Otřes v tajných službách. Civilní rozvědku opouští Babišův muž, nesedl si s ředitelem

Jan Horák Jan Horák
5. 7. 2019 14:39
Úřad pro zahraniční styky a informace, jednu ze tří tajných služeb v zemi, opouští výrazná postava. Podle zjištění deníku Aktuálně.cz se rozhodl z civilní rozvědky odejít její někdejší náměstek pro operativní činnost Radek Musílek. Rozvědku opouští po neshodách s jejím ředitelem Markem Šimandlem. Dlouholetý zpravodajec Musílek se mimo jiné považuje za člověka, který má blízko k premiérovi Andreji Babišovi.
Sídlo Úřadu pro zahraniční styky a informace v pražských Kobylisích.
Sídlo Úřadu pro zahraniční styky a informace v pražských Kobylisích. | Foto: ČTK

Když loni v květnu tehdejší ministr vnitra Lubomír Metnar kvůli podezření z hospodářských machinací v rozvědce postavil mimo službu jejího ředitele Jiřího Šaška, Musílek v tu chvíli zažil profesní vrchol. Službu coby náměstek dočasně řídil. Po jmenování nového řádného ředitele Šimandla však začala jeho éra v rozvědce spět ke konci. K letošnímu prvnímu březnu z rozhodnutí Šimandla v náměstkovské pozici skončil, nyní odchází definitivně.

"Tato záležitost je plně v kompetenci ředitele služby a pan ředitel Šimandl má mou podporu," reagoval pro Aktuálně.cz na Musílkovo rozhodnutí ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), pod jehož resort služba spadá. Ke kterému termínu se exnáměstek se službou rozejde, není zcela jasné. Podle informací Aktuálně.cz by se mělo jeho působení v rozvědce naplnit v průběhu července.

Za Musílkovým odchodem stojí podle zdrojů Aktuálně.cz rozpory s ředitelem Šimandlem, který službu, jejímž úkolem je sběr poznatků a hájení strategických zájmů Česka v zahraničí, řídí od loňského září. Oba muži se rozchází osobně i pracovně. "Oni si skutečně mimořádně nepadli do oka," řekl pod zárukou anonymity zdroj velmi blízký rozvědce.

"Vzhledem k tomu, že jsme zpravodajskou službou, tak opravdu nemůžeme ve veřejném prostoru sdílet jakékoliv informace k personálním otázkám našich příslušníků a zaměstnanců," zprostředkoval deníku Aktuálně.cz oficiální stanovisko služby její kancléř Jaroslav Hrbek. Jeho vyjádření odpovídá tomu, že civilní rozvědka je směrem navenek patrně nejuzavřenější tajná služba v zemi.

Uměl si udělat nepřátele, vzpomíná Randák

Musílek se řadí k velmi zkušeným zpravodajcům, své působení v Úřadu pro zahraniční styky a informace začal už v roce 2002. Přijímal ho tehdejší náměstek služby a její pozdější šéf Karel Randák. Předtím pracoval na ekonomickém odboru Bezpečnostní informační služby. Než Musílek vstoupil do tajných služeb, byl vyšetřovatelem hospodářské kriminality v tehdejší Službě pro odhalování korupce.

"Zpravodajské problematice rozuměl. Byl velmi dobrý operativec. Uměl si získat informační zdroje. Dokázal jít za lidmi, přesvědčit je a informace získat," uvedl pro Aktuálně.cz Karel Randák, který civilní rozvědku řídil v letech 2004 až 2006. "Měl ale některé mouchy, které se těžko zkousávaly. Nerad spolupracoval se zahraničními partnery, což je u tajné služby problém," dodává.

Bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák.
Bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák. | Foto: Jan Gazdík

Randák také zmínil další Musílkovu slabost, která nakonec přispěla k jeho odchodu z rozvědky. Konfliktnost. "Je velký mistr v tom, že si dokáže udělat dost nepřátel svým chováním," vzpomíná. Obdobně ho popisuje i zmíněný zdroj blízký rozvědce, který Musílka zná osobně. "Je trochu vztekloun a cholerik, takže naděje, že by to (rozchod se službou) šlo změnit, byla minimální." Sám Musílek s médii nekomunikuje.

Odchod Musílka je součástí širších změn

Za civilní rozvědku odpovídá vláda, ale její pravomoc vůči službě vykonává ministerstvo vnitra. V tuto chvíli je tak služba zájmovým územím ČSSD. Musílek přitom platí za člověka, který je spojkou premiéra Andreje Babiše. Deník Neovlivní.cz letos v lednu upozornil, že Musílek s Babišem komunikoval o privatizaci petrochemického gigantu Unipetrol. Babišův holding Agrofert ho roku 2001 získal, ale od kontraktu posléze odstoupil.

Podle informací Aktuálně.cz panuje na ministerstvu vnitra přesvědčení, že Musílkovým odchodem rozvědka mnoho netratí. Resort v tom spíše spatřuje možnost přispět k uklidnění atmosféry. "U tohoto člověka není jednoznačné, že službě prospěl. Spíš si myslím, že té službě udělal celou řadu problémů," uvedl pod zárukou anonymity zdroj z ministerstva.

Odchod Musílka je součástí změn, jimiž služba prochází od loňského května. Otřes způsobilo podezření na hospodářské machinace uvnitř rozvědky. Týdeník Respekt upozornil, že může jít o částku v řádu stovek milionů korun. Mimo jiné se prověřuje údajně předražený nákup sledovacího zařízení zvaného Agáta. Právě kvůli těmto podezřením odstavil tehdejší ministr vnitra Metnar ředitele Jiřího Šaška.

"Z prověřování hospodaření úřadu vyplynuly skutečnosti, které nasvědčují opakovanému porušování vnitřních předpisů při provádění, evidování, účtování zpravodajské činnosti a nedostatky při řízení zpravodajské činnosti," uvedl loni v květnu Metnar, podle kterého se možná selhání odehrála v letech 2015 až 2017. Kvůli tomu resort právě pod jeho vedením podal trestní oznámení.

Prověřování možných hospodářských machinací

Nástup Marka Šimandla, experta na kybernetiku, jenž má za sebou působení v BIS i Národním úřadu pro informační a kybernetickou bezpečnost, je jedním z důsledků zmíněné kauzy. Snahou ministerstva vnitra bylo, aby dal službu do pořádku. Podle informací Aktuálně.cz si od něj resort sliboval hlavně personální uklidnění situace, narovnání hospodaření a nastavení spolupráce s orgány činnými v trestním řízení při rozkrývání kauzy.

Šimandl obměnil dva náměstky, operativu od března místo Musílka řídí Vladimír Posolda, dalším náměstkem je David Chovanec. Ministerstvo si zatím fungování služby pochvaluje. "Lidé, kteří tam přišli, jsou profesionálové a nikdo z nich není spojený s potenciálními problémy z minulosti. Spolupráce s orgány činnými v trestním řízení funguje, takže pan ředitel dělá, co má," uvedl zdroj z ministerstva.

Prověřování možných hospodářských pletich vede vnitřní inspekce rozvědky pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Praze, žalobci z povahy věci rozkrývání případu odmítají komentovat. Podle informací Aktuálně.cz ale prověřování směřuje ke sdělení obvinění několika odpovědným lidem, byť se toto rozhodnutí už několikrát odsouvalo.

 

Právě se děje

Další zprávy