Europoslanecké posty jsou rozdány. Češi obsadili zemědělský výbor, budou chybět v zahraničním

[© European Union, 2019]

Nově i staronově zvolení čeští europoslanci obsadí coby řádní členové či náhradníci téměř všechny opětovně ustavené europarlamentní výbory a podvýbory. Český hlas bude zcela chybět ve vlivném výboru pro zahraniční věci, a dále také ve výboru pro rozvojovou spolupráci a ženská práva. Radost naopak mohou mít čeští zemědělci, jejichž zájmy bude hájit několik českých zástupců.

Rozdělování křesel v novém Evropském parlamentu (EP) je téměř u konce. Po včerejším zvolení předsedy Davida-Maria Sassoliho (S&D) a 14 místopředsedů si dnes plénum rozhodlo také o pěti kvestorech, kteří jsou zodpovědní za administrativní, personální a organizační záležitosti parlamentu. Stanou se jimi francouzská europoslankyně Anne Sanderová (EPP), slovenská europoslankyně Monika Beňová (S&D), maltský europoslanec David Casa (EPP), francouzský europoslanec Gilles Boyer (RE) a polský europoslanec Carol Karski (ECR).

Charanzová a Kolaja jsou novými místopředsedy Evropského parlamentu

Evropský parlament si dnes zvolil nové vedení. Jeho členem jsou i dva čeští zástupci – europoslankyně zvolená za hnutí ANO Dita Charanzová a pirátský europoslanec Marcel Kolaja. Oba dva nyní budou působit jako místopředsedové unijních zákonodárců.

Na prvním ustavujícím plenárním zasedání europarlamentu, které probíhalo tento týden ve Štrasburku, byly také znovuustaveny parlamentní výbory. Struktura výborů zůstává stejná. I nadále bude fungovat 20 výborů a dva podvýbory.

Nejvíce europoslanců zasedne ve výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (76), ve výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (72) a ve výboru pro zahraniční věci (71). Mezi ty menší naopak patří výbor pro rybolov (s 25 členy) či rozvoj (s 26 členy).

Někteří europoslanci obhájili mandát ve výborech, v nichž už zasedali v předchozích letech. Spokojeni mohou být i nově zvolení europoslanci, kteří často získali posty, o které usilovali. Týká se to i českých reprezentantů.

Češi si zvolili 21 nových europoslanců. Kdo je mezi nimi?

Ve volbách do Evropského parlamentu si Češi vybrali 21 zástupců. Šest z nich kandidovalo za hnutí ANO, čtyři za ODS, tři za Piráty a tři za koalici TOP 09 a STAN. Dva poslanci byli zvoleni za KDU-ČSL a stejný počet pochází z SPD. Zbývající mandát připadá KSČM. Na čem dosud tito lidé pracovali a co chtějí v EP prosazovat?

Zastoupení českých zájmů v parlamentních výborech

Po dvou a půl letech bez jediného zástupce bude mít Česko rovnou tři europoslance v zemědělském výboru (AGRI). Zasedne v něm Martin Hlaváček (ANO, RE), který má dlouholeté zkušenosti z oblasti zemědělství a potravinářství, dále Veronika Vrecionová (ODS, ECR), která od roku 2016 působila jako předsedkyně Spolku pro obnovu venkova a mezi její priority mimo jiné patří zastropování dotací pro velké agropodniky. Třetím českým zástupcem bude Ivan David (SPD, ID), který podle informací redakce o tomto mandátu dříve neuvažoval.

Podpora českých zájmů v AGRI výboru je důležitá zejména v souvislosti s nynějším vyjednáváním budoucí společné zemědělské politiky, na které zatím europarlament nenašel shodu ani uvnitř svého pléna, ani s Radou ministrů EU. Česká republika dlouho bojuje za dobrovolné, nikoliv povinné, zastropování přímých dotací.

ČR stále odmítá krácení zemědělských dotací. Podle drobných farmářů tím promarňuje příležitost

Celoevropská debata o reformě společné zemědělské politiky EU jede na plné obrátky. Účastní se jí i ČR, která má pro vyjednávání svou jasnou prioritu – zajistit českým zemědělcům co nejvyšší dotace.

Silné zastoupení bude mít Česko také ve výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele (IMCO). Z celkových 45 poslanců budou 4 zastupovat zájmy českých občanů. Po pětileté zkušenosti v něm bude pokračovat Dita Charanzová (ANO, RE). Přidá se k ní Kateřina Konečná (KSČM, GUE/NGL) a nově zvolený Hynek Blaško (SPD, ID) a Marcel Kolaja (Piráti, Greens/EFA).

Tři čeští zástupci usednou ve výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE). Po své desetileté zkušenosti v něm bude pokračovat Evžen Tošenovský (ODS, ECR) a přidá se k němu také Martina Dlabajová (ANO, RE) a nově zvolený Mikuláš Peksa (Piráti, Greens/EFA).

„EU potřebuje novou a moderní průmyslovou politiku a také musíme vymyslet, jak více podpořit vědu a výzkum. Další prioritou budou nové technologie, AI a kreativní průmysly,“ komentovala na twitteru své zvolení do výboru ITRE europoslankyně Dlabajová.

Za environmentální zájmy bude ve výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) bojovat Stanislav Polčák (STAN, EPP), který v tomto výboru působil v předchozích dvou a půl letech jako náhradník, a dále také nově zvolený Alexandr Vondra (ODS, ECR).

O další legislativě v oblasti zaměstnanosti a sociálních věcí (ve výboru EMPL) bude rozhodovat Radka Maxová (ANO, RE), která se těmto tématům dlouhodobě věnuje i na národní úrovni, a dále také europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL, EPP), který byl v tomto výboru náhradníkem v první polovině svého předchozího mandátu.

Zůstává při starém

Někteří čeští europoslanci, kterým se podařilo obhájit svůj předešlý mandát v květnovým volbách, budou pokračovat v práci stejných výborů. Luděk Niedermayer (TOP09, EPP) tak zůstává v hospodářském a měnovém výboru (ECON), v jehož čele stál v minulém období jako místopředseda. Spolu s ním bude v tomto výboru také nově zvolený Ondřej Kovařík (ANO, RE).

Na rozpočet Unie bude v parlamentním výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) nadále dohlížet europoslankyně Dlabajová a europoslanec Zdechovský. Oba již v tomto výboru zasedali v předchozích pěti letech.

O obchodních dohodách EU s třetími zeměmi bude v příslušném výboru (INTA) rozhodoval i nadále Jan Zahradil (ODS, ECR), který v něm působil v předchozích 10 letech, a nově také Markéta Gregorová (Piráti, Greens/EFA), která o místo v tomto výboru podle svých slov usilovala kvůli svým předchozím zkušenostem.

Na legislativě v oblasti kultury a vzdělávání (ve výboru CULT) bude nadále pracovat i europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL, EPP).

Po jednom zástupci bude mít Česko v podvýboru pro bezpečnost a obranu (SEDE), kde zasedne Hynek Blaško. Dále ve výboru pro dopravu a cestovní ruch (TRAN) bude Kateřina Konečná, která se jednáních v něm účastnila v předchozích pěti letech jako náhradnice.

O právních záležitostech (ve výboru JURI) bude rozhodovat Jiří Pospíšil (TOP09, EPP), který se tohoto výboru účastnil v předchozích pěti letech jako náhradník. Zájmy českých krajů a měst budou slyšet i ve výboru pro regionální rozvoj (REGI). Hájit je bude Ondřej Knotek (ANO, RE), který má několikaleté zkušenosti z komunální politiky.

https://twitter.com/Europarl_CS/status/1146724374810157057

Další české mandáty

Česko včera zabodovalo ještě v jiných pozicích. Lidovečtí europoslanci Michaela Šojdrová a Tomáš Zdechovský byli zvoleni koordinátory poslaneckého klubu Evropské lidové strany ve výborech, v nichž zasednou. Stanou se tak mluvčími poslaneckého klubu pro témata projednávaná na půdě daného výboru a budou také odpovídat za koordinaci práce lidoveckých poslanců v tomto výboru. Je to vůbec poprvé, co čeští zástupci takovou vlivnou pozici získali.

„Budu se zasazovat o dobré hospodaření s penězi občanů a měřit každému, kdo toto hospodaření nedodržuje, stejným metrem, podle jasně daných unijních pravidel,“ komentoval získání této funkce ve výboru pro rozpočtovou kontrolu Zdechovský, který v minulém období už ve výboru vykonával funkci vice-koordinátora EPP. V minulém období se výbor zabýval desítkami podvodů včetně vyšetřování kauzy Čapího hnízda českého premiéra Andreje Babiše.

Svého zvolení si váží i Šojdrová. „Očekává se ode mě, že dokáži spojit zájmy zástupců mnoha odlišných zemí. Naším společným cílem by mělo být zjednodušení administrativy a navýšení prostředků na program ERASMUS, zejména na mobilitu učitelů,“ prohlásila europoslankyně s tím, že by chtěla podporovat sdílení osvědčených postupů v jednotlivých vzdělávacích systémech, například v oblasti výuky o EU nebo v ochraně kulturního dědictví.

VoteWatch: Čeští poslanci tvořili druhou nejvlivnější skupinu v europarlamentu

Čeští europoslanci se v nyní končícím složení europarlamentu neztratili. Nezávislý bruselský server VoteWatch.eu, který dlouhodobě sleduje a analyzuje evropské politické dění, dnes zveřejnil svůj pohled na práci končícího europarlamentu.

Čeští náhradníci

Řádný český hlas bude naopak chybět ve vlivném výboru pro zahraniční věci, dále ve výboru pro rozpočet (BUDG), výboru pro rozvoj (DEVE), výboru pro rybolov (PECH) a v podvýboru pro lidská práva (DROI). Europoslanci nezasednou jako řádní členové ani ve výboru pro práva žen a rovnost pohlaví (FEMM), jehož se v minulém období účastnila europoslankyně Šojdrová.

Nebudou ani ve čtvrtém nejpočetnějším výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE). Čeští zástupci nezasednou také v petičním výboru (PETI), který se zabývá peticemi od občanů EU.

Některých těchto výborů se však čeští zástupci budou účastnit jako stálí náhradníci. V případě rozpočtového výboru to bude Martina Dlabajová a Stanislav Polčák, za rybářské zájmy se postaví Martin Hlaváček, lidská práva bude prosazovat Jiří Pospíšil, zahraničními záležitostmi se bude zabývat Markéta Gregorová a Hynek Blaško a ve výboru LIBE bude Ondřej Kovařík, Alexandr Vondra a Tomáš Zdechovský, který v tomto výboru zasedal jako řádný člen v předchozích pěti letech.

Podle jednacího řádu EP se náhradníci účastní schůzí výborů, mohou na nich vystupovat a v případě nepřítomnosti řádného člena z jejich frakce za něj také hlasovat.

Rozdělení europoslanců do jednotlivých výborů by mělo co nejvíce odrážet složení samotného Evropského parlamentu. O zařazení rozhodují jednotlivé politické skupiny. Předsedové a místopředsedové výborů budou zvoleni na jejich ustavujících schůzích. Ty by měly probíhat od příštího týdne. Po srpnových celounijních prázdninách se pak europoslanci v jednotlivých výborech pustí do tvorby evropské legislativy, což je hlavní činnost těchto europarlamentních orgánů.

Co čeká nové europoslance? Rozpočet, boj proti klimatickým změnám i reformy k migraci

V červenci poprvé zasedne Evropský parlament v novém složení. Jakmile si zvolí vedení a rozdělí se do výborů, europoslanci začnou projednávat legislativní návrhy. Řešit budou nový rozpočet, případnou brexitovou dohodu nebo také reformu vyřizování žádostí o azyl.

Kalendář