Jak se změnil Sojčák? Zmizela skoro všechna hřiště, říkají autoři dokumentu o táborském sídlišti

4. červenec 2019

Důkaz o sídlišti: Sojčák je dokument představující originálním způsobem táborské panelové Sídliště nad Lužnicí, doprovázený také knihou fotografií. Hlavními autory obou projektů jsou sídlištní rodáci Petr Knotek, Jan Pospíšil a Jakub Hofhanzl. „Původně jsme chtěli natočit 20minutový film, ale při jeho přípravách jsme zjistili, že by byla škoda nevyužít tolik nashromážděného materiálu v celovečerním dokumentu,“ prozrazuje trojice amatérských dokumentaristů.

„Známe se od vidění ze školy, a když jsme se potkali po několika letech, kluci na mě vybalili tenhle nápad,“ popisuje začátky dokumentu Jakub Hofhanzl. „A protože jsem už nějakou dobu točil skejtová videa a vždycky jsem chtěl být součástí většího projektu, tak jsme se rozhodli, že se do toho pustíme.“ Vznik dokumentu prý mají na svědomí hlavně dobové fotografie získané od lidí žijících na sídlišti. „Rozdali jsme do všech schránek lístečky, jestli někdo nemá nějaké informace nebo materiály o výstavbě Sojčáku, a na základě toho se nám ozvali lidé, bez jejichž pomoci by to vůbec nevzniklo,“ vysvětluje Jan Pospíšil a dodává, že nečekali nic, o to víc byli překvapeni. Kromě rodáků vyzpovídali také architekta sídliště Jana Hubičku, od kterého prý získali nejvzácnější informace.

Sídliště jako bitevní pole. Patří mezi paneláky nové věžáky, nebo je máme chránit?

Sídliště Ďáblice v Praze, 1. polovina 70. let

Pohled na panelová sídliště se v posledních letech změnil. Už nejsou jen „komunistickými králíkárnami“, ale také kvalitním bydlením pro miliony lidí. Přesto čelí intenzivním snahám developerů, kteří je chtějí zaplnit novou zástavbou. Místní i část odborníků ale nové projekty většinou kritizují. Proč zahušťovat zástavbu mezi paneláky není zrovna dobrý nápad a co je vlastně na sídlištích tak cenného, vysvětluje v magazínu Spot historik architektury profesor Rostislav Švácha.

Jak se Sídliště nad Lužnicí proměnilo od doby, kdy na něm vyrůstali autoři dokumentu? „Výrazně ubylo míst, kde si děti můžou hrát. V mém bloku bylo šest pískovišť, dneska je tam jedno hřiště zadělané plachtou, aby tam nemohli psi a kočky,“ odpovídá bez váhání Jan Pospíšil a Jakub Hofhanzl ho doplňuje: „Z hokejbalového hřiště se stalo parkoviště.“ Přestože mají k sídlišti pozitivně patetický vztah, na otázku, jestli si dokážou představit, že by se na Sojčáku jednou sami usadili a vychovali děti, odpovídají Petr, Jan a Jakub shodně, že ne.

Proč se táborskému Sídlišti nad Lužnicí říká Sojčák? Změnil se vztah trojice autorů k rodnému sídlišti během příprav dokumentu? Jaké mají Petr, Jan a Jakub další plány? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.