Tajemná expedice nacistů do Tibetu: Pořídili záznamy v neznámém jazyce

Tajemná expedice nacistů do Tibetu: Pořídili záznamy v neznámém jazyce
V předvečer druhé světové války došlo k prapodivnému setkání v posvátném městě Lhasa. Tehdy společně zasedli tibetští lámové se členy SS. Výprava na „střechu světa“ se konala ze zvláštního příkazu okultistického maniaka Heinricha Himmlera (na snímku).Mise do Tibetu měla dokázat i ta nejsmělejší tvrzení ohledně Árijců.
Výpravě velel mladý vědec Ernst Schäfer.Příslušník SS Bruno Beger prováděl na Tibeťanech měření lebky, aby zjistil jejich příbuznost s Árijci.+ 10 fotek+ 11 fotek

V předvečer druhé světové války došlo k prapodivnému setkání v posvátném městě Lhasa. Společně tu zasedli tibetští lámové se členy SS. Výprava na "střechu světa" se konala ze zvláštního příkazu okultistického maniaka, vrchního nacisty Heinricha Himmlera. Dodnes není zcela jasné, co expedice hledala, a proč se vůbec uskutečnila.

Kateřina Niekurzáková
Kateřina Niekurzáková 05. 07. 2019 12:00

Co vedlo nacisty k tomu, aby těsně před vypuknutím světové války zaplatili drahou výpravu do Tibetu? A co vlastně v tak nehostinné a vzdálené zemi hledali?

Podle nejznámější teorie nařídil Heinrich Himmler několika německým vědcům, aby v zemi pátrali po kořenech árijské rasy. Slovo árijec pochází z prastarého jazyka sanskrt, kde „arya“ znamená "vznešený" či "ušlechtilý". Nejstarší hinduistické texty pak označují Árijce za národ ze Střední Asie, který dokázal ovládnout rozsáhlé oblasti. Odtud pocházela zvrácená představa o právu "nadřazené rasy" k ovládnutí světa.

Tajemná expedice

Navzdory vysokým finančním nákladům se pětičlenná expedice vydala na jaře roku 1938 na dalekou cestu. V čele stál mladý zoolog a botanik Ernst Schäfer, kterého si Himmler vybral osobně. Dalšími členy byli antropolog a etnolog Bruno Beger, geofyzik Karl Wienert, technik Edmund Geer a fotograf Ernst Krause. Byli úspěšní, když se ve městě Lhasa osobně setkali s tibetskými lámy. Domů přivezl Schäfer bohatou sbírku posvátných tibetských spisů. Zásilka obsahovala navíc dopis od regenta 14. dalajlámy, určený pro přímo "Jeho Excelenci, pana Hitlera", v němž ho tibetský učenec ujišťuje o přátelských vztazích mezi Tibetem a Německem.

Hledání Šambaly

Schäfer během výpravy nezapomněl ani na hledání Šambaly, posvátného energetického centra země. Vchod do Šambaly se měl podle legend nacházet poblíž hory Kančendženga. Podle nejsmělejších tvrzení byla Schäferova expedice úspěšná i v tomto pátrání. Podle skeptičtější verze nacisté vchod nenašli, místo toho ale nahráli několik prazvláštních radiových vysílání v neznámém jazyce, která probíhala v pásmu ultra krátkých vln. Tyto magnetofonové pásky potom buďto záhadně zmizely, nebo jsou dodnes někde ukryté.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA NACISTICKOU MISI DO TIBETU!

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články