Otevíráme expozici posvátných žab z jezera Titicaca

Akce v Zoo Praha

Helena Petáková  |  03. 07. 2019


V neděli 7. července budete mít poprvé příležitost spatřit vodnice posvátné, podivuhodné žáby z jezera Titicaca. Expozici tohoto kriticky ohroženého druhu otevřeme v Teráriu u Rezervace Bororo ve 13.00 za účasti herce, zpěváka a režiséra Ondřeje Havelky. 

Vodnice posvátné, v mnoha ohledech výjimečné žáby, žijí pouze ve vysokohorském jezeře Titicaca, zejména vinou znečištění jsou tam však kriticky ohrožené.

Zoo Praha se spolu s vybranými severoamerickými a evropskými zoologickými zahradami zapojila do programu na vytvoření jejich pojistné populace v lidské péči. Chce tím také upozorňovat na problémy jednoho z důležitých ekosystémů; z dlouhodobého hlediska se totiž tyto žáby nepodaří zachránit, pokud se nepodaří zachránit jezero.

Šourková žába

Vodnice posvátná je pozoruhodná už na první pohled. Nikdy neopouští vodní prostředí a téměř výhradně dýchá kůží. Vzhledem k nízkému obsahu kyslíku ve vysoko položeném jezeře Titicaca jí však musí využívat co největší plochu, a proto ji má po stranách těla, na hřbetě a na zadních nohou velmi nápadně zřasenou. Z toho důvodu se někdy označuje jako šourková žába.

Žabí námluvy v potopeném chrámu

Výjimečné žáby se v Zoo Praha momentálně zabydlují ve speciální expozici a dle probíhajících námluv lze soudit, že jim nový domov vyhovuje. Parametry expozice odpovídají významu a míře ohrožení vodnice: nádrž má rozměry 3 x 3 x 2 metry a výtvarně byla inspirována nyní zatopeným chrámem, který stával na břehu jezera Titicaca přibližně před 1 000 až 1 500 lety. Pečlivě opracované kamenné monolity poskytují žábám plochy k odpočinku v různých hloubkách.

Vodnice posvátné se v nové expozici Titicaca, která byla zbudována speciálně pro ně, už začaly pářit. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Slavnostní otevření expozice Titicaca

V Teráriu u Rezervace Bororo začne program ve 13.00 úvodním slovem ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka a o vodnicích pohovoří také kurátor chovu plazů a obojživelníků Petr Velenský. Za účasti herce, režiséra, zpěváka a tanečníka Ondřeje Havelky poté slavnostně přestřihneme pásku nové expozice. 

Doprovodný program

Od 10.00 do 16.00 je v prostorách dětského hřiště Rezervace Bororo připraven také tematický doprovodný program:

- edukativní stanoviště zaměřující se na obojživelníky

- tematický facepainting

- výroba žabích masek

- výtvarná dílna

- soutěž pro děti „ kdo doskočí nejdál“ o drobné ceny

Expozice Titicaca vytváří iluzi chrámu potopeného na dně jezera. Na rovných plochách kamenných bloků mohou žáby odpočívat. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Mohlo by vás zajímat

O vodnicích posvátných a jejich nové expozici se více dočtete také v novém čísle Trojského koníka, které si můžete objednat v našem e-shopu.

Sloupek ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka: Šourková žába v Praze

Tisková zpráva z příjezdu vodnic posvátných do Prahy: Zoo Praha získala vodnice posvátné, vzácné žáby z jezera Titicaca


Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

V pondělí 1. dubna, „na apríla“, můžete od 10 do 15 hodin volat na speciální aprílovou linku 296 112 300 panu Hrochovi, který rád zodpoví všechny vaše zvídavé dotazy.

Expozici Gobi (nejen) pro koně Převalského otevřela Zoo Praha v sobotu. Během nadcházejícího víkendu ji mohou zájemci poznat během speciálních prohlídek s průvodcem, které začínají oba dny ve 14 hodin u horní stanice lanovky. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Velikonoční víkend v Zoo Praha nabídne honbu za pokladem, zdarma komentované prohlídky nové expozice Gobi i exkurzi do Ptačích mokřadů, které před pár dny obydlely nejvzácnější kachny světa, působiví morčáci paranští. Oba...




Přihlášení k newsletteru