar Kluza Skoda Fabia R5 foto 01Ani ne tunová Fabia se 700 koňmi je jednou z nejrychlejších škodovek vůbec - 2 - Waldemar Kluza Skoda Fabia R5 foto 02Ani ne tunová Fabia se 700 koňmi je jednou z nejrychlejších škodovek vůbec - 3 - Waldemar Kluza Skoda Fabia R5 foto 03Ani ne tunová Fabia se 700 koňmi je jednou z nejrychlejších škodovek vůbec - 4 - Waldemar Kluza Skoda Fabia R5 foto 04Ani ne tunová Fabia se 700 koňmi je jednou z nejrychlejších škodovek vůbec - 5 - Waldemar Kluza Skoda Fabia R5 foto 05Ani ne tunová Fabia se 700 koňmi je jednou z nejrychlejších škodovek vůbec - 6 - Waldemar Kluza Skoda Fabia R5 foto 06Ani ne tunová Fabia se 700 koňmi je jednou z nejrychlejších škodovek vůbec - 7 - Waldemar Kluza Skoda Fabia R5 foto 07Ani ne tunová Fabia se 700 koňmi je jednou z nejrychlejších škodovek vůbec - 8 - Waldemar Kluza Skoda Fabia R5 foto 08Ani ne tunová Fabia se 700 koňmi je jednou z nejrychlejších škodovek vůbec - 9 - Waldemar Kluza Skoda Fabia R5 foto 09Ani ne tunová Fabia se 700 koňmi je jednou z nejrychlejších škodovek vůbec - 10 - Waldemar Kluza Skoda Fabia R5 foto 10Ani ne tunová Fabia se 700 koňmi je jednou z nejrychlejších škodovek vůbec - 11 - Waldemar Kluza Skoda Fabia R5 foto 11Ani ne tunová Fabia se 700 koňmi je jednou z nejrychlejších škodovek vůbec - 12 - Waldemar Kluza Skoda Fabia R5 foto 12Ani ne tunová Fabia se 700 koňmi je jednou z nejrychlejších škodovek vůbec - 13 - Waldemar Kluza Skoda Fabia R5 foto 13Ani ne tunová Fabia se 700 koňmi je jednou z nejrychlejších škodovek vůbec - 14 - Waldemar Kluza Skoda Fabia R5 foto 14
Vykuchaná Fabia 4x4 s motorem 2,0 turbo jede vážně skvěle

Zdroj: Waldemar Kluza@Facebook, HillClimb Monsters@Youtube

Mirek Mazal

Všechny články na Autoforum.cz jsou komentáře vyjadřující stanovisko redakce či autora. Vyjma článků označených jako inzerce není obsah sponzorován ani jinak obdobně ovlivněn třetími stranami.

Živá témata na fóru

zobrazit vše