Smetanova Litomyšl 2019: 10 tipů

Autor

Již 10 let Vás lákáme, seznamujeme a potkáváme na Smetanově Litomyšli! Spoustu jsme Vás už přilákali, budeme rádi, když tomu tak bude i nadále. A k desátému výročí pro vás máme něco speciálního. Jak pro ty, kteří ještě nedorazili, tak pro ty, kteří tu už byli, ale třeba zvládli „jen“ představení a zase odjeli. Za těch deset let už jsme nasbírali toho spoustu, takže Vám teď neseme deset tipů. A spoustu fotografií!

    

1. Hudební a divadelní Litomyšl 

Samozřejmě nelze začít jinak. Letos 61. ročník Smetanovy Litomyšle láká návštěvníky nejen z celé republiky, ale i ze světa. Ale nezapomíná ani na místní, jak se dozvíte dále. Představení se konají na různých místech, jedno má větší kouzlo než druhé, třetí… Od zámku, přes jízdárnu (a skvělé ouvertury, kde se dozvíte předem víc o představení) až po chrám a kostel. Stejně tak sem jezdí i vystupující z blízka i z daleka. Letos to byla například Magdalena Kožená, Adam Plachetka a Olga Peretyatko.

    

2. Výtvarná Litomyšl

Patnáctý ročník Smetanovy výtvarné Litomyšle opět přinesl mnoho. Na třicet stálých i dočasných výstav. Od klasiky po modernu. V galeriích i v prostorách města. Opět byla možnost během vernisáží a komentovaných prohlídek možnost setkání s autory nebo majiteli děl, kde člověk mnohé pochopil. I pro další návštěvníky jsou připraveny informace a informovaní průvodci. Potkávat ve městě i na výstavách tak bylo možno Maxima Velčovského, Milana Cajse, Petra Nikla, Davida Železného a další.

  

3. Zde je Zoubkovo a Havlovo

Moji dva oblíbení pánové, na které s láskou vzpomínám. A že tady je příležitostí! S panem Zoubkem jsem se v Litomyšli setkávala každý rok až do jeho předloňského odchodu do uměleckého nebe. Jeho dílo, stejně jako myšlenky a vzpomínky na Václava Havla, tu však naštěstí zůstávají. Společně jsou vzpomínky na oba v příjemně chladném, ale přitom u srdce hřejících prostorách zámeckého sklepení, kde jsou Zrcátka a Srdce pro VH, které vzniklo ze svíček po jeho úmrtí a spousta úžasných soch Olbrama Zoubka. Jeho sochy pak potkáte i v klášterních zahradách, kolem zámku i na hřbitově (kde je mimo jiné pochována například Dobromila Rettigová či František Ambrož Stříteský). Ve městě si můžete také sednout na lavičku Václava Havla či sledovat lípu jeho první ženy Olgy. A potkávat můžete také pana Zoubka dceru Evu. Ať už ve městě nebo přímo v Galerii de Lara, kde si můžete pořídit něco uměleckého na památku.

    

4. Váchalův ráj, resp. peklo

Jestli je někým Litomyšl hodně známá, tak právě nepřehlédnutelným umělcem Josefem Váchalem. Váchalova ulička, to je umění samo o sobě. A když už jsme v uličce, nelze minout Paseku, kde mají jak novinky a stálice, tak antikvariát se spoustou pokladů. A což teprve Portmoneum, muzeum Josefa Váchala, vyzdobené jeho kresbami, to je poklad. Navíc v sobě hostí krátkodobě i různé další výstavy. Chce to navštívit nejen interiér, který ale i exteriér – specifickou zahrádku se sochami. O tiskaři Josefu Portmanovi, který byl, je a bude s Váchalem spojen, je letos celá výstava v Domě U rytířů.

