Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„ČSSD jsem varoval,“ říká Chovanec. Politické „partii“ podle exministra vládne Zeman

Autor: Jakub Veinlich - 
4. července 2019
05:11

Bývalý ministr vnitra Milan Chovanec byl pověřeným předsedou ČSSD v době, kdy sociální demokraté v roce 2017 propadli ve sněmovních volbách. Poté, co si strana odhlasovala vstup do vlády s Andrejem Babišem (ANO), složil poslanecký mandát a stáhl se z vysoké politiky. Někdejší účastník takzvané Lánské schůzky v rozhovoru pro Blesk Zprávy kritizoval současné vedení své strany i „slabého“ premiéra Babiše. Nejsilnějším hráčem v současné vládní krizi je podle Chovance prezident Miloš Zeman. Řeč přišla i na zdravotní problémy bývalého ministra.

Z politiky jste se stáhl letos v dubnu, mimo jiné i proto, že jste nesouhlasil se vstupem ČSSD do koaliční vlády s hnutím ANO. Co teď tedy říkáte na dění okolo vaší strany?

Asi by se mi chtělo říct, že jsem jim to říkal. Vzpomeňte si na má slova, když jsem opakoval, že ta cesta je sebevražedná mise, která nemůže být úspěšná. Jednoznačně se ukazuje, že nejsilnějším politikem v České republice je Miloš Zeman. Čím víc má vláda problémů, tím víc je prezident silnější figurou na šachovnici.

Jestli dnes z té vlády odejdeme nebo neodejdeme, nevím, jestli už není vlastně jedno pro pozici sociální demokracie. Nevím, jak vysvětlit zbytku našich voličů, že to téma pro odchod z vlády je pan ministr Staněk a ne problémy spojené s osobou premiéra Andreje Babiše. Jestli se mě ptáte, zda to má nějaké dobré řešení, tak si myslím, že nemá. Krátkodobě se sociální demokracie dostala mezi dva mlýnské kameny. Jeden se jmenuje Andrej Babiš a Agrofert a jeho problémy, a druhý kámen je prezidentský úřad, který tak jak si Jan Hamáček myslel, že budou spolu restrukturalizovat sociální demokracii, tak se to zatím úplně nedaří.

Říkal jste, kdo je podle vás zatím nejsilnějším hráčem této partie. Ale myslíte, že to Miloš Zeman může dotáhnout a stát se i vítězem?

Myslím, že Miloš Zeman se tím vítězem už dávno stal. Problémy Andreje Babiše totiž zjevně nebudou končit, vláda, i když se po čtvrtku udrží, tak ve své podstatě ji budou i dál zatěžovat problémy, které se schůzkou v Lánech (schůzka mezi prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Andrejem Babišem a vicepremiérem Janem Hamáčkem – pozn. red.) nevyřeší.

Bezesporu tu navíc není velká šance dál rozdávat, tak jak se rozdávalo dosud. Když se podíváte na rozsah průmyslových objednávek, co vše avizuje trh v průmyslové výrobě, která je pro nás zásadní, nebo spotřebitelská důvěra v českou ekonomiku… Ukazuje se, že ekonomika se nebude lepšit a vláda tedy nebude už moct rozdávat tolik, jako rozdávala první Babišova vláda nebo doposud i ta stávající formace.

I proto si myslím, že pokud se tato vláda udrží, tak další prubířský kámen bude státní rozpočet na příští rok a také vývoj kauz okolo Andreje Babiše, které mohou vést k zesílení protestů, kterých jsme byli svědky.

Jaký náraz tedy očekáváte?

Jasně se ukazuje, že hnutí ANO ani ČSSD preference nestoupají. Takže si myslím, že pokud se ta vláda udrží, tak dalším nárazem budou krajské volby, a tam si myslím, že může vládní krize vypuknout nanovo v plné nahotě a tam si myslím, že může být i prostor pro prezidenta sestavit nějakou úřednickou vládu. Tu by pak prezident mohl držet u moci a ve správě věcí veřejných až do příštích voleb a ještě kus po nich, než se podaří sestavit vládu novou.

Věříte, že sociální demokracie po čtvrteční schůzce v Lánech nakonec ze stávající koalice neodejde?

Záleží na tom, jakým způsobem se pan prezident postaví k otázce odvolání pana ministra Staňka. Pan předseda Hamáček už avizoval, že pokud nebude shoda na rychlém řešení, tak sociální demokracie je připravena vládu opustit. Pokud by se ale naplnil tento scénář a diskuse v Poslanecké sněmovně by nakonec vyústila vyvoláním předčasných voleb letos na podzim, nebo na přelomu letošního a příštího roku, tak i tady má pan prezident velký manévrovací prostor. Jak už jsem říkal, Miloš Zeman se podle mého stal jednoznačně díky slabosti vlády a slabosti premiéra nejsilnějším hráčem na politickém kolbišti.

