Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zpoplatnění vjezdu autobusů přineslo Krumlovu zatím 4 miliony korun. Devadesát procent dopravců využívá rezervace

Od 1. června platí zájezdové autobusy v Českém Krumlově poplatek za vjezd do města. Během prvního měsíce provozu se na poplatcích vybraly čtyři miliony korun bez DPH. Dopravci si mohou místo na bus stopu rezervovat. K 1. červenci bylo v systému 9400 rezervací, nová pravidla podle ředitele Českokrumlovského rozvojového fondu (ČKRF) Petra Trojáka dodržuje přes devadesát procent autobusů.

Bus stopy najdou řidiči na parkovišti Jelenka 2 a ve Chvalšinské ulici. Během června na nich zastavilo celkem 320 až 435 autobusů denně. Každý přitom zaplatí za příjezd a odjezd 1250 korun.

Zdarma mohou na bus stop jen autobusy se žáky základních škol, které do města jezdí na výlety, i autobusy, které vozí sportovní týmy na sportoviště do areálu ve Chvalšinské ulici. Autobusy, které vozí na zájezdy obyvatele města, mohou zdarma stavět na autobusovém nádraží, jen se musí předem nahlásit Českokrumlovskému rozvojovému fondu, který systém placení provozuje.

Stání si podle ředitele ČKRF Petra Trojáka rezervuje devadesát procent autobusů. Vedení firmy přitom předpokládalo, že první měsíc bude pozvolný náběh, devadesáti procent chtělo dosáhnout koncem roku.

„A povedlo se nám to už během prvního měsíce, že jezdí devadesát procent autobusů s rezervací. Tak čtyři, pět autobusů platí na místě. Městská policie odchytí tak tři, čtyři autobusy denně, že vykládají načerno, ale těch černých výstupů a nástupů je minimum. Platí nám pětadevadesát procent autobusů, jsme spokojeni nadmíru," řekl Troják. Úspěšnost ho překvapila i proto, že když podobný systém zaváděl loni rakouský Salcburk, trvalo téměř dva měsíce, než ho řidiči začali respektovat.

Pokutování dvou až tří řidičů denně potvrdil i velitel městské policie Jan Šítal. Průměrná výše pokuty je dva tisíce korun. „V posledních dnech zkouší řidiči zájezdových autobusů vykládat a nakládat turisty na běžných autobusových zastávkách v lokalitě Špičák, na něž se teď strážníci více zaměří,“ řekl Šítal.

Současný systém je na tři roky. Poté, v roce 2022, chce město zprovoznit terminál za řekou Polečnicí. Placeným systémem se radnice snaží regulovat počet krátkodobých návštěvníků a zvýšit příjmy z turismu. Každý rok totiž přijede do Českého Krumlova 16 tisíc zájezdových autobusů, turistů ročně dva miliony.

Pro rok 2020 plánuje ČKRF příjmy z těchto autobusů až 15 milionů. Náklady na vybudování dvou nástupních a výstupních míst byly pět milionů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Český Krumlov, placení, autobusy, bus stopy, Českokrumlovský rozvojový fond, ČESKOKRUMLOVSKÝ ROZVOJOVÝ FOND, spol. s r.o., Salzburg

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zpoplatnění vjezdu autobusů přineslo Krumlovu zatím 4 miliony korun. Devadesát procent dopravců využívá rezervace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.