Z civilní rozvědky odchází někdejší náměstek Musílek

05.07.2019 20:38

Úřad pro zahraniční styky a informace, jednu ze tří tajných služeb v zemi, opouští výrazná postava. Podle zjištění deníku Aktuálně.cz se rozhodl z civilní rozvědky odejít její někdejší náměstek pro operativní činnost Radek Musílek. Rozvědku opouští po neshodách s jejím ředitelem Markem Šimandlem. Dlouholetý zpravodajec Musílek se mimo jiné považuje za člověka, který má blízko k premiérovi Andreji Babišovi.

Z civilní rozvědky odchází někdejší náměstek Musílek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar, ministr obrany

Anketa

Chcete předčasné volby?

17%
83%
hlasovalo: 10767 lidí
Loni v září byl do čela Úřad pro zahraniční styky a informace jmenován Marek Šimandl. Podle serveru od té doby začala Musílkova éra v rozvědce spět ke konci. „K letošnímu prvnímu březnu z rozhodnutí Šimandla v náměstkovské pozici skončil, nyní odchází definitivně,“ píše web.

„Tato záležitost je plně v kompetenci ředitele služby a pan ředitel Šimandl má mou podporu,“ reagoval pro Aktuálně.cz na Musílkovo rozhodnutí ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), pod jehož resort služba spadá. Ke kterému termínu se exnáměstek se službou rozejde, není zcela jasné, podle informací webu se tak stane v červenci.

Jasno nevznesl do Musílkova odchodu ani kancléř Úřad pro zahraniční styky a informace Jaroslav Hrbek. „Vzhledem k tomu, že jsme zpravodajskou službou, tak opravdu nemůžeme ve veřejném prostoru sdílet jakékoliv informace k personálním otázkám našich příslušníků a zaměstnanců,“ uvedl.

Odchod Musílka je součástí změn, jimiž služba prochází od loňského května kvůli podezření na hospodářské machinace. Týdeník Respekt upozornil, že může jít o částku v řádu stovek milionů korun. Mimo jiné se prověřuje údajně předražený nákup sledovacího zařízení zvaného Agáta. Prověřování možných hospodářských pletich vede vnitřní inspekce rozvědky pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Praze, žalobci z povahy věci rozkrývání případu odmítají komentovat. Podle informací Aktuálně.cz ale prověřování směřuje ke sdělení obvinění několika odpovědným lidem, byť se toto rozhodnutí už několikrát odsouvalo.

Šimandl mezitím obměnil dva náměstky, operativu od března místo Musílka řídí Vladimír Posolda, dalším náměstkem je David Chovanec, píše web.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…