Tak jak znáte Miloše Zemana, cukne podle vás z té své podmínky, že zatím nechce odvolat ministra kultury Staňka?

S panem prezidentem jsme se dlouho neviděli ani jsem spolu nemluvili, takže neznám ty jeho dnešní úvahy. Ale tak, jak ho znám, tak nikdy v minulosti neustupoval a divil bych se, kdyby ustoupil teď. Ale je možné, že se najde nějaké schůdné řešení, se kterým Jan Hamáček přijde na předsednictvo – může tak přijít například nějaký odklad v čase, ale neumím si představit, že by to Miloš Zeman absolutně odpískal.

Komunikace Miloše Zemana ohledně pana ministra Staňka s levicovými voliči je navíc podle mě daleko efektivnější než u sociální demokracie. Kdyby navíc nebyl Andreje Babiš tak slabý premiér, jakým je, tak není dnes v té situaci, v jaké je.

Poslaneckou sněmovnu jste opustil teprve v dubnu. Přesto, pokud by byly předčasné volby, kandidoval byste znovu na poslance?

Řekl jsem, že nikam kandidovat nebudu a nemíním se do politiky vracet. Určitě ne ve chvíli, kdy chce být ČSSD znovu koaličním partnerem hnutí ANO. Pro mě osobně je to věc, která je nepřekročitelná a dokud bude v sociální demokracii vedení, které bude prosazovat vládní spolupráci s hnutím ANO, která nás ničí, tak pro mě v politice není místo. S výjimkou toho, že budu dělat krajského nebo okresního funkcionáře či řadového člena.

Objevují se informace, že pokud by ČSSD nakonec po čtvrteční schůzce skončila ve vládě, tak by skončil také Jan Hamáček jako předseda strany. Slyšel jste o tom také?

Nejsem příliš zastáncem toho, aby se střídali předsedové jako ponožky. Jan Hamáček má nějakou zodpovědnost, na druhou stranu je pravda, že vládní projekt s hnutím ANO je jeho projekt, byl to on, kdo jasně řekl, že to podporuje a preferuje.

Pokud by ten projekt tedy skončil krachem, tak je na Janu Hamáčkovi, aby zvážil, jestli svolávat, nebo nesvolávat mimořádný sjezd strany. Ale ČSSD není teď zrovna ve stavu, aby se začala znovu štěpit a hádat mezi sebou. Kdyby ten vládní projekt zkrachoval, tak Jana Hamáčka k rezignaci určitě vyzývat nebudu. Jak se rozhodne on sám, je na něm. Ale doufám, že se rozhodne ve prospěch ČSSD, aby to naše letadlo dosedlo v pořádku na přistávací dráhu a mělo šanci uspět v krajských volbách.

Z vysoké politiky jste se stáhnul. Čemu se teď tedy věnujete?

Oživil jsem si živnostenský list a drobně podnikám. Ve své podstatě je to bezpečnostní oblast a poradenství. Nic velkého, nic na zbohatnutí. Věnuji se správě svého majetku a nic víc zatím neplánuji. Potřebuji se dát také zdravotně dohromady, což je delší cesta, než jsem si původně myslel, takže se tomu budu muset věnovat ještě minimálně půl roku.

Je pravda, že jste podstoupil nějaký další operační zákrok?

Nepodstoupil, ale je pravda, že podstupuji intenzivní lékovou léčbu. To, co jsem zanedbával mnoho let, tak to se pokouším teď dávat do kupy. Na umření to zatím není.

Má to souvislost i s výkyvy vaší váhy?

Mimo jiné.  

Milann ( 4. července 2019 17:55 )

de-bile

Milann ( 4. července 2019 17:47 )

Kdo započal krach ČSSD je přece jasný Chovane se Sobotkou chtěli zlikvidovat ANO a dojeli na to podrazáci.Hamáček to zkouší vydíráním také.

ivoadler ( 4. července 2019 15:18 )

Když srovnám fotografii (dřívejší) Chovance a Faitha, mají jedno společného: je to oprátka na krku ze šály, u které navíc trčí konce, protože je krátká. Pánové, když už si chcete dát kolem krku oprátku ze šály, zajistěte si její délku. Pokud není délka dostatečná, působí to směšně. Navíc, oprátku na krk bych si nedával. Vždy se najde někdo, kdo to udělá za vás. Je to vysvědčení vaší inteligence!

Manowar ( 4. července 2019 12:49 )

Pravda,do moderní historie nepatří tvůj smrad,jak zde píšeš.

PPP150W ( 4. července 2019 12:14 )

Ztráte času byla především vaše školní docházka. Když už pomineme význam obou slov, je rozdíl také v tom, že slovo hysterie se píše s ypsilon a to i v němčině vy osle. Nevím kde jste vzal mandát neustále zde někoho poučovat a vnucovat mu své slátaniny bez hlavy a paty, plné gramatických a pravopisných chyb, ale jedno je mimo jakékoli pochybnosti. Jako kašpar jste zde zaujal výsadní postavení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa