Jediný krok od finále. Kdo si zahraje o Czech Bowl?

  7:49
Paddock liga amerického fotbalu míří do semifinále. Pouze jedno vítězství je čtveřice týmů od vysněné účasti v Czech Bowlu. Letos chybí suverén poslední dekády Prague Black Panthers, o to větší hlad mají ostatní týmy, které potvrdily předsezonní prognózy. Ročník je vyrovnaný.

Momentka ze zápasu české ligy amerického fotbalu mezi Prague Lions a Vysočina Gladiators | foto: Petr Milfait

Byla to tak trochu nuda. Předcházející ročníky Paddock ligy se ostatní týmy jen marně snažily dotáhnout na Prague Black Panthers. Nikdo nepochyboval o tom, že Black Panthers vyhrají titul. Teď je vše jinak. Všichni cítí větší šanci na účast ve finále a na zisk titulu.

Nováček ligy vyzve zkušené Lions

Nejstarší český klub Prague Lions čeká na oslavy od roku 2006. Velmi blízko byli v roce 2016, kdy chybný verdikt rozhodčích v poslední akci finálového zápasu připravil Lions o titul. Tenhle příběh ale už dobře znáte. Pražský tým se tak alespoň přičinil o zavedení videorozhodčího na televizních zápasech.

Po vyhrané skupině v základní části mají Lions dobře nakročeno vrátit se do boje o titul. V deseti zápasech našli přemožitele pouze jednou, a to v době, kdy již měl pražský tým zajištěné vítězství ve skupině. Lions doma přivítají Vysočina Gladiators.

O tom, jak důležité je hrát semifinále doma, se Lions přesvědčili v posledních dvou sezonách. Pražané v nich museli na semifinále do Ostravy, kde v obou případech narazili a do Czech Bowlu nepostoupili. „Hrát semifinále doma byl pro nás první cíl, který jsme měli pro sezonu,“ potvrdil hlavní trenér Lions Zach Harrod. „Budeme mít podporu našich fanoušků, což je pro nás velká věc,“ dodal.

Gladiators jsou kometou letošní sezony. Nováček Paddock ligy loni prohrál finále druhé ligy s Ústí nad Labem Blades a do nejvyšší ligy se dostali až jako náhradníci za Black Panthers. Gladiators však odmítli hrát mezi elitou druhé housle. Do týmu angažovali quarterbacka Reginalda Langforda a vrátil se také americký krajan Josh Purdie. Tato dvojice táhla tým základní částí až k překvapivé účasti v semifinále.

Podle hlavního trenéra Gladiators Ondřeje Pauluse nehrozí, že by tým byl svázán nervozitou. „Víme, že teď to bude nejtěžší zápas a Lions v něm budou favoritem. Buď nám sezona skončí a my si řekneme, že jsme splnili cíl. Nebo se nám povede vyhrát a postaráme se o senzaci. Jdeme si to užít. Věřím, že budeme uvolnění.“

V akci celek amerických fotbalistů Vysočina Gladiators. U míče quarterback Reginald Langford, podporovaný running backem Janem Dunovským.

Vzájemný zápas v základní části vyhráli Lions. V duelu tehdy neporažených týmů se Pražané se svým soupeřem nepárali a triumfovali 48:13.

„Možná to byl náš nejlepší zápas celé sezony. Všechno fungovalo,“ pochvaloval si zápas s Gladiators Harrod. To jeho protějšek z předvedené hry radost neměl. „Musím přiznat, že nás Lions trochu překvapili úrovní,“ uvedl k porážce Paulus. „Jestli jsme se poučili, to ukáže až samotný zápas.“

Semifinále bude v přímém přenosu vysílat ČT sport. Oba týmy se letos před kamerami objevily. „Televizní zápas je pro všechny hráče odměna, je to odměna pro celou naši organizaci, pro fanoušky, rodinné příslušníky. Můžu slíbit, že v tom utkání budeme chtít ukázat to nejlepší, co je v nás, co umíme,“ dodal trenér Vysočiny.

Pardubice v cestě za třetím finále Ostravy

Mají šanci postoupit potřetí v řadě do finále. Navíc podruhé před domácím publikem. Ostrava Steelers tak má o extra motivaci pro semifinálový zápas postaráno. Tlak a roli favoritů v Ostravě necítí. „My si roli favoritů nepřipouštíme, Stallions jsou hodně silný tým, potvrdili to i výhrou nad Lions,“ prohlásil hrající manažer Steelers Adam Synáček.

Právě on je hlavním strůjcem obnovy tradičního týmu v Ostravě. „ Když jsme to před třemi lety dávali dohromady, tak jsem řekl, že do tří let by měl přijít titul. Kluci si to vzali za své, tým neskutečně dozrál. Když jsme se dostali do finále poprvé, tak to bylo překvapení. Když jsme tam došli podruhé, tak už všichni věděli, že se s námi musí počítat. Teď je před námi další výzva.“

Momentka ze zápasu Vysočina Gladiators - Ostrava Steelers

Ale na finále se Synáček snaží zatím nemyslet. „Vyloženě na titul v tuhle chvíli nemyslíme, zajímá nás jen a jen nejbližší zápas. Stallions jsou pro mě černým koněm soutěže. To, že porazili Lions, je pro nás ještě větším impulzem nic nepodcenit. Musíme být maximálně připravení!“

Steelers v minulosti trápil klíčový post quarterbacka. Tentokrát mají za kormidlem útoku Douglase Webstera, který posunul produktivitu o velký kus vpřed. A tak tým, který se v minulých letech spoléhal na běhový útok a ocelovou obranu, je schopen hrozit přihrávkami.

V Pardubicích Webstera velmi dobře znají. Loni působil v jejich dresu. O to bude semifinále zajímavější. „Bude to specifické a uvidíme, jak to dopadne,“ uvedl ke svému bývalému hráči hlavní trenér Pardubic Petr Košťál.

„Kluci ho znají, jsou kamarádi, takže všichni víme, co od Douga můžeme čekat. Ale to jsme věděli i v základní části a víte, jak to dopadlo,“ narážel Košťál na prohru 19:42.

Na východě Čech tak ví, že Ostrava bude v semifinále favoritem. To ale neznamená, že by Stallions boj o účast v Czech Bowlu vzdali. „Určitě nepojedeme s poraženeckou náladou. Šance na úspěch je vždy, i když všichni víme, že Ostrava je favoritem,“ potvrdil Košťál.

Linebacker Pardubic Stallions Adam Salfický oslavuje interception proti Ostravě.

Stallions dokázali jako jediní v letošním ročníku Paddock ligy porazit Prague Lions. Z výběru semifinálového soupeře nejsou v Pardubicích nadšení. „Je to soupeř, jehož styl nám prostě nesedí. Je to náš neoblíbený protivník. Hraje se tam těžko. Někde jsem slyšel, že je tam těžší vzduch,“ dodal s úsměvem Košťál.

Czech Bowl v Ostravě

Semifinále se hraje na jeden vítězný zápas. Stačí tak krátká ztráta koncentrace, jedna chyba nebo faul a sen o finále se rozplyne. O to atraktivnější semifinálové zápasy jsou. Vítězové semifinále se představí 20. července na Městském stadionu v Ostravě v bitvě o titul. Jedno je jisté. Po dlouhé době uvidíme nového držitele mistrovského poháru.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Menšík i Macháč v Madridu zvítězili, ve druhém kole vyzvou hvězdy

25. dubna 2024  13:19,  aktualizováno  17:48

Čeští tenisté Tomáš Macháč a Jakub Menšík postoupili do 2. kola antukového turnaje Masters v...

Po 4 letech opět na antuce. Účast na Prague Open potvrdily Bejlek i Šafářová

25. dubna 2024  17:21

Tenistky Sára Bejlek, Tereza Valentová nebo krátkodobě vracející se Lucie Šafářová potvrdily start...

Ladra pokračuje v Boleslavi, smlouvu prodloužil do roku 2027

25. dubna 2024  17:11

Fotbalista Tomáš Ladra prodloužil smlouvu v Mladé Boleslavi a se stávajícím zaměstnavatelem...

Hokejová osmnáctka zahájila MS vítězně. Švýcarsko porazila 3:0

25. dubna 2024  16:42,  aktualizováno  17:07

Čeští hokejisté do 18 let porazili na úvod mistrovství světa Švýcarsko 3:0. Gólově se prosadili...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...