VÍTE, ŽE... V Lounech funguje poradna pro oběti trestných činů. Pomoc je zdarma!
ilustrační foto: CC0
Louny

Louny - Již téměř rok pomáhá anonymní a bezplatná poradna pro oběti trestných činů v Lounech napříč celého bývalého okresu Louny.

Funguje v rámci projektu „Proč zrovna já? II, který je financován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Obětí se může stát každý z nás a poradna je tu pro každého, kdo se cítí být obětí, nehledě na věk či způsobenou újmu. Poradna pomáhá v jakékoliv fázi trestního řízení a není podstatné, zda čin byl nahlášen či nikoli. „Obrací se na nás i osoby, které zatím věc nenahlásily, jelikož neznají postup a neví, co je v řízení čeká“, říká poradkyně pro oběti Martina Turnerová.

Poradce poskytuje zejména právní informace (o právech obětí, o průběhu trestního řízení ve všech jeho stádiích, o náhradě škody, o institutu podání trestního oznámení, o dalších možnostech pomoci a péče včetně jejich dostupnosti) a psychosociální službu (vyslechnutí, umožnění sdílení pocitů, doprovody a poskytnutí podpory).

„Například senioři se často stávají obětí násilné či majetkové kriminality. Jedná se zejména o mezigenerační násilí a nejrůznější podvody. Starší lidé se mnohdy stydí ohlásit trestný čin, protože nalétli podvodníkovi nebo proto, že jim ubližuje někdo z blízkých. Často ani neznají způsob, jak situaci efektivně řešit. Většinou po návštěvě poradny odchází s nadějí, že mohou konečně něco udělat, a nejen nečinně přihlížet. Důležité je vyslechnutí oběti, empatický přístup a zjištění potřeb, abychom mohli zacílit pomoc a podporu tím správným směrem“, říká poradkyně.

S poradkyní lze komunikovat, jak osobně v Poradně pro oběti, Pod Nemocnicí 2381 v Lounech, tak telefonicky na tel. čísle 727 873 113 či e-mailem: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

„Samotné poradenství však není jediným cílem projektu. V rámci projektu jsou také proškolováni sociální pracovníci, aby dokázali rozpoznat mezi svými klienty případné oběti (může se jednat jak o seniory, tak například o osobu postiženou fyzickým, mentálním nebo psychickým hendikepem nebo smyslovým poškozením). Důležité jsou také tzv. Týmy pro oběti, jejichž cílem je vytvořit platformu pro vzájemnou spolupráci mezi Policií ČR, soudem, státním zastupitelstvím, orgány města a neziskovým sektorem. Je našim záměrem, aby pro každou oběť byla dostupná komplexní síť služeb“, dodává poradkyně pro oběti.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru