Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Peruánci třemi góly zrušili myšlenky Chilanů na obhajobu jihoamerického titulu

Třetí triumf za sebou na mistrovství Jižní Ameriky fotbalisté Chile nepřidají. V semifinále je zastavili hráči Peru, kteří jim nastříleli tři góly a v neděli si zahrají ve finále s týmem Brazílie, která šampionát pořádá. Peruánci získali titul naposledy v roce 1975. Chile v sobotu čeká zápas o třetí místo proti Argentině.

Fotbalisté Peru se radují z postupu do finále mistrovství Jižní Ameriky
zdroj: ČTK/AP autor: Andre Penner

"Vstoupili jsme do zápasu s tím, že už jsme mysleli na finále, a to dovolilo soupeři, aby nás překvapil. Neukázali jsme přístup a agresivitu z minulých utkání," řekl novinářům trenér Chile Reinaldo Rueda.    

Peruánci v předchozích čtyřech zápasech na turnaji vstřelili jen čtyři góly a na závěr skupiny s Brazílií utrpěli debakl 0:5, ale semifinále jim vyšlo výborně a favorizované Chile přehráli. V Porto Alegre otevřel skóre ve 21. minutě Edison Flores střelou z voleje, ještě do přestávky zvýšil Yoshimar Yotún po další přihrávce Andrého Carrilla a velké chybě brankáře Gabriela Ariase.    

Obhájci titulu se ve druhém poločase zlepšili, ale jejich pokusy končily u gólmana Pedra Galleseho nebo vedle. V první minutě nastavení přidal definitivní pojistku peruánského postupu kapitán Paolo Guerrero. Těsně před koncem Gallese ještě umocnil zmar Chile, když zlikvidoval "panenkovskou" penaltu Eduarda Vargase.    

Je nám líto, video expirovalo.
Peru na Copa America porazilo v semifinále Chile

"Myslím, že jsme hráli dobře, všichni se obětovali. Zaslouženě jsme postoupili do finále. Teď si musíme odpočinout a myslet na Brazílii. Bude to hrozně těžký zápas," uvedl útočník Guerrero, který je s 13 góly nejlepším střelcem Copa América mezi aktivními hráči.

"Dokážeme si poradit s překážkami, na našem týmu je něco velmi unikátního. Porážka s Brazílií by bolela každého, ale my jsme se z ní dokázali oklepat. Zasloužíme si za to velké uznání," doplnil kouč Peru Ricardo Gareca.

Ve finále je jasným favoritem tým pořádající země, který se ale bude muset obejít bez záložníka Williana, jenž si v semifinále s Argentinou natáhl stehenní sval. Willian se do nominace dostal až dodatečně místo největší hvězdy brazilského týmu Neymara, jehož vyřadily natržené vazy v kotníku. Na turnaji odehrál čtyři zápasy jako náhradník, proti Peru skóroval a v čtvrtfinálovém rozstřelu proti Paraguayi proměnil penaltu.

Copa América, mistrovství Jižní Ameriky:

Semifinále (Porto Alegre):

Chile - Peru 0:3 (0:2)

Branky: 21. Flores, 38. Yotún, 90.+1 Guerrero.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články