Doba přípravy: 90 minut

Množství: asi 50 věnečků

 

Osvědčený recept na skvělé věnečky z odpalovaného těsta s pudinkovým krémem.

 

Suroviny:

Odpalované těsto

  • 30dkg vody
  • 15dkg oleje
  • špetka soli
  • 20dkg polohrubé mouky
  • 5 vajec

Krém

  • 2 vanilkové pudinky
  • 500ml mléka
  • 4 lžíce pískového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250g másla

 

 

Postup:

Na odpalované těsto dáme do hrnce vodu, olej a špetku soli. Jakmile začne vřít, přisypeme do hrnce mouku a rychle promícháváme vařečkou. Tím se těsto takzvaně odpaluje. Mícháme asi minutu, pak dáme hrnec zchladit.

Až je těsto trochu zchladlé (abychom v něm bez problémů udrželi prst), zašleháváme do těsta postupně celá vejce. Až budeme zašlehávat poslední vejce, těsto začne měnit svou dosavadní hrudkovitou strukturu na „pudinkovou“ strukturu (pokud máme hodně malá vajíčka, bude jich nejspíše potřeba o jedno více a naopak, pokud budeme mít hodně velká vejce, bude jich stačit o jedno méně).

Odpalované těsto plníme do cukrářského sáčku se špičkou. Na vymazaný plech děláme kolečka.

Pečeme na vyšší teplotu – 230 – 250°C do zlatova. První minuty neotvíráme troubu, jinak věnečky nenaskočí!

Zchladlé upečené věnečky prořízneme nožem na půl a plníme krémem.

Na krém dáme ho hrnce většinu mléka, cukr a vanilkový cukr a přivedeme k varu. Ve zbytku mléka rozmícháme pudinkový prášek a nalijeme za stálého míchání do vroucího mléka. Rychle mícháme, aby se pudink nepřipálil. Vaříme asi 2 minuty. Do teplého pudinku rozmícháme máslo a necháme úplně vychladnout (ideálně přes noc v lednici). Poté vyšleháme a plníme do prázdných věnečků.

Hotové věnečky z odpalovaného těsta zacukrujeme moučkovým cukrem.

RECEPTY PRO KAŽDÉHO