    

5. Klášterní zahrady

Prostory Klášterních zahrad jsou úžasné, jsou osvěžující, jsou relaxační, jsou kulturní, jsou přírodní, jsou příjemné, jsou hudební. Můžete tady strávit klidně celý den. Během festivalu je tu postaráno o zábavu i vzdělání dospělých i dětí, občerstvení je zde celoročně, stejně jako většinou zní hudba a neustále vás hlídají sochy nejen pana Zoubka. Většinou tady potkáte i umělce, kteří jsou před či po vystoupení anebo jsou také „jen“ diváci a odpočívají mezi kulturou. Smí se tu běhat po trávě, válet se, sedět v lehátku, hrát si, cáchat se ve vodě. Nebo si sednou v klidové zóně a kojit (jako já před 9 lety) nebo poslouchat hudbu (jako já letos). Klidně byste mohli skočit k bodu Deset. Je tu skvělá atmosféra.  

     

6. Město pro děti

Zdálo by se, že hudební (původně čistě operní) festival není nic pro děti. To ale nelze říct. Samozřejmě všechna představení pro děti nejsou, ale mnoho jich pro děti je. A to například zcela volně v Klášterních zahradách, kde je mnoho představení hudebních i divadelních. Mnoho akcí a aktivit. Mnoho míst se zmrzlinou. Prolejzačky, hřiště, další zmrzlina. Pravé představení pěkně nastrojené (tady se dress code dodržuje a je to radost!) si pak můžou užít přímo na nádvoří zámku nebo ve Smetanově domě. Anebo do muzea. Teď například Regionální muzeum nabízí výstavu Zdeněk Miler dětem! 

    

7. Milujeme lavičky

Lavičky jsem si oblíbila před lety, kdy se v Litomyšli rozjel projekt. Který naštěstí dodnes neskončil a různě vyzdobené a zajímavé lavičky nejen že zůstaly součástí města, ale přibývají postupně další. Postupně jsem začala fotit lavičky i mimo Litomyšl, ale tady je to vždycky k radosti nějakou „novou“ objevit. K nejoblíbenějším patří ta, která spadá k bodům 3 a 4, ale líbí se mi, že ať si na sebe vezmete cokoliv, vždycky najdete lavičku, která k vám ladí!

      

8. Přírodní odpočinek

Je tu hodně zeleně. Ať už kolem zámku, v zahradách, i město je plné květin. Ale přeci jen občas chcete opustit kulturní ruch i malého města a vypnout. Ideální čas jít třeba k vodě. Ať už půjdete na plovárnu nebo k říčce, ať se vydáte po kamenech, nebo jen posedíte pod stromy. Na lavičce nebo na zemi nebo v trávě. Nebojte, klidné místo se tu vždycky najde.

    

9. Kavárničky

A jestli rádi relaxujete u kávičky a dortíku či jiné pochutiny, tak jste opět na správném místě. Kaváren je tu opravdu hodně. Možná si najdete svou oblíbenou, možná jich bude oblíbených víc, možná se pokusíte vystřídat jich co nejvíc. Sedí se vevnitř a většinou i venku. Jen spíše přes den, na večerní vysedávání toho tady tolik není. Přejeme dobrou chuť, ať máte rádi kávu brazilskou nebo jinou. Českou klasiku nebo světem inspirované specialitky.

    

10. Atmosféra

Málokde se všude lidi na sebe smějí, včetně čekání a ve frontě a ve vedru. Tady jako by nebyla špatná nálada. A to jsem na festivalu byla tentokrát rekordní asi nejdelší dobu – víc než 10 celých dní. A že byla vedra. A pak přišla buřina a lilo. A zase vedro. Ale pořád byla pohoda. Protože lidi si sem přijíždějí užívat. Jdete po náměstí a vida, mužský pěvecký sbor! Tak se zastavíte a půl hodiny si za-posloucháte. A málokde Vám dcera pana Zoubka nabídne při přípravě vernisáže koláč přímo z plechu. A málokde si můžete sednout vedle Cimrmanů a s bušícím srdcem si uvědomit, že váš lidsky i jazykově nedostižný guru pan Zdeněk Svěrák je geniální a obdivuhodný, a(le) opravdu existuje! Protože tady, tady se sny plní!

    

A nezapomeňte, že hudební Litomyšl je sice u konce, ale ta výtvarná ještě z většiny přes léto pokračuje!  A Litomyšl jako taková je tu po celý rok. Tak se těším ať už během roku nebo za rok (po jedenácté!) na viděnou!

TeReZa Cimburková

 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *