To si fandíte, paní Schillerová. Zvýšení daně na tabák podle expertů očekávané miliardy nepřinese

03.07.2019 22:23

Návrh Ministerstva financí na zvýšení spotřební daně na tabák, prosazovaný ministryní financí Alenou Schillerovou, který byl schválen v květnu vládou, podle studie vypracované Centrem behaviorálních experimentů (CEBEX) nepřinese do státního rozpočtu v následujících letech tolik peněz, kolik si stát představuje. Předseda právní rady CEBEX Petr Koblovský upozornil, že ministerstvo nezohlednilo elasticitu poptávky, kvůli které může dojít, oproti očekáváním ministryně, ke snížení spotřeby až o devět a půl procenta. Studie po vyšším zdanění u tabákových výrobků očekává 14procentní nárůst koncové ceny. Ministerstvo financí výsledky studie odmítá.

To si fandíte, paní Schillerová. Zvýšení daně na tabák podle expertů očekávané miliardy nepřinese
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

Anketa

Hájí premiér Babiš dobře zájmy České republiky v EU?

91%
9%
hlasovalo: 17626 lidí
Navzdory tomu, že vláda Andreje Babiše původně slibovala, že daně navyšovat nebude, přišla ministryně financí Alena Schillerová s návrhem na zvýšení spotřební daně, od něhož si v případě tabákových výrobků slibuje nárůst příjmů do státního rozpočtu o 7,7 miliardy v roce 2020 a o 9,2 miliardy v roce následujícím.

Avšak studie, kterou vypracovalo Centrum behaviorálních experimentů (CEBEX), nicméně ukazuje, že realita nemusí být zdaleka tak růžová. Hrozí dokonce, že namísto miliard navíc by státní rozpočet v důsledku skokového zvýšení spotřební daně mohl utrpět krátkodobý výpadek na straně příjmů. CEBEX upozorňuje, že v nadcházejících letech by se naopak na spotřební dani mohlo vybrat méně než doposud, a vyloučit se nedá ani rozkvět černého trhu.

Předseda správní rady CEBEX Petr Koblovský upozorňuje, že ministerstvo nebere vůbec v úvahu elasticitu poptávky. „Když jsme se seznámili s argumenty paní ministryně, přišlo nám, že její očekávání zvýšeného výběru daní je přehnaně optimistické. Nadto zdaňování rozhodně není nejefektivnější metodou dosažení prevence nějakého jevu, v tomto případě kouření.“ „Realita je ovlivněna elasticitou poptávky, ve zkratce řečeno, zvýšení ceny způsobí pokles poptávky. A to v odhadech Ministerstva financí není zohledněno. Průběžné zvyšování zdanění, a tím pádem i koncové ceny, se projeví v mnohem menší míře, zatímco skokové zvýšení, které plánuje ministerstvo, způsobuje zásadní změny na straně poptávky,“ dodává.

Koblovský poukazuje na to, že zvýšení spotřební daně o 10 % vzhledem k návazné dani z přidané hodnoty a dalším nákladům v realitě znamená zhruba 14procentní nárůst koncové ceny. Podle studie CEBEX by se cenová elasticita poptávky na trhu s cigaretami pohybovala kolem hodnoty –0,7, což by znamenalo v případě zvýšení spotřební daně v podobě předkládané ministerstvem snížení spotřeby legálně zdaněných cigaret o 9,52 % na 18,1 miliardy cigaret, tedy 56,81 miliardy Kč na vybrané spotřební dani, což zhruba odpovídá hodnotám za rok 2018.

„Aplikace cenové pružnosti ukazuje, že předpoklady ministerstva mohou být velmi diskutabilní a mohou se projevit v nenaplnění fiskálních očekávání,“ říká Koblovský.

„Pakliže bychom vzali v potaz studie kalkulující cenově elastickou poptávku, nárůst ceny cigaret se projeví na poklesu legální spotřeby o 19,18 %, což odpovídá vybrané spotřební dani ve výši 56,81 miliardy Kč, tedy potenciální mezeru ve výši deseti miliard Kč oproti očekáváním ministerstva a realitou. Plus samozřejmě příslušný propad výběru daně z přidané hodnoty,“ vysvětluje Koblovský.

Studie CEBEX zároveň upozorňuje i na významný aspekt ohrožující státní příjmy v případě skokového zvýšení spotřební daně v podobě poklesu přeshraničních prodejů. „Až 30 % ze všech prodaných cigaret v České republice je zakoupeno občany Německa nebo Rakouska, pro které je nyní výhodné nakupovat cigarety v českém pohraničí, protože na krabičce zde ušetří zhruba dvě eura. Se zdražením by se tato výhoda snížila a část by jich raději, než aby dojížděli desítky kilometrů, zakoupila cigarety ve svých zemích, nebo by se přeorientovali například na polský či slovenský trh. To by platilo i pro část českých kuřáků, kteří žijí v příhraničních oblastech s těmito státy. Významný je též faktor přechodu na levnější alternativy,“ popisuje Koblovský. Dodává i to, že zvýšením ceny by došlo i k úměrnému posílení černého trhu.

Pokud by se snížil počet přeshraničních prodejů o procento, klesne očekávaný výběr spotřební daně o 160 milionů korun. Kdyby se jejich počet snížil o 30 procent, klesne výběr daně o 4,8 miliardy korun, uvádí studie.

O tom, že skokový nárůst spotřební daně může mít na její výběr negativní dopad, svědčí i zkušenosti ze zahraničí. „Když v Polsku v letech 2013 a 2014 došlo ke skokovému zvýšení daňové sazby o 9 % ročně, způsobilo to propad výběru o 1,3 miliardy zlotých, přičemž podíl černého trhu vzrostl ze 14,5 % na 18,6 %,“ popisuje situaci u našich severních sousedů Jan Hadrava z PwC Czech Republic. „Zajímavé srovnání pak přináší Německo, kde v letech 2002 až 2005 došlo ke skokovému zvyšování spotřební daně v průměru o 14,3 % ročně a mezi lety 2011 a 2015 se spotřební daň zvyšovala plynule podle míry inflace o zhruba 1,5 % ročně. Zatímco během období skokového zvyšování byly patrné miliardové rozdíly mezi očekávanými a reálnými příjmy ze spotřební daně, v období plynulého růstu daňové sazby se podařilo vybrat více, než jaká byla očekávání,“ říká Hadrava.

Koblovský závěrem taktéž dodává, že studie CEBEX rozhodně nezpochybňuje legitimitu daňových změn ani spotřebního zdanění, ale jen důrazně doporučuje zvážit v diskusi všechny hrozící dopady a jejich pozitiva a negativa s tím, že se ukazuje, že pozvolný růst může na rozdíl od skokového skutečně přinést do státní kasy více peněz. Zároveň Koblovský přiznává, že na vypracování studie finančně přispěl i tabákový průmysl, což prý ale nikterak neovlivňuje její objektivitu. Příspěvek 80 000 korun dala autorům studie firma British American Tobacco.

Tvrzení autorů studie, že vyšší spotřební daň z tabáku nepřinese do státní pokladny očekávané množství peněz, Ministerstvo financí odmítá. Mluvčí resortu Jakub Vintrlík v tiskové zprávě zdůraznil, že úřad ve svých výpočtech pracoval s řadou faktorů včetně změny ve spotřebě tabáku nebo přesunu kuřáků k alternativním tabákovým výrobkům. Správnost výpočtů podle mluvčího podporují i odhady samotných tabákových firem.

Ministerstvo financí se neobává ani dramatického snížení poptávky ze strany cizinců. „Konečná cena cigaret v ČR bude i nadále výrazně pod úrovní cen v Rakousku a Německu,“ uvedl Vintrlík.

Proti rozšíření černého trhu s cigaretami bude podle ministerstva působit růst příjmů domácností z posledních let. „Proti nárůstu černého trhu bude také působit nižší daňové zatížení jemně řezaného tabáku a zahřívaných výrobků, které jsou alternativami ke klasickým cigaretám,“ dodal Vintrlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …