Dnes Středa - zatazeno 9°C
Zítra Čtvrtek - prehanky-dest 11°C
Středa 24. 4. 2024
Svátek má Jiří
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražská kultura

Čtyři scénáře od šesti autorů ocenila Filmová nadace

Jiří Miček a trojice spoluautorů Zuzana Kirchnerová, Tomáš Bojar a Kristina Májová získali ocenění v hlavní kategorii scenáristické soutěže Filmové nadace za rok 2019. Eliška Kováříková a Klára-Noemi Bělorová si odnesly ceny v kategorii Hvězda zítřka pro autory ve věku do 33 let. Autoři nejlepších scénářů vybraných výborem nadace z obou kategorií obdrželi dohromady 660 000 korun.

Za 14 let existence podpořila nadace už sto scenáristů částkou 10,3 milionu korun. Slavnostní předání šeků za účasti partnerů nadace, kterými jsou Barrandov Studio, energetická skupina innogy a Česká televize, se uskutečnilo v době konání 54. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

„Letošní oceněné scénáře představují převážně tematicky náročnější tituly. Tvůrci měli tendenci se přiklánět k dramatům, letos jsme registrovali méně komedií a chyběly nám i tituly vyloženě ze současnosti. Nadační rekord drží Kristina Májová, za svobodna Dufková, která získala ocenění už počtvrté, a to pokaždé za jiné dílo,“ uvedla Helena Uldrichová, předsedkyně správní rady Filmové nadace a vedoucí Filmového centra České televize.

Dosud mělo premiéru 12 filmů, které vznikly na základě nadací podpořených scénářů. „Není nezbytné, aby všechny podpořené scénáře měly vysoké umělecké ambice. Stejně náročně je napsat děj snímku, který přitáhne do kin mnoho diváků. Solidně k tomu má nakročeno černá komedie Teroristka Radka Bajgara, která se jako dosud poslední představila v kinech letos v dubnu a je zatím divácky nejúspěšnějším nadačním snímkem,“ sdělil Martin Chalupský, člen správní rady Filmové nadace a ředitel komunikace innogy Česká republika, která film Teroristka společně s Českou televizí koprodukovala.

Na jeho slova navázal Petr Tichý, člen správní rady nadace, předseda představenstva a generální ředitel Barrandov Studio: „V letošním roce probíhají intenzivní práce na přípravě čtyř filmů, jejichž scénáře byly oceněny nadací. S premiérami se počítá během roku 2020 a bezpochyby půjde o divácky atraktivní tituly, z nichž jeden například zachycuje strhující osud hudebního skladatele Josefa Myslivečka, žijícího a tvořícího v 18. století.“

Scénář Marka Epsteina k biografickému historickému snímku Šarlatán o léčiteli Janu Mikoláškovi v režii Agnieszky Holland byl oceněn nadací v roce 2015 a představit by se měl divákům v únoru příštího roku.

Ve stejné době se počítá s premiérou psychologicky laděného filmu Modelář Petra Zelenky, jehož scénář nadaci zaujal rovněž v roce 2015.

Scénář Kristiána Sudy k historickému dramatu Kryštof v režii Zdeňka Jiráského bodoval v roce 2016, premiéra je plánovaná na podzim 2020.

snímkem je již zmíněný biografický historický velkofilm Il Boemo Petra Václava inspirovaný životem hudebního skladatele Josefa Myslivečka. Scénář nadace podpořila v roce 2011 jako námět a v roce 2014 již jako hotový scénář. Do kin by měl film vstoupit na sklonku příštího roku.

Letošní vítězné scénáře vybral výbor nadace ve složení Ivo Mathé, Edgar Dutka, Ivo Trajkov, Kristián Suda a Petra Soukupová. Přihlášené anonymní práce studoval výbor čtyři měsíce. „Slavík za mříží Jiřího Mička je inspirovaný životními osudy salesiánského kněze Václava Filipce, pronásledovaného komunistickým režimem v padesátých letech minulého století. Autorské trio Zuzana Kirchnerová, Tomáš Bojar a Kristina Májová sepsalo přesvědčivé a okolnostmi vynucené italské road movie Karavan české matky a její postiženého syna,“ okomentoval letošní dva vítězné náměty Ivo Mathé, předseda výboru nadace, a doplnil popis oceněných scénářů v kategorii Hvězda zítřka: „Děj Slavnosti pěti lišek Elišky Kováříkové vychází z dokonale vykreslených charakterů pěti generací Elišek a reflektuje tuzemské tradice a kulturu. Pod názvem Všichni se sejdeme v Treptowském parku se podařilo Kláře-Noemi Bělorové vystavět poutavý příběh cizinců, mimo jiné i Čechů, kteří se rozhodli najít si nový život v současném Berlíně.“

Při předávání cen vítězům výběrového řízení vyhlásila Filmová nadace soutěž „Literární příprava celovečerních hraných filmů – dosud nerealizovaný scénář“ pro rok 2020 opět ve dvou kategoriích, a to v hlavní kategorii pro všechny autory bez rozdílu věku a v kategorii Hvězda zítřka pro začínající autory do 33 let. Termín uzávěrky přihlášek je 28. února 2020.

Změnu doznala pravidla soutěže
S konkrétním scénářem se může autor přihlásit pouze jednou, a to i v případě, že od předchozí účasti v soutěži bylo dílo přepracováno či přejmenováno.

Více informací o pravidlech pro poskytování nadačních příspěvků i podrobné podmínky pro zasílání prací jsou dostupné na www.filmovanadace.cz. Zdroj: innogy.cz




Autor: TZ, red

Jarní koncert v kostele sv. Michaela Archanděla

Dnes v 07:25

Jarní koncert se koná 1. května v kostele sv. Michaela Archanděla. Vstupné je dobrovolné.

Sunny Swing – Adéla Zejfartová

Dnes v 06:40

Adéla Zejfartová vystoupí v KD Mlejn 25. dubna v 19:0 hodin.

Ladislav Pazdera na Vyšehradě

22. dubna 2024 v 10:31

Ladislav Pazdera se zcela oddal hře na akustickou kytaru a patří ke generaci hudebníků, která vyrostla bez žánrových hranic. Na Vyšehradě zahraje 25. dubna skladby ze svého posledního alba Chiaroscuro, kde zpracovává řadu stylově různorodých vlivů a přetváří je do velmi osobitých a jímavých...

Jarní část Věčné naděje zakončí jazzové a židovské písně

20. dubna 2024 ve 14:10

Jarní část sedmého ročníku festivalu Věčná naděje zakončí dva dramaturgicky výjimečné koncerty formace Petra Ernyei Quartet v čelákovické vile Volman. Pásmo jazzových a židovských písní odehrají 21. a 28. dubna, součástí akce bude také komentovaná prohlídka...

Komentovaná prohlídka výstavy Nahoru

20. dubna 2024 ve 13:17

Ve čtvrtek 25. dubna si budete moci pohovořit s autorkou výstavy Nahoru, která se koná v Galerii ve věži Novoměstské radnice v Praze 2.

Výstava: Český porcelán tří století

17. dubna 2024 v 08:00

Český porcelán tří století je vůbec první výstavou, která se pokusí ve zkratce přiblížit vývoj porcelánu vyrobeného na území Čech od jeho počátků až k dnešním dnům. Navíc expozice představí ucelenou historii českého a československého porcelánu poprvé z hlediska výtvarného vývoje, tedy...

Musica Florea objevuje raného Janáčka

17. dubna 2024 v 07:51

Co má společného Leoš Janáček a baroko? Soubor Musica Florea se představí novým koncertním programem v dubnu. Letos slavíme 170 let od narození tohoto významného skladatele a při té příležitosti se Musica Florea chopila jeho nejranějších kompozic, aby je postavila vedle skladeb z počátku italského...

Branický knižní malotrh 2024

16. dubna 2024 v 09:18

Druhý ročník knižního Malotrhu se koná v sobotu 8. června. Setkáte s nejnovějšími knihami, autory a spoustou další zábavy. Den plný knih, hudby a workshopů proběhne od 11 do 19 hodiny na Branické ulici na úrovní jejího křížení s Jiskrovou ulicí.

Koncert Prahy 2 na Bastionu

15. dubna 2024 v 15:38

Cyklus Prahy 2 Hudba na hradbách na Bastionu je věnovaný převážně jazzu a dobré pohodě. V úterý 23. dubna můžete slyšet seskupení hudebníků, kteří se velmi dobře zapsali na naší hudební scéně a jsou příslibem pro tento žánr.

Josef Němec – Obrazy a kresby

14. dubna 2024 v 19:14

Kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene. Právě on je spolutvůrcem výpravné knihy.

Adéla Parmová a její Shakti: Výstava odhalí temná údolí a jasné vrcholky lidské duše

12. dubna 2024 ve 03:15

Pražská umělecká scéna se připravuje na zážitek, který propojí minulost, přítomnost a budoucnost skrze vizi umělkyně Adély Parmové. Umělecká výstava „Shakti [Power of Creation & Destruction]“ zvěstuje hlubokou a osvěžující cestu do temných údolí i jasných vrcholků lidské duše. Výstava Shakti...

Dubnové Varhanní nešpory maltézských rytířů

11. dubna 2024 ve 12:21

Varhanní nešpory maltézských rytířů uslyšíte v pondělí 15. dubna od 17 hodin.

Mladí ladí jazz v Praze 2

11. dubna 2024 v 07:01 | Aktualizováno 30. listopadu -0001, 00:00

Letos už posedmé oživí Karlovo náměstí festival Mladí ladí jazz.Začíná se v 15:30 hodin.

Další články
Nahoru