Petr Buchta z Modrého kódu: 4 dny čekal na operaci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Petr Buchta z Modrého kódu: 4 dny čekal na operaci!

Jako doktor Prchlík v primáckém seriálu Modrý kód.
Jako doktor Prchlík v primáckém seriálu Modrý kód. (Foto archiv P. Buchty, FTV Prima, TV Nova)

S výhodným kontraktem v kapse odjel natáčet mezinárodní film do Lotyšska, pak ale uklouzl na dlažbě a začalo peklo. Se zlomeným kotníkem Petr Buchta (34) neboli MUDr. Kamil Prchlík z Modrého kódu čekal čtyři dny na převoz do Česka. Pojišťovna od něj dala ruce pryč...

Po jednom zbrklém pohybu mu křuplo v noze a musel být rovnou z natáčení v Rize akutně převezen do nejbližší nemocnice. Diagnóza byla zdrcující – zlomenina zevního i vnitřního kotníku, zadní části holenní kosti pravé nohy s dislokací a přetržený deltový vaz u vnitřního kotníku. Tím to všechno ale jen začalo.

„Hned jsme kontaktovali spřátelené ortopedy a ptali se jich na postup. Bylo nám řečeno, že ideální je operovat do šesti hodin od úrazu, než noha oteče. Žádali jsme tedy o operaci. Bylo nám řečeno, že je to možné až ráno,“ prozradila deníku Aha! hercova manažerka Lenka Daňková. „Jelikož kotník už byl ráno naprosto oteklý, tedy akutně neoperovatelný, a samotnou nemocnicí nám byl doporučen převoz do české nemocnice, odmítli jsme tedy zákrok v Rize a spojili se s pražským Motolem,“ popsala červnové události.


Šílený převoz

Pak herec vytočil číslo české pojišťovny. Místo aby nepříjemný úraz rychle vyřešili, neustále prý převoz komplikovali. Nejdřív chtěli lékařskou zprávu, kterou nemocnice nebyla schopná v angličtině tak rychle dodat. Pak hledali způsob, jak Buchtu do Česka vůbec dostat. Když mu produkce našla rychlejší převoz prostřednictvím soukromé kliniky, do placení se jim vůbec nechtělo a nakonec navrhli vlastní odvoz. „Petr se nechal propustit z nemocnice a těšil se domů. Přijela ale vykuchaná dodávka s jedním lehátkem, lahví s vodou a dvěma řidiči. Oba byli překvapení, že mají vézt pacienta a v posádce nebude lékař. Když jsme řekli, že by měl mít pacient nohu ve zvednuté poloze, přinesli dva polštáře, kterými ji podložili. Při první zatáčce by mu noha slítla dolů,“ vysvětlila manažerka, proč to herec nakonec odmítl a nechal se opět hospitalizovat v Rize. Přece jen, z hlavního města Lotyšska je to do Motola dlouhých 1400 kilometrů, tedy minimálně 14 hodin na cestě...



Zaplať si sám...

Kdyby mu produkce nezaplatila drahý převoz do Česka přes soukromého dopravce, ležel by tam nejspíš doteď. „Konečně, po každodenním zoufalství co bude dál, nastoupil do technicky plně vybaveného zdravotního auta s lékařkou a pomocnou sestrou, dvěma řidiči a veškerými potřebnými léky. Byly mu kanylou podány léky proti bolesti, on i noha byli zafixováni a konečně vyjeli směr Praha,“ řekla manažerka s tím, že herec byl v takovém stavu, že si v Motole ještě nějakou dobu poležel. „Nechápu, co by se dělo s jiným českým pacientem, který nemá vedle sebe rodilou mluvčí schopnou tlumočit do angličtiny a v ČR nonstop na telefonu manažera, který to vše intenzivně řeší,“ dodala naštvaně.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.