Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

České řeky jsou na suchu. Vodákům to drhne na Úpě, Metuji i části Lužnice

Autor: peb, ČTK - 
4. července 2019
16:24

O nadcházejícím prodlouženém víkendu vyrazí hodně lidí na vodu, musejí ale počítat s tím, že kvůli dlouhotrvajícímu suchu jsou sjízdné jen některé úseky řek. „Vody stále ubývá, a mnoho úseků je tak na hranici sjízdnosti,“ sdělil ČTK Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu. Podle předpovědi počasí na nejbližší dny se vyšší průtoky čekat nedají, pršet má jen výjimečně nebo vůbec. 

Nedávná bouřka trochu zlepšila sjízdnost Sázavy, na níž mohou vodáci vyrazit z Ledče k ústí. Berounka je splavná od Plzně k Praze, občas ale lodě narazí na mělčinu pod některými jezy s elektrárnami, upozornil Jančar. Ostatní plzeňské řeky jsou na suchu. Na hranici sjízdnosti je Ohře mezi Karlovými Vary a Kláštercem.

Na jihu Čech se dá vyrazit na oblíbenou Vltavu, a to nad lipenskou nádrží i od Vyššího Brodu. „Od tohoto víkendu tady lze opět zřejmě očekávat fronty na jezech a plné kempy,“ uvedl Jančar. Otava má vodu nad minimem a splavná je od Sušice. Na Lužnici se vodáci mohou vydat od Suchdola. Pod Táborem je ale v řece už vody málo a průtok nestačí pro peřejnatá místa na úseku do Bechyně.

Sjízdné jsou jen omezené úseky

I Labe a Jizera jsou sjízdné jen od středních toků. „Jen krátké úseky Bíliny a Ploučnice mají vodu na jednodenní splutí. Drhne to na dolní Úpě i Metuji,“ dodal Jančar. Orlice jsou podle něj zatím sjízdné v dolních tocích - Tichá Orlice pod Chocní, Divoká pod Kostelcem. 

Na řekách odvodňujících Českomoravskou vrchovinu zůstává voda jen na Svratce pod Brnem a Jihlavě pod Ivančicemi. Sjízdná je Dyje mezi Znojmem a ústím do Moravy. Na řeku Moravu se dá vyrazit pouze od Postřelmova, ostatní řeky v jejím povodí jsou na tom hůř. Například Bečva odvodňující Beskydy je na hranici sjízdnosti a čeká na déšť. Opava je splavná od stejnojmenného města, Odra od soutoku s Opavou a dále k hranicím do Polska.

Kdo chce na vodu vyrazit za hranice, na sousedním Slovensku se může vydat na Dunajec, Poprad, Hron či Váh. V Polsku mohou vodáci splout řeku Bóbr, Kwisu nebo Nisu, ať již Lužickou nebo Kladskou.

Zobrazit celou diskusi