Úrodu smetla při bouřkách smršť ledu, farmáři mluví o ryzí katastrofě

  15:12
Pondělní bouře s velkým krupobitím za sebou v Olomouckém kraji nechala kilometry široký pás zdevastované zemědělské půdy. Farmáři hlásí devadesát i sto procent zničené úrody. Podle meteorologů led padal na mnohem větší území, než bývá obvyklé.

Pole s obilím u obce Konice na Prostějovsku, úrodu poškodila pondělní bouřka s krupobitím. (2. července 2019) | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Největší škody smršť krup zanechala v oblasti mezi Konicí na Prostějovsku a Senicí na Hané. Naprostá většina úrody je pryč, nešťastní zemědělci a farmáři mluví o ryzí katastrofě. Podle šéfa agrární komory region zasáhlo nejhorší krupobití za mnoho let, jako neobvykle rozsáhlé jej hodnotí také meteorologové, podle kterých led dopadal na mnohem větší území, než bývá obvyklé.

„Padaly kroupy velké jako golfové míčky. Pole s ječmenem, která byla v epicentru krupobití, jsou zničená z osmdesáti až devadesáti procent. Hodně poškozená je i pšenice a řepka,“ uvedl agronom zemědělské společnosti ROLS Konice na Prostějovsku Jiří Toman.

Ledové smršti podobné síly nemělo šanci vzdorovat nic. „Velké škody jsou i na máku, který měl být nejlepší za dlouhé roky. Makovice jsou potlučené, takže rychle začnou hnít a nedozrají. Ze sklizně máku moc nebude,“ odhaduje agronom.

Krátce před žněmi jsou pole s obilím zdevastovaná i v dalších zemědělských firmách na Prostějovsku a Olomoucku.

„Tady nám na pole padaly kroupy velikosti holubích vajec, ale byly i mnohem větší. Třeba jako slepičí vejce. Velké škody budou na kukuřici, ale také na řepě, zhruba polovina obilovin leží na zemi,“ vyjmenoval agronom Zemědělského družstva Senice na Hané Lubomír Vítek.

Zničená úroda musí počkat, říká farmář

Senické družstvo sčítá škody i v ovocných sadech. Z úrody tam podle Vítka nebude nic. „Třešně jsou pryč, jablka pryč. Škody v sadech jsou stoprocentní,“ popsal zemědělec.

Někteří zdrcení farmáři se o následcích bouře raději ani nechtěli bavit, další na hodnocení zatím neměli čas, protože mají od pondělního odpoledne plné ruce práce.

Například Zemědělský podnik Červenka na Olomoucku vyčíslování škod na plodinách odložil, má totiž ještě akutnější problémy.

„Škody na plodinách budou výrazné, ale teď musí počkat. Voda se nám totiž dostala do techniky v živočišné výrobě, která je ovládána elektronicky. Bez té se v dnešní době neobejdeme,“ řekl majitel podniku Václav Osička.

Nejhorší krupobití za mnoho let, tvrdí šéf agrární komory

Podle šéfa Krajské agrární komory Olomouckého kraje Josefa Hlavinky bylo pondělní krupobití extrémní.

„Co do intenzity, velikosti krup, velikosti zasaženého území a také škod na zemědělských plodinách bylo tohle krupobití v Olomouckém kraji nejhorší za dlouhé roky,“ řekl Hlavinka, podle kterého region v pondělí zasáhl ten typ živelné pohromy, která může mít pro některé zemědělce dramatické následky.

„Teď bude důležité, jak mají zemědělci v nejhůře zasažených oblastech nastavené pojistky. Jsou zemědělci, kteří s tak devastujícími následky rozmarů počasí nepočítají. Potom nemohou spoléhat na takové pojistné plnění a mohou se kvůli zničené úrodě dostat do vážných ekonomických problémů,“ připustil Hlavinka.

Také podle meteorologů bylo pondělní krupobití v regionu netypické. Častěji totiž kroupy zasáhnou mnohem menší oblast.

„Tohle krupobití na Hané patří plošně k těm největším a co se týká následků v České republice k nejhorším v letošním roce,“ potvrdil ostravský meteorolog Roman Volný.

Zároveň upozornil, že v aktuálních podmínkách se mohou plochy zasažené případným krupobitím dále zvětšovat. „Velká horka a následující výrazné propady teplot jsou stále častější. Mohou vést k bouřkám doprovázeným krupobitím, kdy kroupy mohou zasáhnout opět i rozsáhlejší území,“ doplnil varování meteorolog.

Vyvrácené stromy při bouři zničily v Prostějově desítky hrobů:

2. července 2019