V Zoo Dvůr Králové se po 30 letech narodili lvi berberští. Ošetřovatelé už je pouštějí do výběhu

V Zoo Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku se po 30 letech narodila mláďata lvů berberských. Narodila se 10. května a chovatelé začali malého samce a samici v minulých dnech pouštět do výběhu. Řekla to ve čtvrtek mluvčí zoo Andrea Jiroušová. Dvorská zoo se specializuje na Afriku, velmi úspěšná je v chovu nosorožců či žiraf. Lvů zoo nyní chová celkem osm.

Tento článek je více než rok starý.

Dvůr Králové nad Labem (Trutnovsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Zoo Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku se po 30 letech narodila mláďata lvů berberských

V Zoo Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku se po 30 letech narodila mláďata lvů berberských | Zdroj: ZOO Dvůr Králové

Matkou mláďat se po 106 dnech březosti stala dvouletá samice Khalila. Otcem lvíčat je sedmiletý samec Bart, kterého návštěvníci vídají v safari parku od roku 2014, kdy do Dvora Králové přišel společně s bratrem Napoleonem.

Pětice nosorožců ze Dvora Králové už je v Africe. Čeká je vypuštění do rwandské rezervace

Číst článek

Mláďata se původně narodila tři, ale chovatelé jednoho ze dvou samců utratili. „Chovat více samců pohromadě v rodinné skupině v lidské péči je komplikované a my musíme chov z tohoto důvodu regulovat,“ uvedl vedoucí zoolog Jaroslav Hyjánek.

Uvedl, že skupiny lvů bývají ve volné přírodě tvořeny jedním vůdčím samcem a několika samicemi, které odchovávají koťata. „Jakmile mladí samci dospějí, odcházejí ze skupiny a zakládají si vlastní smečky, případně vyženou stávajícího vůdce skupiny,“ uvedl zoolog ke složitosti chovu.

Lvice Khalila je prvorodička, což podle chovatelů bývá zejména u šelem riziko. „Přesto porod proběhl hladce a novopečená máma se začala o koťata hned zkušeně starat,“ uvedl ošetřovatel Radek Hlávka.

Antikoncepce nebo kastrace

Koťata zatím sají pouze mléko od matky, ale ošetřovatelé pozorují i první náznaky zájmu o maso. Dva týdny po porodu koťata vážila asi 2,5 kilogramu, což je standardní váha. Nyní váží přes sedm kilogramů. „Zatím je do venkovního výběhu pouštíme obden v dopoledních hodinách a postupně je učíme, aby si zvykla na nový režim,“ uvedl Hlávka.

Radost v safari ve Dvoře Králové: po narození nosorožce přišlo na svět mládě hrocha

Číst článek

Chovu lvů v zoologických zahradách se podle Hyjánka daří a regulace je jediným způsobem, jak předcházet jejich přemnožení a problémům s jejich dalším umístěním. „Jiným řešením je pak antikoncepce nebo kastrace. Jsme však toho názoru, že je pro zvířata mnohem přirozenější a prospěšnější pro jejich další vývoj pářit se a přivádět na svět nová mláďata,“ uvedl Hyjánek.

Z osmi ve Dvoře Králové chovaných lvů je šest lvů berberských. Kromě dvou mláďat jsou jimi samice Khalila a Tessy, které jsou sestrami. Do dvorské zoo přišly z německé Zoo Neuwied. Bratři Napoleon a Bart přišli do Dvora Králové z olomoucké zoo. Zoo ještě chová dvě samice afrického lva.

Lvi jsou k vidění v areálu a objektech lvího safari. Šelmy však kvůli hierarchii nežijí společně, rozděleny jsou do čtyř skupin.

Zoo patří kraji a je nejnavštěvovanějším turistickým místem regionu. Loni ji navštívilo 524 000 lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme